noen som har erfaring meg kun bitterhumle i bock??
Tidligere har jeg hatt en moderat tilsetning med Mittelfrüh på 15 min, men ser på noen oppskrifter som har gjort det skarpt i internasjonale konkurranser at de har bare bitterhumle. Forøverig også på helles og dunkel.
Er det noe forskjell og bruke f.eks større mengde mittelfruh som har lavere alfa enn en mindre mengde magnum som bitter?Jeg synes selv kun bitterhumle er fint i de mørke tyske sortene, da det som regel er maltet som skal være i fokus. Helles skal heller ikke være veldig humlete som f.eks en nordtysk pils, der (i en nordtysk) vil du gjerne ha noe senere tilsetninger. Dunkel ville jeg selv ikke orket å blandet i noe senere humle som "forstyrrer" maltbildet. Hvis du er forsiktig med koking og har god oksygenkontroll videre så får du et greit aroma og smaksbidrag fra bitterhumla.
Er det noe forskjell og bruke f.eks større mengde mittelfruh som har lavere alfa enn en mindre mengde magnum som bitter?
Når vi først er inne på temaet, så kan jeg jo like godt spørre. Noen som har en god oppskrift på en litt lysere juleøl? Tenkte en fin rødfarge. Gjerne en helles.
Har en del familiemedlemmer som ikke er så stor fan av mørkere øl, så jeg må brygge et alternativ.
Hadeland Håndverksbryggeri laget en nydelig rød juleøl, butikkstyrke, denne jula. En helles er det jo ikke, mer i retning av en dunkel, som jo er den mørkere søstera til helles. Men det er godt gjennomsiktig, med 31 EBC. Og det er altså veldig tydelig rødt. 34 IBU. Bare bitterhumle, og jeg ville foreslå Perle. FG 1.013. Gjæren er w-34/70 (wlp833 er et godt alternativ). Jeg ville mesket den på 68 grader, og regnet med en utgjæring på 73-75%.
Malt:
50% pils
33% Munich II
6% Caramunich II
6% Caraaroma
3% Carapils
Det er Caraaroma'en som er signaturmalten her, og som gir rødfargen. Det er kraftige saker, 400 EBC, og et malt du generelt skal omgås med forsiktighet. Men her skaper det skikkelig julestemning.
Jeg ville ikke brygget dette nå. Det er ikke noe lagringsøl. Vent til litt utpå høsten.
Ellers kan jo alt være juleøl, i og for seg. Hvorfor ikke rett og slett brygge en helles, om det er det folk liker best?
For å fortsette litt. Noen humletyper, spes de noble har faktisk godt av å koke litt. Kort fortalt så er det resultatet av oksiderte hydrokarboner (de forskjellige oljene på en måte), som gir et stort bidrag til det å oppleves som "tradisjonellt humlepreg" når det kommer til kontinentale lagere. Jo mer som kokes, jo større konsentrasjon (før de blir kokt helt vekk!). Samtidig så inneholder de noble humlene andre greier som ikke trenger å være helt ønskelig, som man kan koke vekk. Det er snakk om sesquiterpenene (Myrcene er f.eks et monoterpen, det vil du ikke oksydere), som vil få endelsen -oids etter at de er oksyderte, som da får andre trekk enn i "ren" form.
F.eks har jeg iallefall funnet ut at jeg ikke liker å lage pils med f.eks 2min tilsettnin (eller deromkring, sene mao, synes faktisk det er lettere forferdelig, men det er min smak) . Det blir liksom urent, smaker som en blomstereng +, mens noe av det mer klassiske man finner i kontinentale lagere synes jeg blir litt overskygget. Jeg liker å la de koke litt. Men hvis man vil ha denne blomsterengen+ så bør det koke kort, eller ikke koke.
Så i bunn og grunn så er ikke bare tidspunktet vesentlig for hvor mye aroma/smak man får ut av humla, men også hva slags aroma/smak men sitter igjen med.
Jeg sliter med å få smak og aroma fra humlene i pilsen min. Har du noen gode kilder jeg kan studere? Jeg er nok på jakt etter det blomsterengpreget du snakker om. ("Florale toner" høres bedre ut.)
Har ikke du kjøpt deg fat nettopp? Har du prøvd det på lager? Lukket overføring og den greia der? Jeg har jo smakt noen av ølene dine, og jeg smakte jo at de er hinsides velkomponerte på humla, men den poppet ikke pga oksygeningressen i ølet, i min gane iallefall.
Har selvfølgelig ikke fått ut fingeren der. Fant ut at jeg ikke hadde CO2 på tanken. Men jeg skal brygge en lager til nå, før sommeren - en lys Kellerbier. Den har godt med humle, og så får vi se:
13 gr Northern Brewer @ 60
13 gr Hallertauer Mittelfrüh @ 60
13 gr Northern Brewer @ 30
13 gr Hallertauer Mittelfrüh @ 30
20 gr Northern Brewer @10
20 gr Hallertauer Mittelfrüh @ 10
(24 liter ferdig øl)
Det der skulle kanskje passe med det du sier, men jeg lurer nok på å flytte 30 og 10 minutter til 20 og 2 - og fylle på på 60 for å kompensere. Jeg vil ha mine 40 IBU. Den lyse kjellerølen er favorittølet mitt nå, tror jeg - med akkurat nok tresmak fra rista eikeflis til at jeg kommer til å tenke på en gammaldags Rioja.
@Mortenpip Sorry, tråden din har blitt rota godt til. Har du endt opp med noen konklusjon?
at tråder blir rotet til er ikke noe problem for meg det kommer som regel noe godt ut av det. konklusjonen min er vel at jeg står på det jeg tenkte i første omgang og brygger juleølet mitt med kun bitterhumle iår og ser hvordan det blir. thanks alleihop!!!!Har selvfølgelig ikke fått ut fingeren der. Fant ut at jeg ikke hadde CO2 på tanken. Men jeg skal brygge en lager til nå, før sommeren - en lys Kellerbier. Den har godt med humle, og så får vi se:
13 gr Northern Brewer @ 60
13 gr Hallertauer Mittelfrüh @ 60
13 gr Northern Brewer @ 30
13 gr Hallertauer Mittelfrüh @ 30
20 gr Northern Brewer @10
20 gr Hallertauer Mittelfrüh @ 10
(24 liter ferdig øl)
Det der skulle kanskje passe med det du sier, men jeg lurer nok på å flytte 30 og 10 minutter til 20 og 2 - og fylle på på 60 for å kompensere. Jeg vil ha mine 40 IBU. Den lyse kjellerølen er favorittølet mitt nå, tror jeg - med akkurat nok tresmak fra rista eikeflis til at jeg kommer til å tenke på en gammaldags Rioja.
@Mortenpip Sorry, tråden din har blitt rota godt til. Har du endt opp med noen konklusjon?