Hva gikk galt?

Vi var 3 aktive bryggere som sammen skulle lage ett brygg. Vi brygget NØ #100.
Vi hadde skaffet alle ingrediensene 100% etter oppskriften som ligger her på forumet.

Bryggingen gikk fint og vi fikk hver vår 25liter dunk.

OG 1.095 og vi brukte alle samme gjær wlp 007  (gjærslam fra NØ)

Gjæringen gikk fint for alle 3.  FG ble ca 1.018 for alle.

Men så kommer problemet. Ingen av oss får kullsyre på flaskene etter flasking.
2 av oss tilsatte vanlig hvitt sukker og jeg tilsatte brunt sukker.

Smaken er utmerket; veldig lik orginalen, men uten kullsyre er det ikke veldig morro.

Er det noe vi kan gjøre nå?

Kan det være at en må tilsette ny gjær før en flasker siden det er ca 10% alkohol i flaskene?
 
mener å ha lest at nøgne ø bruker nottingham tørrgjær og/eller annen gjær til karbonering.
står noe om dette på forumet her et sted.
 
Jeg identifiserer 2 punkt her:

- Dere brukte WLP-007 som er en meget flokkulerende gjær. Ølet klarnes omtrent med en gang gjæringen er ferdig, og det var trolig relativt få levende gjærceller i ølet når dere flasket det. Det kan hende det vil karboneres etter hvert, men det vil i såfall ta LAAANG tid.
- Alkoholprosenten ble høy, dvs. mye av gjæren er i dårlig forfatning og/eller død.

Løsning på problemet: Lag en slurry av en tørrgjær som dere tilsetter hver enkelt flaske med fks. en sprøyte. Sett flaskene varmt en uke, og deretter kan dere lagre ølen som normalt.
 
Hva kunne vi gjort anderledes?

Burde vi rote litt opp i bunnen av gjæringsspannet slik at vi fikk med litt flere gjærseller idet vi flasket om?
 
Som Magne sa: Tilsette ny gjær rett før flasking. Det er generelt en lur regel ved flasking av sterke øl, og særlig ved bruk av høyflokkulerende gjærtyper.
 
Som oleeven sier: Tålmodighet kan nok løse problemet. Men Erlendso og magne har veldig gode poenger. I sterke øl kan det være lurt å tilsette litt FERSK gjær. Å rote opp bunnfallet vil selvsagt gjøre at du får med mer gjær i flaskene, men siden den gjæren i utgangspunktet gjerne er sliten fra hovedgjæringen, er det bedre å tilsette en liten mengde fersk gjær. Tørrgjær er glimrende i så måte, siden det er enkelt å måle opp små mengder. 1 mill. gjærceller per ml øl er en grei tommelfingerregel. Om man har frisk tørrgjær og rehydrerer den korrekt før bruk, kan man regne at man har ca. 20 mill celler per gram gjær. 
 
Tilbake
Topp