1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Hornindal kveik

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Thornbridge, 3 Sep 2018.

  1. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Skal prøve meg på å brygge med kveik, "alle" gjør jo det for tida

    Har fått tak i Hornindal.
    Hva er gjæringstiden på denne?
    Kan den tappes og trykksettes på fat så fort den er ferdig gjæret (etter CC)
    Ved hvilken temperatur bør denne pitches og gjæres?
    Når kan jeg høste denne, og er det topp eller bunnhøsting som gjelder?
     
  2. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Ikke for å være ekkel, men det er i alle fall 7 forskjellige kjente kveik fra Hornindal, og de har til dels ganske forskjellig profil. Pitch temp kan være forskjellig, og tiden det tar før den gjør seg ferdig kan være forskjellig.
    Alle kan topphøstes (etter ca 20 og 40 timer, eller når du ser det er noe å høste).
    Kveik flokkulerer generelt seilt ekstremt fort, så CC burde være unødig. Bare å kegge og servere. Husk å ta den noen gode glass rett fra gjæringskaret/gilen og - da er det best :)
    Se på linken her for mer info om de forskjellige kveikene:
    http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html
    PS! Om du ikke vet hvilken horniandalskveik du har hadde jeg pitchet og latt det gå på 30 grader. Men jeg hadde ikke delt det videre uten å vite hva man faktisk deler
     
    LarsUlv liker dette.
  3. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Langt i fra ekkel, folkeopplysning til en amatør det du skriver!
     
  4. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan vet jeg at kveiken er ferdig med jobben? Er forresten Raftevold-kveik.
     
  5. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Det enkleste er jo å måle SG
     
  6. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Stabil over 3 dager, osv. Noen ganger tenker man bare ikke....
     
    1Morten liker dette.
  7. Rogerlight

    Rogerlight
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Raftevold er "vår" kveik som har vore i bruk i eit eldhus i Innvik i ca 30 år, men den kom opphaveleg frå Hornindal. Den tek ca 3 dagar på 30+ grader. Når det er sagt så gjærer dei ulike Honndalskveikane ganske likt, men dei tek ulike retningar, og enkelte stammar kan ta over, feks smakte eg ein kveik der røyk-stammen hadde teke kraftig over, da kan det vere lurt å blande inn litt anna kveik. Behandlar du kveiken din fint kan den etter nokre år ta etter di bryggepersonlegheit, så det er berre å vere tålmodig.
     
    ullrotta og erikraude liker dette.

Del denne siden