Hvis jeg blander tre vørtere med samme volum og humlemengde, men ulik IBU og OG, vil den totale IBU-en bli lik gjennomsnittet av de tre? -Hvorfor ikke?
Har en 13l kjele og skal lage 27l IPA med ekstrakt inspirert av denne oppskriften: http://forum.norbrygg.no/threads/1-2008-04-ipa-hjemmebryggversjon-nogne-o.977/
Skal bruke 3kg lys, 1,5kg medium og 1,5kg hvetemaltekstrakt (ca50% hvete ->12,5%totalt). OG 1,067 (beercalc). Vørteren skal kokes i tre omganger og blandes i gjæringskaret.
Planen er å koke like mengder humle i tre ulike vørtere slik:
IBU for bitterhumle samlet kok: 27l OG 1,067 60g Chinook 13% = 62,7 IBU (Tinseth)
IBU 3-delt kok: 9l OG 1,000 20g Chinook 13% = 114,5 IBU. 9l OG 1,100 20g Chinook 13% = 46,6 IBU ( x2).
(114,5 IBU + 46,6 IBU + 46,6 IBU)/3 = 207,7 IBU/3 = 69,23 IBU
Forskjellen blir 69,23 IBU - 62,7 IBU = 6,53 IBU. Ikke all verden, ca 10%, men når resten av humlen skal med blir det fort rot.
Er innforstått med at humleutnyttelsen minker ved høy OG, men her er mengdene konstante og burde jevnet hverandre ut trodde jeg. Så hvorfor denne forskjellen?
Humleskjemaet mitt er foreløpig (skal fordeles på 3 kok):
60min 60g Chinook (62,7 IBU)
30min 40g Cascade 6g Simcoe
15min 40g Cascade 6g Simcoe
5min 40g Cascade 6g Simcoe
1min 40g Cascade 6g Simcoe
0min 40g Cascade 6g Simcoe
Tørrhumle 40g Chinook og 70g Simcoe
Totalt 400g humle.
-Kan dette bli snaskens eller er jeg ute og kjører?
(Og ja, jeg vet at jeg kan dele de 6 kiloene ekstrakt på 3 og få 2kg til hvert kok, men de er i 1,5kgs bokser og jeg må fordele bryggingen på to dager. Syns tipset om å koke vann og humle for seg selv i forkant var genialt!)
Har en 13l kjele og skal lage 27l IPA med ekstrakt inspirert av denne oppskriften: http://forum.norbrygg.no/threads/1-2008-04-ipa-hjemmebryggversjon-nogne-o.977/
Skal bruke 3kg lys, 1,5kg medium og 1,5kg hvetemaltekstrakt (ca50% hvete ->12,5%totalt). OG 1,067 (beercalc). Vørteren skal kokes i tre omganger og blandes i gjæringskaret.
Planen er å koke like mengder humle i tre ulike vørtere slik:
- 11l Vann med 1/3 av humlen. Kokes ihht humleskjema og kjøles ned. Skal bli 9l ferdig humlevann (OG 1,000) som tilsettes vørteren i gjæringsbøtten til slutt.
- 8l Vann, 1,5kg lys og 1,5kg medium maltekstrakt kokes med 1/3 av humlen. 11l kokes ned til 9l. OG 1,100.
- 8l Vann, 1,5kg lys og 1,5kg hvete maltekstrakt kokes med 1/3 av humlen. 11l kokes ned til 9l. OG 1,100.
IBU for bitterhumle samlet kok: 27l OG 1,067 60g Chinook 13% = 62,7 IBU (Tinseth)
IBU 3-delt kok: 9l OG 1,000 20g Chinook 13% = 114,5 IBU. 9l OG 1,100 20g Chinook 13% = 46,6 IBU ( x2).
(114,5 IBU + 46,6 IBU + 46,6 IBU)/3 = 207,7 IBU/3 = 69,23 IBU
Forskjellen blir 69,23 IBU - 62,7 IBU = 6,53 IBU. Ikke all verden, ca 10%, men når resten av humlen skal med blir det fort rot.
Er innforstått med at humleutnyttelsen minker ved høy OG, men her er mengdene konstante og burde jevnet hverandre ut trodde jeg. Så hvorfor denne forskjellen?
Humleskjemaet mitt er foreløpig (skal fordeles på 3 kok):
60min 60g Chinook (62,7 IBU)
30min 40g Cascade 6g Simcoe
15min 40g Cascade 6g Simcoe
5min 40g Cascade 6g Simcoe
1min 40g Cascade 6g Simcoe
0min 40g Cascade 6g Simcoe
Tørrhumle 40g Chinook og 70g Simcoe
Totalt 400g humle.
-Kan dette bli snaskens eller er jeg ute og kjører?
(Og ja, jeg vet at jeg kan dele de 6 kiloene ekstrakt på 3 og få 2kg til hvert kok, men de er i 1,5kgs bokser og jeg må fordele bryggingen på to dager. Syns tipset om å koke vann og humle for seg selv i forkant var genialt!)