Hei,
bryggelaget har en speidel 50L som vi har mye glede av. Med det lange maltrøret får vi gode øl ;D. I tillegg kjøpte vi et kort maltrør for å kunne brygge alene eller evt for å teste ut eksperimentelle oppskrifter...
Jeg har nå brygget tre rygg med det korte maltrøret, og får gjentatt OG på ikke mer enn 1040. Jeg lurer på om dette er et velkjent fenomen, eller om det er noe spesielt med oppsettet vårt? Her er litt info som knaksje trengs for å nøste opp i utfordringen:
Maltknusing: maltet er kjøpt og knust i bryggebutikk.
Brygg #1:
Startvolum 23 L
5 kg pale malt, 0,5 kg krystall, 0,3 kg ristet bygg, 0,15 kg svart malt og 50 gr sjokkismalt. OG: 1042.
Mesking: 68grader 60 min, 78grader 10 min
Skylling: 4 L vann på 75grader
koking: 60min
Volum til gjæring: 17 L.
Brygg #2:
Startvolum 25 L
3,7 kg røykmalt, 0,9 kg münchner malt, 0,55 kg cara amber, 0,5 kg amber malt
Mesking: 68 grader 75 min
Skylling: 5 L vann 75-76 grader
koking: 90 min
volum til gjæring: 18L
Brygg #3:
Startvolum: 25L
Tilsatte deretter 3 L under mesking fordi vannet ikke steg over meskerøret og sirkulerte. Totalt 28 L
4,8 kg pilsner malt, 0,3 kg cara crystal
Mesking: 40 grader 10 min, 65 grader 90 min, 78 gr 10 min
Stanset prosessen og rørte i maltrøret halvveis. Ikke tett maltpakking.
Skylling: 6 L 75 grader
koking: 90 min
Volum til gjæring: 23,5 L
Hvorfor blir ikke OG høyere? Kan det ha noe med at meskevannet sirkulerer dårlig gjennom maltrøret? Og hvorfor er det slik? "Er det bare sånn" med kort maltrør i 50 L Speidel, eller funker dette for andre? På brygg #3 brukte jeg bevisst mindre malt, og det var ikke tett pakking i maltrøret. Ethvert tips eller enhver erfaring blir satt stor pris på!
PS: ølene er helt greie, men de mangler en del på smaksfylden. Så dette ønsker jeg virkelig å finne ut av :ilike:
bryggelaget har en speidel 50L som vi har mye glede av. Med det lange maltrøret får vi gode øl ;D. I tillegg kjøpte vi et kort maltrør for å kunne brygge alene eller evt for å teste ut eksperimentelle oppskrifter...
Jeg har nå brygget tre rygg med det korte maltrøret, og får gjentatt OG på ikke mer enn 1040. Jeg lurer på om dette er et velkjent fenomen, eller om det er noe spesielt med oppsettet vårt? Her er litt info som knaksje trengs for å nøste opp i utfordringen:
Maltknusing: maltet er kjøpt og knust i bryggebutikk.
Brygg #1:
Startvolum 23 L
5 kg pale malt, 0,5 kg krystall, 0,3 kg ristet bygg, 0,15 kg svart malt og 50 gr sjokkismalt. OG: 1042.
Mesking: 68grader 60 min, 78grader 10 min
Skylling: 4 L vann på 75grader
koking: 60min
Volum til gjæring: 17 L.
Brygg #2:
Startvolum 25 L
3,7 kg røykmalt, 0,9 kg münchner malt, 0,55 kg cara amber, 0,5 kg amber malt
Mesking: 68 grader 75 min
Skylling: 5 L vann 75-76 grader
koking: 90 min
volum til gjæring: 18L
Brygg #3:
Startvolum: 25L
Tilsatte deretter 3 L under mesking fordi vannet ikke steg over meskerøret og sirkulerte. Totalt 28 L
4,8 kg pilsner malt, 0,3 kg cara crystal
Mesking: 40 grader 10 min, 65 grader 90 min, 78 gr 10 min
Stanset prosessen og rørte i maltrøret halvveis. Ikke tett maltpakking.
Skylling: 6 L 75 grader
koking: 90 min
Volum til gjæring: 23,5 L
Hvorfor blir ikke OG høyere? Kan det ha noe med at meskevannet sirkulerer dårlig gjennom maltrøret? Og hvorfor er det slik? "Er det bare sånn" med kort maltrør i 50 L Speidel, eller funker dette for andre? På brygg #3 brukte jeg bevisst mindre malt, og det var ikke tett pakking i maltrøret. Ethvert tips eller enhver erfaring blir satt stor pris på!
PS: ølene er helt greie, men de mangler en del på smaksfylden. Så dette ønsker jeg virkelig å finne ut av :ilike: