Jeg hadde litt maltekstrakt liggende, og ble plutselig drithypp på å forsøke å bruke honning etter å ha lest i Randy Moshers meget inspirerende bok, Radical Brewing. Etter å ha kikket litt på varebeholdningen bestemte jeg meg for en Sweet Stout. Jeg hadde ikke nok til noe kraftigere, og noe måtte jeg bruke laktosen jeg hadde liggende til. (Har forsøkt meg på en helkorns melkestout tidligere, som eksploderte på kjøkkengulvet. Jeg har derfor ikke hatt så lyst på melkesukker på en stund.)
Siden jeg begynte å brygge, har jeg kun fusket med helmesking, så jeg var litt interessert i å teste hvordan det er å delmeske rett i vørtergryta. Jeg fulgte rådet om å koke halvparten av ekstraktmalten med maltuttrekket, for så å pasteurisere resten etter koking. Passet finfint å slenge i honning og siste humle samtidig, da honningen visstnok skal tape seg endel under koking.
Hadde også i en spiseskje (2-3 gram) bakepulver i meskevannet, men glemte ta pH, og skal ærlig innrømme at jeg ikke helt aner hva jeg gjør når det kommer til vanntilsetninger. Ideen var å gjøre det bløtere, men det er godt mulig jeg er på viddene der.
Så. Hva tror juryen? Blir dette bra?
[tt]Recipe: Honey Stout, Honey
Style: Sweet stout
Type: Partial Mash
Boil Size: 15,00 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Estimated OG: 1,045 SG
Estimated Color: 86 EBC
Estimated IBU: 18 IBUs
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type %/IBU
0,50 kg Black (Patent) Malt (985,0 EBC) Grain 15,9 %
0,50 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) Grain 15,9 %
0,35 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 11,1 %
1,00 kg Wheat Dry Extract (8,0 EBC) Dry Extract 31,7 %
0,80 kg Light Dry Extract (8,0 EBC) Dry Extract 25,4 %
10,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 15,0 IBUs
10,00 g Tettnang [4,50 %] - Boil 30,0 min Hop 3,7 IBUs
35,00 g Lactose (Boil 10,0 mins) Flavor -
300,00 g Honey, Akasia (Boil 0 mins) Flavor -
40,00 g Tettnang [4,50 %] - Boil 0,0 min Hop 0,0 IBUs
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) Yeast -
Mash Schedule: BIAB, Full Body
----------------------------
Name Description Step Temp. Step Time
Saccharification Add 17 l of water at 70 C 69 C 60 min
Mash Out Heat to 76 C over 7 min 76 C 10 min
Sparge: Remove grains, and prepare to boil wort
[/tt]
Siden jeg begynte å brygge, har jeg kun fusket med helmesking, så jeg var litt interessert i å teste hvordan det er å delmeske rett i vørtergryta. Jeg fulgte rådet om å koke halvparten av ekstraktmalten med maltuttrekket, for så å pasteurisere resten etter koking. Passet finfint å slenge i honning og siste humle samtidig, da honningen visstnok skal tape seg endel under koking.
Hadde også i en spiseskje (2-3 gram) bakepulver i meskevannet, men glemte ta pH, og skal ærlig innrømme at jeg ikke helt aner hva jeg gjør når det kommer til vanntilsetninger. Ideen var å gjøre det bløtere, men det er godt mulig jeg er på viddene der.
Så. Hva tror juryen? Blir dette bra?
[tt]Recipe: Honey Stout, Honey
Style: Sweet stout
Type: Partial Mash
Boil Size: 15,00 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Estimated OG: 1,045 SG
Estimated Color: 86 EBC
Estimated IBU: 18 IBUs
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type %/IBU
0,50 kg Black (Patent) Malt (985,0 EBC) Grain 15,9 %
0,50 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) Grain 15,9 %
0,35 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 11,1 %
1,00 kg Wheat Dry Extract (8,0 EBC) Dry Extract 31,7 %
0,80 kg Light Dry Extract (8,0 EBC) Dry Extract 25,4 %
10,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 15,0 IBUs
10,00 g Tettnang [4,50 %] - Boil 30,0 min Hop 3,7 IBUs
35,00 g Lactose (Boil 10,0 mins) Flavor -
300,00 g Honey, Akasia (Boil 0 mins) Flavor -
40,00 g Tettnang [4,50 %] - Boil 0,0 min Hop 0,0 IBUs
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) Yeast -
Mash Schedule: BIAB, Full Body
----------------------------
Name Description Step Temp. Step Time
Saccharification Add 17 l of water at 70 C 69 C 60 min
Mash Out Heat to 76 C over 7 min 76 C 10 min
Sparge: Remove grains, and prepare to boil wort
[/tt]