Hva er årsaken til for høy eller lav OG?

Noen som kan forklare litt rundt dette, hva bruker å være de generelle feilene ved for høy eller lav OG?

Brygget nettopp en American Brown Ale, fra bryggselv, og fikk da en OG på 1060. I oppskriften stod det andbefalt mellom 1053-1058.

FG ble målt til 1015, så den var innafor. Der andbefalte de mellom 1011-1016.

Er det da negativt, eller bør det ikke være noe å bekymre seg for? Ølet blir noe sterkere, men akkurat det er ingen krise. Det viktigste er at smaken blir god! :)
 
Ingenting å bekymre seg for. Det at du fikk litt høyere OG enn oppskrift betyr bare at du har hatt litt høyere utbytte fra meskingen enn oppskriften skulle tilsi. Du lærer ditt system å kjenne etterhvert med erfaring, og vil da kunne justere mengden malt slik at du treffer beregnet OG.
 
På gjærdunken hadde jeg 20,5L. Utifra oppskriftene skal det vel egentlig være 25L.

BAtchstørrelser oppgis i hvor mye vørter som er igjen i gryta etter koking. Det er der du skal ha 25 liter hvis OG skal være sammenliknbar.
 
Hei,
Jeg lagde en Kinn Vestkyst klone, brukte nøyaktig oppskrift som Gahr hadde fått av Lothe hos Kinn. OG skulle bli 1072, men jeg endte på 1084. Hva er grunnen til det, og hva er resultatet? Litt mer alkohol vil jeg tro, men noe som vil påvirke smak også? Takk for evt svar:)
 
Dersom gjærmengde er beregnet ut i fra en OG som er en del lavere enn det en faktisk endte opp med, er det nå tenkelig at det vil kunne påvirke resultatet...(?) Her kan nok de med erfaring komme med utfyllende info.
 
Tilbake
Topp