Fem min etter cold break helte jeg simpelthen vørter gjennom en sil rett u gjæringskar og tilsatte vann til riktig mengde. Dette da en partial mash. Er det feil? Skal man la den hvile etter cold break og bruke hevert til gjæringskaret?
Det eneste jeg registrerer etter som at jeg steg-mesket min lucky jack pale ale oppskrift var litt mer uklarhet.
Synes personlig dette gir øllet ett litt frekt utsende, jeg tok ikke med mye, men øllet er ikke helt klart, men uten usmak likesåvel.
kjempegodt ble det også selv om jeg ikke vet hva lervigs lucky jack "skal" smake
Kokte whirlflocken, ser at jeg skrev littæt dust. Trur nok jeg skal se meg rundt et ei sil jaWhirlflock skal i siste 15 min av kok, ikke etter du har kjølt ned til 15 grader... Ellers lar jeg alt hå gjennom en sil på vei til gjæringsbøtten, det tar store partikler samtidig som det pisker inn luft.
Noen som har gode tips ang cold break og trub?
Jeg brukte spiralkjøler til å kjøle ned og ganske fort ble det øverste laget klart, men bare et par cm ned i gryta var det store mengder som fløt. Prøvde meg på en liten whirlpool som først resulterte i at alt ble grumsete igjen og etter noen minutter var resultatet det samme, grums et par cm neddi. Hvordan får man trub til å legge seg? Jeg gav til slutt opp å hrlte alt bortsett fra det groveste i bøtta. Kjølte til 15c og brukte 1/2 whirlflock. Nå har brygget stått i 3 timer i fermenteringsbøtta og det har sunket en del men er fortsatt snakk om 10-15 cm med trub.
Hadde i whirlflock med 10 min kok igjen ordla meg bare veldig dårlig har senka skuldra og tenker ikke mer på brygget. (Annet enn at jeg tar meg en tur på boden annenhver time for å se på ploppinga i vannlåset, lukter fruktig og godt der nå).Nervous Nelly-syndrome!
Det følgende er bare en mer omstendelig versjon av det @Miguel skriver i den siste posten sin ovenfor .
Det er ikke grumset i vørteren du skal bekymre deg over. Det bunnfeller seg. Men det er ikke dumt - antakelig - å tilsette whirlflock eller tilsvarende (jeg bruker noe som heter Supermoss). Det skal gi deg et bedre cold break, dvs. den utfellingen av proteiner, tanniner og tvilsomme stoffer fra humla (polyfenoler) som skjer under kjølingen av vørteren. Den nyeste visdommen sier forresten at det ikke skal tilsettes før du har passert 10 minutter til kokeslutt for at du skal få skikkelig effekt.
Om du skummer av ved oppkok, fjerner du det meste av de proteinene som utgjør hot break-materialet, og får dermed mindre bunnfall etter kok. Det er ikke viktig å gjøre det, men det skader ikke, heller. Hot break-materialet er det du ikke vil ha med deg videre, så det er greit å ta ut det du kan gjennom skumming - synes jeg, da. Cold break-materialet skader ikke; å få med litt av det videre kan til og med være gunstig for gjæren. (Deler av det bidrar til tåke i ølet, så jeg synes ikke det er noe å anbefale å ta med alt. Men det er diskutabelt.)
Det er altså hot break- og cold-break-materialet - pluss humleguffet - som gjør vørteren din grumsete. Cold break dannes som sagt under kjølingen, og du vil se at vørteren omkring 60 grader blir mer grumsete. Det er bra! Det betyr at du har fått god utfelling av disse stoffene. (Rask kjøling gjør prosessen mer effektiv, så det er viktig med effektiv kjøling.)
Lar du vørteren stå en stund i kjelen etter kjøling, vil break-materialet bunnfelle seg, sammen med humleguffet. Jeg foretrekker å få med så lite av det som mulig, mens andre tar med hele greia. (Hva som er "riktig" finnes det ikke noe svar på.)
Du skal ikke bekymre deg over det du har i bøtta di nå. Det blir øl, og først når det er blitt det, kan du begynne å fundere over hva som eventuelt har gått galt. Muligens ikke noe. Det eneste jeg lurer litt på, er den tilsetningen av whirlflock i kald vørter. Men antakelig bunnfeller det seg bare.
Topp!BAre bruk vanlige rengjøringsrutiner, som i utganspunktet bør være gode. "Problemet" med CBC-1 og at det er en killer tenker jeg dukket opp etter at folk begynte å mer ofte si at det er en killer-strain. Mange ar brukt denne lenge, uten å enten vite, eller tenke over at det er en killer.
Topp!
Et siste spørsmål bare;
Etter cold crash og tilsetting av gelatin er jo øllet iskaldt. Bør det få temperere seg før jeg stikker det om, tilsetter sukkerlake og cbc? Eller kan jeg rehydrere cbc i kjøleskapet så det har lik temp før pitching?
Hadde i whirlflock med 10 min kok igjen ordla meg bare veldig dårlig har senka skuldra og tenker ikke mer på brygget. (Annet enn at jeg tar meg en tur på boden annenhver time for å se på ploppinga i vannlåset, lukter fruktig og godt der nå).
Hat lest en del om krysskontaminering bl.a. om belle saison. Jeg skal bruke CBC1 til å karbonere flaskene, selv om jeg er inneforstått med at gjæra til fermentering skal være nok men jeg vil bruke cbc uansett. (Lest at bunnfallet sitter godt i flaska).
Etter at jeg har tappet, hvordan kan jeg være sikker på at det ikke er cbc i omstiklingskaret til neste brygg? Spesielle vaskemidler?