Hei,
Et lite mysterium for en nybegynner :roedme: - hva har skjedd her:
Satte for noen uker siden vårt første lager-øl og gjorde som vanlig noen nybegynnertabber. Med litt dårlig planlegging fikk vi inn gjæren samme dag som vi skulle brygge, men ville likevel prøve ettersom dette var eneste mulighet for å få brygget før ferien. Har forstått at det er spesielt viktig for lager-øl med god utgjøring og skulle selvfølgelig ha laget en gjærstarter, men dette ble altså ikke mulig. Valgte i stedet å lage et brygg litt under 20 liter og prøve med gjæren rett i karet. Vi ble litt ekstra skeptiske når Wyeast-pakka ikke svellet opp etter at vi hadde slått ampullen og latt den stå noen timer. Men ville likevel gi det et forsøk ettersom vi ikke hadde noen backup-gjær. Tror den øvrige bryggeprosessen gikk greit, og satte gjæringskaret i kjøleskap på 8 grader. Så skjedde ingenting ei uke. Også ingenting ei uke til. Og fortsatt ingenting, men tenkte likevel vi skulle la det stå for å se hva som skjedde - ølet var jo sikkert tapt uansett. SÅ først etter fem ukers tid begynte det å ploppe i gjærlåsen og det fikk et utseende som ligna på at det hadde skjedd en stormgjæring (i hvert fall lik en stormgjæring for ale som er det vi har brygget før). Lot det vente enda ei uke og sjekka det i dag hvor det hadde en FG på 1045 - helt likt med OG som også var på 1045!! Kan noen forklare hva som kan ha skjedd? Hvordan kunne ølet ha stormgjæret (eller i hvert fall gjæret) uten at det ble noe alkohol av det?
Ølet (eller kanskje mer korrekt - vørteren med gjær i) er forøvrig på de evige jaktmarker nå. Men skulle gjerne ha skjønt greia.
Et lite mysterium for en nybegynner :roedme: - hva har skjedd her:
Satte for noen uker siden vårt første lager-øl og gjorde som vanlig noen nybegynnertabber. Med litt dårlig planlegging fikk vi inn gjæren samme dag som vi skulle brygge, men ville likevel prøve ettersom dette var eneste mulighet for å få brygget før ferien. Har forstått at det er spesielt viktig for lager-øl med god utgjøring og skulle selvfølgelig ha laget en gjærstarter, men dette ble altså ikke mulig. Valgte i stedet å lage et brygg litt under 20 liter og prøve med gjæren rett i karet. Vi ble litt ekstra skeptiske når Wyeast-pakka ikke svellet opp etter at vi hadde slått ampullen og latt den stå noen timer. Men ville likevel gi det et forsøk ettersom vi ikke hadde noen backup-gjær. Tror den øvrige bryggeprosessen gikk greit, og satte gjæringskaret i kjøleskap på 8 grader. Så skjedde ingenting ei uke. Også ingenting ei uke til. Og fortsatt ingenting, men tenkte likevel vi skulle la det stå for å se hva som skjedde - ølet var jo sikkert tapt uansett. SÅ først etter fem ukers tid begynte det å ploppe i gjærlåsen og det fikk et utseende som ligna på at det hadde skjedd en stormgjæring (i hvert fall lik en stormgjæring for ale som er det vi har brygget før). Lot det vente enda ei uke og sjekka det i dag hvor det hadde en FG på 1045 - helt likt med OG som også var på 1045!! Kan noen forklare hva som kan ha skjedd? Hvordan kunne ølet ha stormgjæret (eller i hvert fall gjæret) uten at det ble noe alkohol av det?
Ølet (eller kanskje mer korrekt - vørteren med gjær i) er forøvrig på de evige jaktmarker nå. Men skulle gjerne ha skjønt greia.