Ingen smak av humle.

Hei!

Er helt fersk ølbrygger med kun to brygg på samvittigheten på en Brewzilla 35L. De to første bryggene ble litt prøving og feiling der jeg fort oppdaget feilene jeg gjorde\hadde gjort,men øl ble det. Har nå prøvd meg på et tredje brygg,en Smash Pale Ale (100% Pale malt) med Eldorado humle,fant en baseoppskrift her på forumet som jeg gikk etter. Brygget slik at det ble ca. 20L i gjæringskaret,med humletilsettinger på 20g på 10min,40g på hopstand(80 grader i 15.min) og 60g på tørrhumling. Gjæret med US-05 på ca. 16 grader i 14 dager. Ølet er nå på fat og har karbonert i tre dager. Da jeg prøvde meg på en liten smaksprøve i ettermiddag ble jeg overrasket,tilløp til fin karbonering og klar og fin farge,men null smak av humle. Ingen form for usmaker,smaker egentlig bare,eh..øl. Eldorado skal vel være en fruktig liten rakker etter hva jeg har hørt og lest,men ingen smak av det så langt. Noen som har noe forslag på hva som kan være feil her? Eller er det bare jeg som er utålmodig? Skal jo karbonere i noen dager til.

Mvh Olav B
 

Nordlands

Norbrygg-medlem
Har ingen erfaring med El Dorado, men du ligger vel da rett over 20 IBU som er nedre "grense" for pale ale, så du kunne nok økt det litt. F.eks. 7 Fjell Go Stemning 15 som jeg har brygget tidligere og vært fornøyd med bruker en liten tilsetning på 60 min for å dra opp IBU og en enda større mengde tørrhumle (jeg økte både OG og IBU litt, men brukte ikke cryo humle).

Tilsatte du tørrhumle løst eller i en tilstrekkelig stor humlepose? Og hva var OG?
 
Takk for svar der! OG ble 1.053 og FG 1.012. Ja,er nok helt i nedre grense for pale ale,men valgte å ikke humle på 60 siden jeg ikke ville ha noe bitterhet. Men jeg er nok kanskje i overkant redd for bitterheten en det jeg trenger å være.Tilsatte tørrhumle i humlepose som var på størrelse med en sokk,kjøpt på Bryggselv.
 
Sist redigert:
Nei,problemet er at det ikke er noe spesiell armoa eller smak overhode. Er i overkant glad i fruktige pale ales og IPA,men kjenner ingenting fra denne etter tre dager på fat. Humla virka fin da jeg åpna den,kjøpt fra Brewshop.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Hehe,ja. Spørs det. Får ta tiden til hjelp her og se an.
Det blir jo ikke mer humle med mer tid...

Du tappet 20L, men du tappet vel ikke alt. Men du kan vel ikke ha lagt igjen så veldig mye i kjelen at du har underhumlet såpass at det ikke er noe humlesmak igjen.. Mengdene du har hatt oppi fordelt på 20L da, er 6g/l. Selv med 5 g/l eller noe under og så burde du jo merke El Dorado som har en grei oljemengde i seg.

Er det ikke noe humlesmak, eller er det ikke noe humlesmak ifht en eller annen referanse du har? Evt også muligens oksidert ølet?
 
Husker første gang jeg skulle smake ipa, og hadde gledet meg veldig til humlesmaken jeg hadde hørt og lest om. Det smakte ingenting, og jeg skulle tømme ut glasset da jeg ble avbrutt av en telefon. Kom tilbake etter 20-30 minutter, og da var det gang på humla. Selvfølgelig var ølet alt for kaldt, ca 4 grader, da jeg tok det ut av kjøleskapet, dette visste jeg ingenting om den gang.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Husker første gang jeg skulle smake ipa, og hadde gledet meg veldig til humlesmaken jeg hadde hørt og lest om. Det smakte ingenting, og jeg skulle tømme ut glasset da jeg ble avbrutt av en telefon. Kom tilbake etter 20-30 minutter, og da var det gang på humla. Selvfølgelig var ølet alt for kaldt, ca 4 grader, da jeg tok det ut av kjøleskapet, dette visste jeg ingenting om den gang.
Hvis det smaker "ingenting" ved fire grader, så er det vel smått marginalt bedre ved 6-8 grader i beste fall?
 

