Hei Forum-medlemmer!
Når jeg stiller dette spørsmålet, så er det vel nesten som å banne i kirken! Først vil jeg igjen presisere at jeg er en novise, med kun 1 batch med American IPA på bryggelisten foreløpig. I september i år hadde jeg et innlegg hvor jeg beskrev de problemene jeg hadde med å treffe riktig mesketemperatur (ref
(Feil bruk av formel (?) ga for høy mesketemperatur, hva gjør jeg?). Mesketemperaturen varierte fra 73 til 63 C, men jeg traff ganske bra på OG=1.060 og FG=1.012. Jeg tappet øllet på flasker etter 14 dager gjæring (19 C). Deretter tilsatte jeg ca 6.5 g/l med sukker for karbonering i 1 uke på 24 C. Siden har flaskene stått i 3 uker på ca 15 C for modning (mens jeg var på ferie).
Idag var den store dagen for testing av brygget og til min store glede og overraskelse så smakte IPA'en svært godt! Frykten for at den skulle bli for søt pga for høy mesketemperatur synes å være ubegrunnet! Når jeg ser tilbake på de problemene jeg hadde med å kontrollere mesketemperaturen, så lurer jeg på om jeg ganske enkelt har hatt kjempeflaks med resultatet, eller om det faktisk ikke er så kritisk med å treffe riktig temperatur??
Det kunne være interessant å høre hvilke erfaringer dere i Forumet har med å "bomme på mesketemperaturen"?
Når jeg stiller dette spørsmålet, så er det vel nesten som å banne i kirken! Først vil jeg igjen presisere at jeg er en novise, med kun 1 batch med American IPA på bryggelisten foreløpig. I september i år hadde jeg et innlegg hvor jeg beskrev de problemene jeg hadde med å treffe riktig mesketemperatur (ref
(Feil bruk av formel (?) ga for høy mesketemperatur, hva gjør jeg?). Mesketemperaturen varierte fra 73 til 63 C, men jeg traff ganske bra på OG=1.060 og FG=1.012. Jeg tappet øllet på flasker etter 14 dager gjæring (19 C). Deretter tilsatte jeg ca 6.5 g/l med sukker for karbonering i 1 uke på 24 C. Siden har flaskene stått i 3 uker på ca 15 C for modning (mens jeg var på ferie).
Idag var den store dagen for testing av brygget og til min store glede og overraskelse så smakte IPA'en svært godt! Frykten for at den skulle bli for søt pga for høy mesketemperatur synes å være ubegrunnet! Når jeg ser tilbake på de problemene jeg hadde med å kontrollere mesketemperaturen, så lurer jeg på om jeg ganske enkelt har hatt kjempeflaks med resultatet, eller om det faktisk ikke er så kritisk med å treffe riktig temperatur??
Det kunne være interessant å høre hvilke erfaringer dere i Forumet har med å "bomme på mesketemperaturen"?