Er gjæren høstet i løpet av den siste uken så dropp starter. Litt senere enn dette så gi den en smule sukker å tygge på før pitch. Type hell ut litt vørter under nedkjøling og gi den dette å tygge på mens du kjøler ned og lar trub sette seg.
Jeg vil tro det der er lurt, sjøl om denne:
https://www.wyeastlab.com/com-yeast-harvest.cfm sier at det går greit med to uker, også.
Jeg synes dette er en god tråd, og jeg fikk lyst til å oppsummere det jeg tror jeg har skjønt om temaet:
- Slurry=vasket gjær.
- Konsentrasjonen av gjær i slurry'en etter vasking vil jo kunne variere en del. (Se på bildene i artikkelen fra wyeast). Det er derfor enklere å forholde seg til "mengde bunnfelt gjær etter et døgn i kjøleskap" enn til "slurry". Wyeast snakker om "thick slurry" når de forteller hvor mye som skal til, og definerer "thick slurry" som slurry som gir 40% bunnfelt gjær. Hvis jeg regner om mengden "thick slurry" i anbefalingene deres til "mengde bunnfelt gjær," får jeg følgende (for en normalstor batch på litt over 20 liter ferdig øl.):
Til overgjæret øl med OG under 1.064 skal du tilsette 0,8 dl. bunnfelt gjær. (Til sterkere overgjæret øl dobler du mengden, er det vel vanlig å si?)
Til undergjæret øl med OG under 1.064 bruker du 1,6 dl bunnfelt gjær. Til sterkere undergjæret øl går du opp til 2,4 dl bunnfelt gjær.
- Brygger du innen en uke etter høsting, kan du bruke gjæren uten å gjøre noe annet enn å la den få samme temperatur som vørteren før tilsetting. Den neste uka kan du også bruke den uten starter, men du bør gjøre som Miguel anbefaler, og gi den litt frokost før den går på jobb. Går det mer enn to uker, bør du lage en starter.
Så melder et par spørsmål seg:
- Hvor lenge kan slurry'en oppbevares i kjøleskap ut over de to ukene?
- Hvordan beregne starterstørrelse?
Den kalkulatoren jeg pleier å bruke (
http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/), regner åpenbart bare med fersk slurry. Kan jeg eventuelt gå ut fra samme reduksjon i antall levedyktige celler som for "kjøpgjær"? Jeg vil gjette på at det blir feil, siden høstet gjær er langt mindre "sunn" enn kjøpgjæren. Bør man eventuelt gi gjæren en runde med en liten starter før videre lagring, for at den skal tåle lagringen bedre? Palmer antyder at man kan lagre sunn gjær et par måneder - men det finnes vel andre erfaringer enn hans?
Jeg har halvannen dl wlp566 fra oktober stående. Jeg tenker at om jeg setter den på en 3liters starter, så ser jeg jo hvor mye det blir. Og når jeg lar den bunnfelle seg, vil vel død gjær legge seg som et gråere lag på bunnen, som jeg så kan la være å ta med, så jeg slipper å bekymre meg om autolyseproblemer.
Et tredje spørsmål: Det virker lettere absurd at et øl med OG 1.064 skal trenge dobbelt så mye gjær som et med 1.063. Er det noen grunn til at behovet øker så bratt akkurat rundt dette tallet, eller beregner den fornuftige brygger med god samvittighet en gradvis økning på begge sider av 1.064?