Hva gikk galt-kan det reddes?

Følgende har skjedd: Det var mitt tredje brygg på BB30, en komplett pakke med IPA fra selgeren på sørlandet. Den medfølgende ale og en pakke med pils ble helt OK.
Under maltingen syns jeg det var fryktelig mye malt, kurven rente nesten over, det silte veldig sakte ut til tross for røring (som var veldig tungt) så sirkuleringen gikk dårlig.
Avrenning etter koking gikk tilsvarende sakte.
Muligens av samme grunn ble total mengde vørter vel 20 liter, det var 25 på de to andre. Men målingen med hydrometeret var på hele 1060.
Etter en uke fisket jeg opp 100 ml og målte 1005, så da er den utgjæret.
Satte så de 100 ml i kjøleskapet og smakte forventningsfullt.
Ikke god. Ikke veldig mye IPA-aroma der, men i stedet en litt brent smak. Kan minne om stout men mer svidd. Det skjønner jeg ikke. Det var minimalt med svidd vørter i BBen etter brygging, og jeg fulgte de anbefalte temperaturene hele veien i prosessen inkludert gjæring.
Tre spørsmål:
Har noen en ide om den brente smaken?
Planen var å flaske ølet, bør jeg fortynne i samme slengen, for om mulig å redusere den brente smaken. I følge tabellen har jeg over 7% her så det er jo litt å gå på.
Har tenkt på om jeg egentlig hadde for mye malt, men jeg brukte jo bare pakken og det var bare nok til en brygging som ble bestilt. Jeg trodde jeg hadde for lite malt for esken hadde fått et hull i forsendelsen så malt rant ut når jeg gikk ut av postkontoret.

Takker for alle bidrag og synspunkter!
 
Jeg antar at du mente melting/mesking i stedet for malting - malting har jeg dessverre altfor lite greie på :)  Jeg tror ikke problemet ligger i en stuck mash, siden du klarte å få ut en grei OG og veldig bra utgjæring.

Jeg synes kanskje FG er litt lav, men det kan være kit'et eller mesketemperaturen, eller det kan være en infeksjon som har begynt å spise av restsødmen - men det var uhorvelig raskt for en infeksjon å gå så hardt til verks på én uke, da.

Jeg antar at du har tilsatt humle i rett mengde, til rett tid og av rett type. Alle disse tre momentene kan tone ned humlepreget. I tillegg kommer alderen på humla og hvordan den har vært oppbevart. Om det er gammel og oksydert humle, blir den smaksfattigere og blassere. Om det er aromahumle du vil ha, kan du ennå rekke det før du flasketapper med en runde tørrhumling. Men det høres ut som du har brygget på et nykjøpt kit, så det virker litt usannsynlig.

Sviddsmak kan jo komme fra utstyret, men det høres ut som du har eliminert det, og da burde du fått samme problemet med de to foregående ølene på samme utstyr. Det er selvfølgelig mulig at en infeksjon kan gi slik smak - for det virker som det er en (eller ti) bakterier for enhver smak - men jeg tviler litt på det. Det er også litt søkt om selger gav deg feil-etikettert vare, men det ville jo ha forklart smaken.

At det hadde rent ut noe malt kan jo forklare endel. Viktig: var malten ferdig blandet, eller var det én av flere poser (med hver sin malt) som det gikk hull på? Og så malten i en evt fellespose godt mikset ut? Uansett, et tap av basismalt skulle gitt seg først og fremst utslag i OG, og et tap av spesialmalt skulle gitt seg utslag i mindre smak, ikke mer brentsmak.

Men om det smaker som en stout ... er det godt da? I så fall kan du kalle det en stout og servere det med gode miner til slett spill.

Nei, det er ingen grunn til å forsøke å tynne den ut. Rett nok tynner du ut usmakene, men du tynner også ut alle andre smaker, og usmaker har en egen evne til å skjære igjennom nesten utansett uttynningsgrad. Om det er dårlig øl som ikke er drikkbart får du heller være kreativ, la det lagres en god stund for å se om det bedrer seg eller dytte det i sluket. Du kunne f.eks tørrhumle og dytte på eikespon. Da maskerer du heller bort usmakene enn å tynne dem ut. Det blir neppe en IPA eller en stout, men det blir kanskje godt likevel.
 
Du er ikke den første som får brent smak på ølet ved brygging med BB30. Det er en av dens største problem etter min mening. Har nylig helt ut 20 liter APA. Hadde håpet den skulle bli bedre ved lagring, men glem det. Heller verre.
Dette er et problem, som leverandøren absolutt bør fikse.
Jeg kjører nå aldri full guffe. Hverken ved mesking eller koking. Synd, for alt tar selvfølgelig mye lenger tid.
Hvis jeg finner en løsning, kommer jeg til å bytte ut varmeelementet med et større. Altså et som fordeler varmen over et større område i bunnen av kjelen.
Siden det ikke ble noen endring fra versjon 1 til 2, når det gjelder dette, er tydeligvis leverandøren fornøyd med elementet som det er.
Lite eller mye svidd i bunnen har lite å si dessverre. Dritt smaker det åkke som, og penga for råvarene går også i dass!
 
Hva er det egentlig som gjør at det svir seg sånn i dette romskipet? Selv bruker jeg speidel varmeelement som gir 3,2kw på en svært liten overflate (spirallignende) og har ingen problemer med at det svir seg på dette. Har det med kvaliteten på metallet å gjøre?
 
Du er nok inne på noe der. Metaltykkelsen både i bunn og kjele forøvrig er syltynn.
Tror nok at en tykkere bunn hadde vært redningen. Den ville nok fordelt varmen bedre.
 
Tilbake
Topp