Finn Berger

Moderator
Hei!

Er helt fersk ølbrygger med kun to brygg på samvittigheten på en Brewzilla 35L. De to første bryggene ble litt prøving og feiling der jeg fort oppdaget feilene jeg gjorde\hadde gjort,men øl ble det. Har nå prøvd meg på et tredje brygg,en Smash Pale Ale (100% Pale malt) med Eldorado humle,fant en baseoppskrift her på forumet som jeg gikk etter. Brygget slik at det ble ca. 20L i gjæringskaret,med humletilsettinger på 20g på 10min,40g på hopstand(80 grader i 15.min) og 60g på tørrhumling. Gjæret med US-05 på ca. 16 grader i 14 dager. Ølet er nå på fat og har karbonert i tre dager. Da jeg prøvde meg på en liten smaksprøve i ettermiddag ble jeg overrasket,tilløp til fin karbonering og klar og fin farge,men null smak av humle. Ingen form for usmaker,smaker egentlig bare,eh..øl. Eldorado skal vel være en fruktig liten rakker etter hva jeg har hørt og lest,men ingen smak av det så langt. Noen som har noe forslag på hva som kan være feil her? Eller er det bare jeg som er utålmodig? Skal jo karbonere i noen dager til.

Mvh Olav B
Hvordan så den humleposen ut etter at du hadde tappa? Stinn av humle? I så fall har du ikke fått så mye ut av humla.

Jeg bruker El Dorado som en av de faste humlene i NEIPA'en min, og den har solid med aroma. Jeg har riktignok aldri testa den aleine, men 60 gram på 20 liter skulle gi mye godlukt.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Damn, jeg så ikke at det var brukt humlepose.

Tenn på humleposene og så kaster du restene. Du trenger ikke humleposene med god praksis. Du bruker opp halvparten av humla som "fyll", uten at den bidrar med noe særlig. Du må i såfall la humleposen renne av seg nedi vørteren for å kompensere noe. De fleste drar den bare rett ut og "det var den humla".
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Damn, jeg så ikke at det var brukt humlepose.

Tenn på humleposene og så kaster du restene. Du trenger ikke humleposene med god praksis. Du bruker opp halvparten av humla som "fyll", uten at den bidrar med noe særlig.
Jeg bidrar gjerne med fyrstikker:p!
 
Det blir jo ikke mer humle med mer tid...

Du tappet 20L, men du tappet vel ikke alt. Men du kan vel ikke ha lagt igjen så veldig mye i kjelen at du har underhumlet såpass at det ikke er noe humlesmak igjen.. Mengdene du har hatt oppi fordelt på 20L da, er 6g/l. Selv med 5 g/l eller noe under og så burde du jo merke El Dorado som har en grei oljemengde i seg.

Er det ikke noe humlesmak, eller er det ikke noe humlesmak ifht en eller annen referanse du har? Evt også muligens oksidert ølet?
Fikk med meg det jeg skulle fra kjelen over i gjæringsbøtta. Brukte humlefilter\hop spider under kok og disse lange strømpene til tørrhumling. Er ikke snev av noe som kan minne om fruktig humle oppi der nei,tenkte det burde være tilstede etter antallet gram jeg brukte. Om ølet er oksidert er det veldig brunt og grumsete da? Mitt ser ganske fint ut.
 
Hvordan så den humleposen ut etter at du hadde tappa? Stinn av humle? I så fall har du ikke fått så mye ut av humla.

Jeg bruker El Dorado som en av de faste humlene i NEIPA'en min, og den har solid med aroma. Jeg har riktignok aldri testa den aleine, men 60 gram på 20 liter skulle gi mye godlukt.
Humleposen så ganske stappa ut ja,en klump i bunnen av den lange strømpa. Brukte humlefilter\hop spider under kok. Grunnen til at jeg brukte humlefilter og strømpe var pga det første brygget jeg brygga var en Ink&Dagger fra BryggSelv. Der heiv jeg humla rett i kjelen, da ble det tett pga jeg slo på pumpa under kok etc. (helt amatør ja). En jækli vaskesjau etterpå der,mye styr. Dumpa også alt av tørrhumling rett i gjøringsbøtta,ble MYE nedfall der. (Over 300g humle) Så tenkte at det var greit å ha noe å holde humla inne med på neste brygg. Ble jo mye smak i den Ink&Dagger,grunnen ser jeg jo nå. Skal brenne resterende humleposer. :p Har en Single Hop Amarillo med Voss Kveik stående med en humlepose på 60g i as we speak. Tips på hva jeg bør gjøre med den? Posen ligger på dag to der nå.
 

