Går i sympatisk ammetåke om dagen, og glemte følgende i følge min egen oppskrift, ved brygging av wit nylig:
-Havre (havresekken dukket opp rett etter mesking)
-Kamille (så boksen med tørket kamille mot slutten av kjølinga)
-Koriander (kikket tilfeldigvis ned i morteren da jeg skulle sette den tilbake, noen dager etter brygginga...)
Det var jo ikke mye havre det var snakk om, så det fikk gå. Da kamillen dukket, så jeg tenkte jeg skulle lage te av de og tilsette i gjæringskaret senere. Dette ble gjort i 1 av 2 gjæringskar før flasking, for å sjekke forskjellen. Korianderen satte et verdig punktum, men gav meg også endelig sparket bak for å få gjort litt research.
Jeg fikk da endelig tid til å sjekke ut 4 ulike typer hel koriander før jeg nå kunne tilsette den beste som te:
1.Hindu koriander (Ultra Lade, Trondheim)
2.Uspesifisert koriander (Petit Agentur)
3.Erica Koriander (kjøpt i nederlandsk krydderbutikk, donert av en god Huub)
4.TRS Indori Whole Dhania Coriander (kjøpt på invandrerbutikk i Trondheim)
Jeg knuste alle typene hver for seg i steinmorter, og sammenliknet aroma, før jeg tilsatte kokende vann og gjorde det samme. Min bedre halvdel var også med i panelet, og kom til samme konklusjon som meg, uten at jeg hadde sagt hva jeg fant ut først.
1.Svakest duft av alle, men umiskennelig koriander
2. og 3. Vesentlig kraftigere i duft, og relativt like (den nederlandske virket noe kraftigere hadde et lite snev av høy), samtidig som begge hadde en litt spiss aroma
4.Denne duftet ikke så kraftig som 2 og 3, men var mer blomstrete og sitrusaktig (appelsin, sitron, appelsintrehonning?), fyldigere og mer nyansert. Dette var også den eneste typen i testen som hadde disse bejublede store frøene med form som rugbyballer. En klar vinner, jeg støtter meg til jubelen, og kommer definitivt til å (slippe og) lete opp denne indiske varianten neste gang igjen. Har nå brukt litt knust koriander ved steking av poteter, men tar gjerne i mot tips til flere bruktsområder, da jeg har et lite bonusarsenal..
Helte kokende vann over vinneren, og slapp den opp i et digert ølbasseng etter trekking og siling. Nytt rituale innført. ;D
EDIT: Fixet litt på noe dobbelttekst.