Vi brygget nettopp en Barley wine etter Gahrs Oppskrift på Andrimne. Det gikk sånn passe ok, men nådde ikke helt den OGen vi hadde håpet på.
Om utgjæring: De fleste gjær har en prosentvis utgjæring. f.eks ca 75% Det betyr at dersom man starter på 100 så havner men gjerne på ca. 20-30 i FG. MEN for barleywine er det ikke så enkelt. Mange gjær sliter når ølet blir for sterkt. Pass derfor på å finne en gjær som funker bra i Barleywine med høy alkoholprosent. Les oppskrifter.
Høy OG er ikke enkelt. Her gjelder å kjenne oppsettet sitt og bruke det man har. Du må rett og slett måle underveis. stiger eller synker SG når du skyller? (hos meg synker den for jeg bruker parti-skylling).
Dobbeltmesk er ett alternativ. Mesk en gang, bruk meskevannet til å meske ny malt. Trippelmesk er også mulig....
Det aller enkleste er å bruke godt med spraymalt for å komme opp i ønsket OG.
Les oppskriften til Andrimne Barleywine. Der bruker Gahr spraymalt for å komme høyt nok.
Lang kok har vel to hensikter. En er karamelliseringen, som passer godt til stilen, og den andre er som du sier å konsentrere vørteren.
Vi gjorde det slik.
Maks med malt (maris Otter) i kjølebagen. Vi skyller ut ca. 65liter. De første 45 gikk til barleywine og de siste 20 gikk til restebrygg (en alkoholsvak belgisk dobbel). Så mesket vi først spesialmalten til barleywine i en beerbrew 30 ( i vørter fra første mesk - en dobbeltmesk) ganske kjapt. Når dette var ferdig mesket vi spesialmalten til restebrygget i vørteren fra første mesk.
Barleywine kokte vi så i hovedgryten vår og målte SG. Restebrygget kokte vi i Beerbrew 30.
Begge bryggene trengte også godt med spraymalt for å få ok OG. Vi slapp tilslutt unna med 90 minutter kok på barleywinen.
Nå venter vi bare i spenning, men smaksprøvene på flaskedagen var veldig lovende.