1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Hjemmelaget magnetrører

En tråd i 'Utstyr' startet av Yders, 6 Feb 2008.

 1. Helge T

  Helge T
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Magneter i høyttalere er vel også ganske store i forhold til magnetisk kraft. Neodymium (sp?) anbefales grunnet magnetkraft/masse, som fører til mindre slitasje på motoren.
   
 2. Torga

  Torga
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Rognan. Saltdal
  Vi har laget tre rørere.

  Den første med magneter fra Hard Disk. på ei lita pc vifte uten styring. Til rørepinne brukte vi en stavmagnet fra barnas supermag sett ;)

  Nest rører var med Mye større pc vifte pålimt en stor stoppskive i jern, med spenningsregulator fra mpx. Fikk kraftige magneter fra http://www.schau.no/gull/magneter.php som ble festet til vifta/skiva. Samme røre pinne som før. Funket utmerket


  Siste rører er en 220v Vifte fra en gammel bensin pumpe. Samme magneter som fra http://www.schau.no/gull/magneter.php
  kan og fås fra http://www.guldstrom.se/se/magnet/cylindermagneter.html

  Her ble hastigheten så høy at vi fikk vortex helt ned til bunn i en 5 liters kolbe med starter. Dette med magneten fra barnas lekesett. Med original røremagnet ble det dårlig. Magneten ville ikke holde seg på plass. 'Den har alt for svakt magnetfelt til den hastigheten.

  Etter råd fra Gahr,

  Så hær har vi modifiserte 220V Vifta med å seriekoble den med ei lita bordlampe på 20W. Det funket kjempe bra. Fikk redusert RPM så at original røremagnet holdt seg på plass i kolben. men ble en myye mindre vortex

  Det viser seg at man kan lage rører av nesten hva som helst. Virker for meg som at den største betydningen for effekten er at man får en sluttet magnetisk krets, og at avstanden fra bunnen


  Lykke til
   
 3. Riis'en

  Riis'en
  Expand Collapse
  Dommer

  Bosted:
  Drammen
  Jeg rører fint 3 liter i en 5 liters kolbe med cd-boks modellen jeg bygde. Kosta meg ikke mer en magnetene. Avstanden fra magnet til kolbe blei også strøken.
   
 4. bidland

  bidland
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Magnet fra en gammel harddisk er nok bedre egnet enn en fra en høyttaler. I høyttaleren er det også en jernkrets som fokuserer feltet inn mot luftspalten der spolen sitter. Det blir samme problem som med løftemagneten fra Clas Ohlson.

  En fordel med magneten fra en harddisk er at den er magnetisert med en nordpol og en sørpol på samme side. Så hvis ikke lengden på rørepinnen er mye lengre enn magneten vil det sikkert fungere bra.
  Litt nede på denne siden kan man se en illustrasjon av magnetiseringen:
  http://www.reuk.co.uk/Hard-Disk-Drive-Magnets-For-Wind-Turbines.htm
  Jeg håper det er feil det som står på den schou.no linken. En neomagnet med en diameter på 25cm er direkte farlig å håndtere. Regner med at det egentlig skal stå 25mm, som på guldstrom.se. Den største magneten jeg har vært borte i er en 50x8mm neomagnet i N35 kvalitet. Den var ekstrem!

  Passende soundtrack til byggingen: http://www.youtube.com/watch?v=Qzdjc13OfFM&feature=related
   
 5. Dag

  Dag
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Asker
  Jeg fant en slik 'tapp' som hyllene i Ivar-hyllene til IKEA holdes oppe med. Det er en pinne i stål/jern, ca 4mm tykk, 3-4 cm lang og er helt glatt.  Den kan kokes med starteren, og for såvidt også være med i hele gjæringsrunden. Man finner den igjen når man skal vaske utstyret etter tapping.
   
 6. Odd-Rune

  Odd-Rune
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Jeg pleier å ha en magnet liggende som jeg "holder igjen" rørepinnen med når jeg heller gjæren i gjæringskaret.
   
 7. Dan Simen

  Dan Simen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

 8. Intercom

  Intercom
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Skien
  Hva heter de plastdingsene du bruker der for å skru platene sammen? Altså skru veggene sammen med tak/gulv?
   

Del denne siden