@Holmentoppen, for bedre å forstå hva som kan ha forårsaket denne forskjellen, var det forskjell i høyeste temperatur i gjæringskaret for de to variantene? Kjørte du diacetylrest på den som ble tradisjonelt gjæret?
Etter div fadeser med oksidering, kraftig fusel (hodebank) og div. flaske infeksjoner har jeg gått over fra gjæringsbøtter/flasker til gjæring under trykk med Fermzilla og lukket overføring til fat for å eliminere/minimere kontakt med oksygen/omgivelser.
Pitcher Saflager på 12C, øker med 2C daglig i 4-5 dager til krausen har droppet og gjæren er flokkulert, senker temp gradvis ned mot null over 2-3 dager og overfører på fat (closed loop), karbonerer med 2 bar @ 2C i ett døgn, deretter 1 bar @ 4C.
Dette er sikkert ikke "riktig" måte å lage Pils/lager på, men etter to batcher er jeg veldig fornøyd med å kunne nyte crisp clean lager på under 2 uker uten at den smaker "uferdig" eller er "skarp i kantene". Eneste ulempen jeg kan se er at pilsen ikke rekker å klarne skikkelig før den drikkes opp
Gjæring under trykk er interessant, særlig for de som ikke har anledning til å gjære kjølig. I denne podkasten diskuterer Smith, Blichmann og White metoden. Whitelabs analyserte ølene i etterkant, og fant at de som var gjæret under trykk var ”renere” enn referansebatchen. Det er allikevel verdt å merke seg at samtlige (inkludert hoveddommer Gordon Strong) foretrakk lageren som var gjæret på tradisjonell måte. Jeg har diskutert trykkgjæring med andre erfarne bryggere, og de fleste er enig. Trykkgjæring gir rene, men litt pregløse øl. Har ikke testet det selv (venter på Kegland All-rounder), så jeg skal foreløpig ikke ha noen sterk mening om dette.Det har du nok rett i og for meg ble prosessen mye enklere med ferre potensielle problemkilder.
Det jeg egentlig ville formidle, er at med litt trykk under fermentering kan temperaturen økes uten å få usmaker som lagergjær normalt ville produsert. Kombiner gjæring under trykk med "hurtigmetoden" så går gjæringsprosessen veldig fort.
Jeg har testet med ca 1 bar under stormgjæring og økt til ca 1.5 mot slutten, men det kunne vært interresant å teste hvor lite trykk som trengs for å kunne gjære lager på ale temperatur.
Pleier å flytte fra ett fat til ett nytt for klarningens skyld. Synes det er lettere med ukarbonert øl, men det går bra også med CO2 oppløst om man passer på mottrykket i fat nr. 2. Jeg kommer til å justere praksisen allerede fra neste batch. Har bestilt Fermzilla med trykksett, og da blir det bare én overføring - og da antagelig med (ihvertfall delvis) karbonert øl. Kjøper nok en Fermzilla allrounder på nyåret i tillegg.@Holmentoppen, er det noen grunn til at du ikke karbonerer ølet allerede i det første fatet? Erfarer du at det coldcrasher bedre ukarbonert, skummer mindre ved overføring, eller er det andre årsaker?
Ja, du sier noe. Det ble endel målinger – og det andre gjæringskaret sto urørt. Kan ikke utelukke at det er en problematisk praksis.@Holmentoppen, takk for at du delte dette. Er det mulig at det er uttaket av øl til SG-målinger som kan ha ført til endringene i ølen med rask metode? Altså at oksygen eller noe forurensing har kommet inn i det du har tatt ut øl? Eller ble det tatt ut øl til målinger på begge? Jeg har prøvd den raske metoden et par ganger, og det førte jo til daglige uttak, som i hvert fall sånn min øl står, føles ganske risikabelt :/
Speidelkar med spunding ventil. Hvordan ser den ventilen ut?Jeg har brukt Tilt i Speidel-gjæringskar med spunding valve og coldcrash uten å tilføre oksygen. Det fungerer utmerket, og det er herlig å tappe rent og fint øl (som allerede er litt karbonert) på fat, og se at gjær og trub ligger som klistret i bunnen av gjæringskaret.
Hvis jeg for eksempel skulle ha tatt med et helt fat på Norsk Ølfestival, hadde jeg nok tappet over i nytt fat for å fjerne det lille ekstra bunnfallet som vil bli utfelt etter noen uker på fat.
Den eneste ulempen med denne praksisen er at jeg ikke får tilsatt gelatin under coldcrash-prosessen. For det bidrar virkelig positivt til å gjøre ølet enda klarere.
Speidelkar med spunding ventil. Hvordan ser den ventilen ut?
Har du et bilde.
Bruker 12 og 20 liters Speidel selv.
Har de to spundingventilene liggende. Gjennomføringen tror jeg ikke at jeg har.Et par alternativer jeg bruker på mine 30-literskar:
Sveisefri gjennomføring med ball lock CO2-ventil - her borer du hull i "topplokket" og setter på en spunding valve på toppen. En slik: Spunding valve eller enda bedre, en Blowtie fra Kegland:Ball lock med overtrykksventil - Passer til FermZilla, Corneliusfat - Ølbrygging AS
Utfordringen er å bore et hull som er tight og uten lekkasjer slik at det blir helt tett.
Det andre og enklere alternativet er en slik, men her kan du ikke sette eksakt trykk selv:
Speidel Ball Lock Gas In with Pressure Relief Valve. NorCal Brewing Solutions
Edit: La til bilde av det jeg har og bruker:
Vis vedlegget 42545
Har de to spundingventilene liggende. Gjennomføringen tror jeg ikke at jeg har.
Regner med at du slipper ut trykket før du tapper av vørteren.
Litt rart at tappekranen holder tett uten i-ringer.
Hvor stort trykk har du i gjæringskaret?
Vekker den tråden her litt igjen. Den blowtie'en, justerer du den på forhånd på f.eks på et tomt fat du vet trykket på? eller justerer du den på gjæringskaret ettersom trykket bygger seg opp under gjæring?Et par alternativer jeg bruker på mine 30-literskar:
Sveisefri gjennomføring med ball lock CO2-ventil - her borer du hull i "topplokket" og setter på en spunding valve på toppen. En slik: Spunding valve eller enda bedre, en Blowtie fra Kegland:Ball lock med overtrykksventil - Passer til FermZilla, Corneliusfat - Ølbrygging AS
Utfordringen er å bore et hull som er tight og uten lekkasjer slik at det blir helt tett.
Det andre og enklere alternativet er en slik, men her kan du ikke sette eksakt trykk selv:
Speidel Ball Lock Gas In with Pressure Relief Valve. NorCal Brewing Solutions
Edit: La til bilde av det jeg har og bruker:
Vis vedlegget 42545
Vekker den tråden her litt igjen. Den blowtie'en, justerer du den på forhånd på f.eks på et tomt fat du vet trykket på? eller justerer du den på gjæringskaret ettersom trykket bygger seg opp under gjæring?