Hjelp til humling

Hei

Me er i gang med første brygg, og prøver oss på Nøgne Ø IPA'en som det ligger oppskrift på her inne. Men eg har fått litt for lite humle, og rekk ikkje å få tak i meir no.

I følge oppskrifta skal det vere

Humle
55 gram   Chinook  12,6 % alfa  koketid 90 min
40 gram   Cascade   6,5 % alfa  koketid 30 min
40 gram   Cascade   6,5 % alfa  koketid 15 min
40 gram   Cascade   6,5 % alfa  koketid  5 min
40 gram   Cascade   6,5 % alfa  koketid  1 min
40 gram   Cascade   6,5 % alfa  koketid -1 min
30 gram   Cascade   6,5 % alfa  tørrhumling -etter- primærgjæring!

Eg har kun 100g Chinook og 100g Cascade, så eg må justere humlinga litt. Kva er "best"? Bruke mindre humleom gangen, eller humle færre gonger? Har jo 45g Chinook "til overs", men veit ikkje korleis denne er i forhold til Cascade.

Takker på forhånd for alle svar!

Sølve
 
Jeg ville brukt Chinook i stedet for Cascade på 30 min. Evnt droppe 30 mintilsetningen og øke 90min en smule.
Tørrhumle rekker du å bestille, den tenker du på senere en gang.

Da mangler du "bare" 60 gram cascade.
De ville jeg hentet fra -1 min tilsetningen (40) og litt fra 15 og 1 min (20). Prioriter heller 5 min, øk den gjerne litt hvis du kan.

Bruk et program for å beregne IBU, feks http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi eller http://www.brewmate.net/.
Husk å korriger for aa% !!
 
Takker for svar! Skal prøve å justere sånn. Tørrhumlig haster ikkje akkurat nei :)

Kvifor vil du justert slik egentlig? Er fersk i gamet, så me har mykje å lære :)
 
Chinook er snaskens i IPA, så du kan fint bruke den i stedet for cascaden du mangler.

Jeg ville ha droppet 30 min-tilsetningen, og slått sammen de tre siste til en. La den stå i 15-20 min etter koking før du starter kjøligen.

30 g tørrhumle er ikke så mye, ville ha vurdert å doble den (minst).
 
SølveB skrev:
Kvifor vil du justert slik egentlig?

Det er nokså bred enighet om at
Humle som koker lenge (90-20 min ca) bidrar mest med bitterhet, ikke så mye smak/aroma.
Humle som koker kort (20-5 min ca) bidrar mest med smak.
Humle som koker superkort (5-0 min ca) bidrar mest med aroma.
(Humle som ikke koker (hop stand/tørrhumling) bidrar bare med aroma)

Så er det noen som mener at 5 minutter er optimalt for å trekke ut mest smak pr gram.
Feks denne karen: http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?f=24&t=59148
 
Takker for svar og info :)

Me endte opp med Chinook på dei to første, litt blanding på nr 3, og 40g cascade på 5 og 1min, så får vi sjå. Kan sikkert øke tørrhumlinga ein del, sidan me hadde så lite cascade under koking. Og neste gong må me ordne ein form for humlepose el.l. Av 20l vørter etter koking, fekk me berre 16-17l til gjæring pga all humlen :)

Lært mykje nytt i dag òg
 
Tilbake
Topp