Hjelp til oversetting av øl oppskrivft

Runeska

Norbrygg-medlem
Hei øl venner.
Som nevnt tidligere er jeg nybegynner.
og Speidel Braumeister er bestilt og på vei fra produsent.

Starter vell med det medfølgende råvarer.
Jeg har funnet en oppskrift på mitt favoritt øl som jeg kunne tenkt å prøve å lage.
Men trenger hjelp til å oversette til "norsk"

Er det noen ildsjeler som vil hjelpe meg med dette ?

This is the extract version of Boston Lager.
I never made this but the calculations are correct and sould taste very close.

Ingredients
1/2 lb. 60 crystal
4 lb. light malt extract
2 1/2 lb. light DME
2 oz. Tettnanger(bittering)
1/2 oz. Tettnanger(aroma)
1/4 oz. Hallerttau Mittlefruh(flavor)
1/4 oz. Hallerttau Mittlefruh(dry)
1 tsp. Irish Moss
1 1/4 cup xtra light DME(priming)
Wyeast 2206 Bavarian Lager yeast

Directions
Steep crystal in 1/2 gallon of 150f water for 20 min.Strain the grain and run 1/2 gallon of 150f water over the grains.
Add enough water to get 1 1/2 gallons. Bring to a boil and remove from jeat. Add the Xtract,light DME, and bittering hops.
Bring water to 2 1/2 gallond and boil for 45 min.Add flavor hops and irish moss. Boil for 13 min. and add the aroma hops.Boil for 2 more min.
Remove from stove, cool,place in fermentor,and add enough water to make 5 gallons.Pitch yeast and ferment cool(55f).Rack to secondary and add the dry hops.



På forhånd takk
Rune
 
Tenker du på oversettelse av fremgangsmåten eller omregning til metriske verdier?

Kan gjøre et forsøk på begge
 
Her er oppskriften oversatt til norsk, med metriske verdier  for vekt, volum og temperatur
Har oversatt målene direkte, så oppskriften er original, men det er lov å runde av til nærmeste logiske mål :)

Vil anbefale deg å lage en gjærstarter til gjæra

Lykke til!!




Dette er ekstrakt versjonen av Boston Lager.
Jeg har aldri gjort dette, men beregningene er riktige, og kunne smake veldig nært.

Ingredienser
230g  krystallmalt  60L
1,81kg lys maltekstrakt
1,13kg lys spraymalt
56,7g. Tettnanger (bitter)
14,2g. Tettnanger (aroma)
7,1g. Hallerttau Mittlefruh (smak)
7,1g. Hallerttau Mittlefruh (tørr)
1 ts. Irsk Moss
Wyeast 2206 Bavarian Lager gjær

Beskrivelse
Mesk krystallmalt i 1,9 liter 65,6grader vann i 20 min. La malten renne av og skyll med 1,9 liter 65,6graders vann over malten.
Legg nok vann til å få 5,7 liter. Kok opp og ta av varmen. Tilsett ekstrakt, lys spraymalt, og bitterhumle.
Fyll på vann til 9,46 liter og kok i 45 min. Tilsett smakshumle og irish moss. Kok i 13 min. og ha i aromahumle. Kok i 2 min.
Fjern fra ovnen, kjøl ned (så fort som mulig, og ha i gjæringsspann, Tilsett kokt og avkjølt vann til du har 18,93 liter. Tilsett gjær og la gjære på 12,8 grader. Etter stormgjæringen er over tilsettes tørrhumlen
 
Slik blir den seende ut i Beer smith


Boston Lager clone



Type: Extract

Batch Size: 18,93 L

Boil Size: 9,20 L
Boil Time: 60 min
 
Ingredients

Amount Item Type % or IBU
1,13 kg Light Dry Extract (15,8 EBC) Dry Extract 35,71 %
1,81 kg Pale Liquid Extract (15,8 EBC) Extract 57,14 %
0,23 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 7,14 %
56,70 gm Tettnang [4,50 %] (60 min) Hops 18,9 IBU
7,09 gm Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] (Dry Hop 3 days) Hops - 
14,17 gm Tettnang [4,50 %] (15 min) Hops 2,3 IBU
7,09 gm Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] (2 min) Hops 0,2 IBU
1 Pkgs Bavarian Lager (Wyeast Labs #2206) [Starter 125 ml] Yeast-Lager 


 
Beer Profile

Est Original Gravity: 1,051 SG

Est Final Gravity: 1,012 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,05 % 
Bitterness: 21,4 IBU
Calories: 90 cal/l
Est Color: 20,0 EBC 

 
 
Takker for hjelpen.
skal bli artig å prøve.

