Havreøl

Fant ingen tråd om det her inne og ikke så altfor mye av interesse ellers på nett.

Er det noen som har erfaring med å brygge øl som består av 75-100% havremalt?
Evt linker til andre sider på internett.

På forhånd takk
 
Interessant tema!  :)

Har hittil brygget bare en havrestout og planlagt en hveteøl med innslag av havre. Medbrygger er involvert i http://www.norskhavre.no/ , og det har vel økt fokusen på havreøl.

Denne artikkelen kan kanskje være til hjelp:
http://byo.com/scottish-ale/item/494-cookie-in-a-glass-grouters-unite
Tror nok kanskje at et øl med så mye havre blir en vel heftig opplevelse. Vet ikke om det er noe man drikker eller spiser...
Men prøv et lite testbrygg med f.eks 25% havre.
 
Jeg vil også innbille meg at det vil smake mest slimete vann, som havregrøt/suppe kokt på vann
Havre gir jo ikke så mye smak, mest tekstur
 
loebrygg skrev:
Jeg vil også innbille meg at det vil smake mest slimete vann, som havregrøt/suppe kokt på vann
Havre gir jo ikke så mye smak, mest tekstur

Siden havremaltet inneholder enzymer og er i stand til å konvertere egen stivelse, tror jeg ikke man nødvendigvis får store problemer. Hvor stort innhold av beta-glukanase det er i havremalt er jeg ikke sikker på, men noe er det antakeligvis til stede som kan bryte ned beta-glukan, som er molekylene som gir havregrøt den "gørrete" konsistensen. Havren har godt med skall også, noe som kan hjelpe på avsilingen. Det var i alle fall ikke uvanlig å lage øl på havremalt i tidligere tider. Man bør dog ta høyde for at hvremalt gir et langt dårligere utbytte enn byggmalt i forhold til vekt. Anslagsvis 25 % lavere.
 
Har vurdert noenlunde det samme. En Oat Wit med 60/40 Pilsner/havre. Ser fram til dine erfaringer her.
 
St. Bjørnar her på forumet brygget for en tid tilbake en pale ale på 100% havremalt. Det ble brygget på Speidel, og det var såvidt jeg husker små eller ingen problemer med stuck mash. Ølet ble absolutt drikkbart, om noe snodig.
 
Tilbake
Topp