Finn Berger

Moderator
Humleposen så ganske stappa ut ja,en klump i bunnen av den lange strømpa. Brukte humlefilter\hop spider under kok. Grunnen til at jeg brukte humlefilter og strømpe var pga det første brygget jeg brygga var en Ink&Dagger fra BryggSelv. Der heiv jeg humla rett i kjelen, da ble det tett pga jeg slo på pumpa under kok etc. (helt amatør ja). En jækli vaskesjau etterpå der,mye styr. Dumpa også alt av tørrhumling rett i gjøringsbøtta,ble MYE nedfall der. (Over 300g humle) Så tenkte at det var greit å ha noe å holde humla inne med på neste brygg. Ble jo mye smak i den Ink&Dagger,grunnen ser jeg jo nå. Skal brenne resterende humleposer. :p Har en Single Hop Amarillo med Voss Kveik stående med en humlepose på 60g i as we speak. Tips på hva jeg bør gjøre med den? Posen ligger på dag to der nå.
Det er vel neppe noen god ide å begynne å herje med den posen nå.

At humla ligger som en klump i bunnen av posen er ikke så rart, og ikke så galt. Det er hvis humla fyller hele posen, så den er som ei velstappa pølse, at det blir virkelig galt. Er det riktig ille, vil pelletsene i midten fremdeles være hele etter endt brygg. Da har de ikke fått avgitt mye smak/aroma-stoffer.

Men jeg tror at humleposer uansett er en dårlig ide. Jeg lar dem flyte fritt, både i kok og i gjæringskar, og har ikke noe problem med det. Men så har jeg et helt enkelt oppsett, og det gjør det kanskje enklere. (Jeg har dyp medfølelse med alle maskineiere som sliter :rolleyes:.)
 
Det er vel neppe noen god ide å begynne å herje med den posen nå.

At humla ligger som en klump i bunnen av posen er ikke så rart, og ikke så galt. Det er hvis humla fyller hele posen, så den er som ei velstappa pølse, at det blir virkelig galt. Er det riktig ille, vil pelletsene i midten fremdeles være hele etter endt brygg. Da har de ikke fått avgitt mye smak/aroma-stoffer.

Men jeg tror at humleposer uansett er en dårlig ide. Jeg lar dem flyte fritt, både i kok og i gjæringskar, og har ikke noe problem med det. Men så har jeg et helt enkelt oppsett, og det gjør det kanskje enklere. (Jeg har dyp medfølelse med alle maskineiere som sliter :rolleyes:.)
Takker for bra feedback her. Et lite spørsmål,blir oksidert øl alltid grumsete brunt sølevann? Mitt ser ganske så fint ut,har kun vært utfor oksidert øl på flaske øl kjøpt på butikk,da så og smakte man det tydelig. Så ut som sølevann og smakte der etter.
 

Finn Berger

Moderator
Takker for bra feedback her. Et lite spørsmål,blir oksidert øl alltid grumsete brunt sølevann? Mitt ser ganske så fint ut,har kun vært utfor oksidert øl på flaske øl kjøpt på butikk,da så og smakte man det tydelig. Så ut som sølevann og smakte der etter.
Det er nok et gradsspørsmål. Jeg mener problemet er overdrevet. Jeg har brygga masse NEIPA uten andre foranstaltninger enn å være allminnelig forsiktig under innblanding av karboneringsvørter, og under flasking. Unngå all plasking i alle momenter, det er det vesentlige. Og så fyller jeg flaskene helt opp.

Ingen fargeforandringer i løpet av de to månedene som er det lengste et sånt øl varer før det er drukket opp. Like lyst og fint hele veien.

Nå har jeg for sikkerhets skyld gått over til å tappe i et lukka system, så det ikke blir noen annen kontakt med luft enn akkurat i flaska mens den fylles. Jeg veit ærlig talt ikke om det gjør noen forskjell. Antakelig gjør den naturlige karboneringa på flaske ganske mye.
 
Topp