Planla brygging av en dobbel-batch med juleølsettet "St. Bernardshund" (AllGrain) fra BryggSelv. Til ølsettet medfølger tre pakker tørrgjær, i dette tilfellet Fermentis SafAle BE-256.
Siden jeg kun fant fem av de seks medfølgende pakkene, ville jeg sjekke om det likevel kunne være nok . . .
. . . men sitter nå igjen som et stort spørsmålstegn.
OPPSKRIFTEN TIL BRYGG SELV som er for en enkelt-batch, forteller at omtrent 497 milliarder gjærceller skal til (se bilde under) som da vel må bety 992 milliarder for en dobbel batch ?
Ifølge Fermentis' eget "tekniske datablad" på SafAle BE-256 (se bilde) inneholder gjæren 6 milliarder levende celler ved pakking på fabrikken. Når da èn pakke veier 11,5 gram tilsvarer dette 69 milliarder pr. pakke og altså 207 milliarder gjærceller i de tre gjærpakkene som følger ett ølsett. Dette blir jo under halvparten av gjærcellene som kreves ifølge BILDE 2 slik jeg (mis)forstår det. Noe - eller helst sikkert ganske mye, har jeg tydeligvis ikke forstått og MANGE TAKK til den som forklarer meg nettopp HVA det er, i dette tilfelle !
Siden jeg kun fant fem av de seks medfølgende pakkene, ville jeg sjekke om det likevel kunne være nok . . .
. . . men sitter nå igjen som et stort spørsmålstegn.
OPPSKRIFTEN TIL BRYGG SELV som er for en enkelt-batch, forteller at omtrent 497 milliarder gjærceller skal til (se bilde under) som da vel må bety 992 milliarder for en dobbel batch ?
Ifølge Fermentis' eget "tekniske datablad" på SafAle BE-256 (se bilde) inneholder gjæren 6 milliarder levende celler ved pakking på fabrikken. Når da èn pakke veier 11,5 gram tilsvarer dette 69 milliarder pr. pakke og altså 207 milliarder gjærceller i de tre gjærpakkene som følger ett ølsett. Dette blir jo under halvparten av gjærcellene som kreves ifølge BILDE 2 slik jeg (mis)forstår det. Noe - eller helst sikkert ganske mye, har jeg tydeligvis ikke forstått og MANGE TAKK til den som forklarer meg nettopp HVA det er, i dette tilfelle !