Eirik KG
Norbrygg-medlem
Jeg leste en artikkel i et av de nyeste BYO om tips for forenkling av bryggedagen, og tenkte vi kunne starte en lignende diskusjon her:
Hva kan man gjøre for å forenkle en bryggedag, uten at prosessen er skadelidende?
Mange av oss kjenner til short and shoddy-eksperimentene til Brulosophy, og dette handler ikke om den type forenklinger der man tyner koke-, oppvarmings- og nedkjølingstider så langt ned som mulig uten at det skal gå ut over sluttresultatet. Det jeg lurer på er hvilke "klaske i panna for at man ikke har tenkt på det før"-forenklinger har du innført i din bryggedag som gjør det hele litt lettere, uten at selve bryggeprosessen endres?
Jeg kan starte med noen av mine, for å vise hva jeg mener:
Maltet kvernes noen dager før bryggedagen når jeg har en ledig halvtime. Gjelder spesielt for de av oss som brygger i leilighet og må klargjøre kverna for hver gang. Om du er LODO-entusiast, pust dypt og glem at jeg sa noe.
Tørrhumle veies opp, vakumpakkes og puttes i fryseren samtidig som kokehumler forberedes. Dette tilfører jo egentlig et steg på bryggedagen, men gjør det enklere den dagen tørrhumla skal tilsettes.
Oppvarming av kjelen startes først når alt annet er klart. Dette forkorter ingenting, men fjerner litt av stresset med å få ting klart. Alle monner drar.
Så en jeg leste her på forumet, men ikke har gjort selv enda: I stedet for å stå med narkovekta og strø minimengder gjærnæring fram til du har nådd de milligramene du skal oppnå, bland det med vanlig druesukker i et blandingsforhold som gjør at en teskje inneholder den mengden du ønsker.
Hva kan man gjøre for å forenkle en bryggedag, uten at prosessen er skadelidende?
Mange av oss kjenner til short and shoddy-eksperimentene til Brulosophy, og dette handler ikke om den type forenklinger der man tyner koke-, oppvarmings- og nedkjølingstider så langt ned som mulig uten at det skal gå ut over sluttresultatet. Det jeg lurer på er hvilke "klaske i panna for at man ikke har tenkt på det før"-forenklinger har du innført i din bryggedag som gjør det hele litt lettere, uten at selve bryggeprosessen endres?
Jeg kan starte med noen av mine, for å vise hva jeg mener:
Maltet kvernes noen dager før bryggedagen når jeg har en ledig halvtime. Gjelder spesielt for de av oss som brygger i leilighet og må klargjøre kverna for hver gang. Om du er LODO-entusiast, pust dypt og glem at jeg sa noe.
Tørrhumle veies opp, vakumpakkes og puttes i fryseren samtidig som kokehumler forberedes. Dette tilfører jo egentlig et steg på bryggedagen, men gjør det enklere den dagen tørrhumla skal tilsettes.
Oppvarming av kjelen startes først når alt annet er klart. Dette forkorter ingenting, men fjerner litt av stresset med å få ting klart. Alle monner drar.
Så en jeg leste her på forumet, men ikke har gjort selv enda: I stedet for å stå med narkovekta og strø minimengder gjærnæring fram til du har nådd de milligramene du skal oppnå, bland det med vanlig druesukker i et blandingsforhold som gjør at en teskje inneholder den mengden du ønsker.