(har mange andre oppskrifter, men dem skal jeg prøve senere)

Hilsen Rune
 
Er det ikke det vi er her for da? Å hjelpe og støtte våre medbryggere?
Uansett, lykke til (kom gjerne med tilbakemelding på hvordan det gikk)
 
Runeska skrev:
Takker for hjelpen.
skal bli artig å prøve.

(har mange andre oppskrifter, men dem skal jeg prøve senere)

Hilsen Rune

Honnør til deg for at du skriver riktig norsk (dem, og ikke de, i denne sammenhengen)! Det er neimen ingen selvfølge lenger.
 
Bra at du fikk oversatt oppskriften. Men.. dette er jo en oppskrift på ekstraktøl og siden du har kjøpt en Speidel vil du vel brygge med malt?

Beersmith oversetter og konverterer jo også lett fra ekstrakt til malt hvis du ikke allerede har gjort det. Slik blir den med 22l øl og 77% effektivitet, som er mine Speideltall som fungerer bra. Mesker da inn med 23 liter, skyller med 9.5 liter (for denne oppskriften) og koker i 90 minutter.

4.3 kg pils eller pale malt
0.5 kg karamellmalt
66g Tettenang 60 min
16g Tettenang 15 min
8g Hällertau 5 min
8g Hällertau tørrhumle
 
Takk Beefeater.
har en plan å teste ut dette.
Men vi valgte å sette en IPA clone fra Nøgne Ø.
Har just flaske 60 små brune. Med OG 62 og FG 14.
Men er fortsatt en fersking. og du skriver:

Slik blir den med 22l øl og 77% effektivitet, som er mine Speideltall som fungerer bra. Mesker da inn med 23 liter, skyller med 9.5 liter

lurer litt på dette:
en starter jo med 20 og noe lite vann
Skyller du med 9,5 liter ekstra vann, eller tar du vørter.
det skal jo bli et sluttvolum på 22liter ???

PS: ventetiden er lang. men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves.
 
Runeska skrev:
Takk Beefeater.
har en plan å teste ut dette.
Men vi valgte å sette en IPA clone fra Nøgne Ø.
Har just flaske 60 små brune. Med OG 62 og FG 14.
Men er fortsatt en fersking. og du skriver:

Slik blir den med 22l øl og 77% effektivitet, som er mine Speideltall som fungerer bra. Mesker da inn med 23 liter, skyller med 9.5 liter

lurer litt på dette:
en starter jo med 20 og noe lite vann
Skyller du med 9,5 liter ekstra vann, eller tar du vørter.
det skal jo bli et sluttvolum på 22liter ???

PS: ventetiden er lang. men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves.

Masse vann som er igjen i masken da.
 
[quote ]
lurer litt på dette:
en starter jo med 20 og noe lite vann
Skyller du med 9,5 liter ekstra vann, eller tar du vørter.
det skal jo bli et sluttvolum på 22liter ???
[/quote]

Jeg pleier å starte med 23 liter vann i Speidelen før jeg fyller malt i maltrøret.

For å få 22 liter vørter etter koking må det være (ca) 26-27 liter der før kokingen (90 minutter)  siden en del fordamper.
Dessuten absorberer malten en del væske som vi ikke får ut.

Så for å få disse 26-27 litrene med vørter skyller vi igjennom malten med ekstra vann på 78 grader.

Noe slikt, veldig cirka tall!!:
(23 liter start + 10 liter skylling) - ( 4 liter fordampet + 5 liter absorbert + 2 liter svinn til humle etc.) = 22 liter øl!
 
Tilbake
Topp