Hei alle sammen. Jeg er ny på dette forumet og har tenkt å starte det som virker som en spennende hobby, ølbrygging. Jeg har kjøpt inn det meste av utstyr, venter bare på at et par ting skal komme i posten. Etter litt søking i forskjellige, til tider rotete artikler på internett har jeg kommet fram til en fremgangsmåte som jeg har skrevet ned. Siden jeg er litt usikker på om jeg har forstått alt hadde jeg satt stor pris på om noen som har peiling på seiling kunne se om fremgangsmåten under virker fornuftig.
Utstyr:
Gryte (25l)
Plastdunk (25l)
Gjærlås
Hevert
Temperaturmåler
Oechselvekt
Kapsler
Kapseltang
Glassflasker
Flaskerens
Flaskebørste
Ingredienser:
Geordi Lager kit
500mg spraymalt
500mg humlet spraymalt
Danstar, Nottingham overgjær til 25 liter (11g) (gjæring ved 14-21°C)
3g Klar Urt Klaringsmiddel
Fremgangsmåte:
Kok opp 22 l vann i gryta.
Ta den av plata og tilsett spraymalten.
Kok sakte opp igjen og la det koke i 25 min.
(Tilsett klaringsmiddel etter ca 10 min)
Varm kitet i varmt vann. Ta gryta av plata og tilsett kitet.
Kok sakte opp igjen og la det koke i 5 min.
Rør gjæren inn i en kopp (37°C) kokt vann, dekk med ren folie.
Sett gryta til hurtig avkjøling i vask med isbiter (ca 20min) til 25°C. Ikke rør mens varmt.
Pisk for å løse inn oksygen inn etter avkjøling.
Hell over i dunk med trakt.
Mål og noter OG med oechselvekt.
Tilsett gjær og rist godt. Sett på kork og gjærlås.
La så stå på mørkt sted ved 16-17 °C til FG er mindre enn ¼ av OG (3-4 bobler i minuttet, ca 1-2 uker.)
Tilsett ca ½ teskje sukker i hver flaske (totalt ca 100g) og overfør øl med hevert. La 3 cm være igjen av flasken.
Kork og vend.
La flaskene stå i romtempeteratur i 1-2 uker.
Lagre flaskene kjølig i 1-2 uker før konsumering. :skaal2:
Utstyr:
Gryte (25l)
Plastdunk (25l)
Gjærlås
Hevert
Temperaturmåler
Oechselvekt
Kapsler
Kapseltang
Glassflasker
Flaskerens
Flaskebørste
Ingredienser:
Geordi Lager kit
500mg spraymalt
500mg humlet spraymalt
Danstar, Nottingham overgjær til 25 liter (11g) (gjæring ved 14-21°C)
3g Klar Urt Klaringsmiddel
Fremgangsmåte:
Kok opp 22 l vann i gryta.
Ta den av plata og tilsett spraymalten.
Kok sakte opp igjen og la det koke i 25 min.
(Tilsett klaringsmiddel etter ca 10 min)
Varm kitet i varmt vann. Ta gryta av plata og tilsett kitet.
Kok sakte opp igjen og la det koke i 5 min.
Rør gjæren inn i en kopp (37°C) kokt vann, dekk med ren folie.
Sett gryta til hurtig avkjøling i vask med isbiter (ca 20min) til 25°C. Ikke rør mens varmt.
Pisk for å løse inn oksygen inn etter avkjøling.
Hell over i dunk med trakt.
Mål og noter OG med oechselvekt.
Tilsett gjær og rist godt. Sett på kork og gjærlås.
La så stå på mørkt sted ved 16-17 °C til FG er mindre enn ¼ av OG (3-4 bobler i minuttet, ca 1-2 uker.)
Tilsett ca ½ teskje sukker i hver flaske (totalt ca 100g) og overfør øl med hevert. La 3 cm være igjen av flasken.
Kork og vend.
La flaskene stå i romtempeteratur i 1-2 uker.
Lagre flaskene kjølig i 1-2 uker før konsumering. :skaal2: