Snakker vi altså om 8mnd gammel gjær, dvs to mnd over utgått?Jeg har laget starter på to mnd utgått 002 og den ble helt grei. Man ser det er lang lag-tid i starteren dog. Brukte 40% som utgangspunkt og kai troester sin utregning, og tok i litt ekstra, kanskje 0.3 L større starter enn det jeg fikk opp, altså ikke mr.Malty. Viabilityen har ikke så mye å si, da det er færre gjærceller som er døde enn det veksten blir for de som er i live, hvis det ga mening.
Snakker vi altså om 8mnd gammel gjær, dvs to mnd over utgått?
Ok, takker. Får se hvor tøff jeg er i trynet. Merker at tanken på en feilet pilsner svir litt mer enn hvis det skjer med en kortgjæret weizen.Mener det var noe slik. Er gjæren veldig gammel kan det lønne seg å lage en starter på 1.020 først, for å revitalisere den. Jeg laget rett på 1.040. Men saken er at viability har ikke SÅ mye å si for sluttresultatet mtp mengden biomasse, så lenge gjæren er frisk nok til å tygge gjennom starteren, noe veldig gammel gjær blir med først en svakere starter.
Ok, takker. Får se hvor tøff jeg er i trynet. Merker at tanken på en feilet pilsner svir litt mer enn hvis det skjer med en kortgjæret weizen.
Pilsner Urquell, 1.048 basert på German tradition malt. Litt lett dekoksjon underveis. Har magnetrører, har godt utstyr for gjæringskontroll (kjøleskap og STC). Slik sett godt rustet, så det handler vel egentlig bare om at jeg ikke har nok fritid til å feile. Mulig jeg slenger i gang en starter og ser om det kommer kjapt i gang som vanlig. Ved tvil kjøper jeg ny gjær.Hva skal du gjære og hva har du å jobbe med da?
Pilsner Urquell, 1.048 basert på German tradition malt. Litt lett dekoksjon underveis. Har magnetrører, har godt utstyr for gjæringskontroll (kjøleskap og STC). Slik sett godt rustet, så det handler vel egentlig bare om at jeg ikke har nok fritid til å feile. Mulig jeg slenger i gang en starter og ser om det kommer kjapt i gang som vanlig. Ved tvil kjøper jeg ny gjær.
Stemmer. Har laget Urquell på den før. Nydelig pils. Men måtte dekoktert hardere for å nå opp til orginalfargen.Bestmalz sin tradition? Har du brukt den før? Den gir et veldig lyst øl alene.
Ok, skal teste en step. Du har ikke tilfeldigvis et anbefalt verktøy for beregning av steppingen? Får det nok til med de formlene jeg har og finner på nett, men hører gjerne om optimale verktøy hvis de finnes!Lag en liten starter først for å revitalisere, og så en stor etterpå, avhengig av kolbe så må du kanskje steppe den. Jo færre celler du pitcher i en starter jo flere nye ender du opp med.
Ok, skal teste en step. Du har ikke tilfeldigvis et anbefalt verktøy for beregning av steppingen? Får det nok til med de formlene jeg har og finner på nett, men hører gjerne om optimale verktøy hvis de finnes!
A
Braukeiser sier at Mr. Malty grovt underestimerer mengde gjør man får med magnetrører, for øvrig. Hva som stemmer aner jeg ikke.
Mr.Malty (Jamil Z.)har tilsynelatende bare ganget opp med 2.7 eller noe fra en non agitated stir plate med magnetrører. Foretrekker Kai Troester sin utregning siden den virker godt den og og man overpitcher tilsynelatende ikke så mye som med Mr. Malty. Men hvor mye gjær man trenger bør man regne på selv.
Takker, tester den for step.Dette er den jeg bruker: http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ (Favorittsted for kalkulatorer!)
Ok, dette har jeg vel hørt før men ikke tatt følgene av. Jeg har søkt opp Kai Troester, men finner ikke en konkret utregning/formel. Sitter du på denne og kunne delt?
A
Takk for lenke! Han ser ikke ut til å være utdannet innen gjær/biologi (ser ut til å være elektroingeniør), vet du om han har støtte fra White, Zainasheff et. al.? Jeg synes noen av metodene (og konklusjonene) til Kai vitner om litt manglende vitenskapelig forståelse for denne typen forsøk, så det kunne vært artig å vite om han har tyngre fagfolk i ryggen.
Det skal la seg ordne.Ligger oppskriften på pilsen din noe sted AndyHagen? Kunne du tenke deg å dele den?