Jeg skal brygge 2X25L i morgen, ett hveteøl, og en Pale Ale. Det ligger en Weihenstephan Wheat Flytende Gjær (Brewer's Choice 3068 Activator), og en American Ale Flytende Gjær (Brewer's Choice 1056 Activator), og venter på meg på postkontoret.
Jeg hadde opprinnelig planlagt å sette startere, men da jeg skal brygge i morgen, så rekker jeg vel neppe dette - den vil hverken få tid til å gjære ut, eller bunnfelle for dekantering.
Jeg aner ikke hvor gammel gjæren er, men gitt an den feks er henholdsvis en, to eller tre måneder gammel - vil jeg kunne få et akseptabelt øl om jeg aktivierer pakkene i ettermiddag og brygger i morgen, eller blir dette litt for ballsy? Er det håpløst og må jeg utsette bryggingen?
Kan jeg eventuelt brygge en starter på feks en liter i kveld og tilsette gjærpakken starteren med en gang uten at gjærpakken har rukket å blåse seg opp ferdig, for så å tilsette starteren vørteren udekantert i morgen? Vil dette hjelpe nevneverdig?
Alternativt, kan jeg brygge på lørdag og tilsette gjæren feks på Søndag eller Mandag, eller er dette risky eller noe som har lite for seg? Hvordan burde jeg i så fall gå fram med å lage en starter og tilsette denne? Ville dere feks ha laget starteren idag uten å aktivere pakken først, eller ville dere feks ha aktivert gjærpakken i kveld, brygge i morgen, og så tilsette gjærstarteren vørteren noen dager etterpå når starteren er ferdig. Eller er det da med høy sannsynlighet at villgjær eller liknende vil ta over?
Alle råd mottas med stor takknemmelighet.
Jeg hadde opprinnelig planlagt å sette startere, men da jeg skal brygge i morgen, så rekker jeg vel neppe dette - den vil hverken få tid til å gjære ut, eller bunnfelle for dekantering.
Jeg aner ikke hvor gammel gjæren er, men gitt an den feks er henholdsvis en, to eller tre måneder gammel - vil jeg kunne få et akseptabelt øl om jeg aktivierer pakkene i ettermiddag og brygger i morgen, eller blir dette litt for ballsy? Er det håpløst og må jeg utsette bryggingen?
Kan jeg eventuelt brygge en starter på feks en liter i kveld og tilsette gjærpakken starteren med en gang uten at gjærpakken har rukket å blåse seg opp ferdig, for så å tilsette starteren vørteren udekantert i morgen? Vil dette hjelpe nevneverdig?
Alternativt, kan jeg brygge på lørdag og tilsette gjæren feks på Søndag eller Mandag, eller er dette risky eller noe som har lite for seg? Hvordan burde jeg i så fall gå fram med å lage en starter og tilsette denne? Ville dere feks ha laget starteren idag uten å aktivere pakken først, eller ville dere feks ha aktivert gjærpakken i kveld, brygge i morgen, og så tilsette gjærstarteren vørteren noen dager etterpå når starteren er ferdig. Eller er det da med høy sannsynlighet at villgjær eller liknende vil ta over?
Alle råd mottas med stor takknemmelighet.