Synes det blir i overkant mye pepper til maskiner her. Bruker humlefilter selv (denne grovmaskede fra Mangrove Jacks: https://mangrovejacks.com/products/hop-spider ) og det gir liten eller ingen påvirkning på humlingen.
Når vi snakker om aroma og tørrhumling, så har ikke maskinen noe med saken å gjøre, og sånn sett er maskinsporet en avsporing om man vil finne årsaken til manglende humlearoma.
Jeg har aldri brygget øl helt uten bitterhumle før, men har jobbet en del med Red IPAs, og der er det helt klart at maltsmaken tar litt over og gjør det vanskeligere å få til samme humledominans som i lysere IPAs. Sånn sett fungerer smakene sammen i helheten. Jeg vil tro at bitterhet kan være nødvendig for å få fram smak og aroma, og at manglende bitterhet kan være en faktor i smaksopplevelsen av sluttproduktet.
Edit: Jeg eksperimenterte for noen år siden med å korte ned bryggedagen, og brukte blant annet kun 30 minutters kok på et par brygg. Da kom bitterhumla i ved 30 minutter istedenfor den vanlige 60 minutters-tilsetningen, og man måtte selvsagt kompensere med mer humle for å få nok uttrekk av bitterhet. Det var en interessant tilsetning, og på grunn av mengden så bidrar en slik tilsetning også med en del humlesmak, selv om det er en redusert effekt sammenlignet med tilsvarende tilsetninger på senere tidspunkt. I den aktuelle oppskriften i denne tråden, så ville jeg nok vurdert å flytte tilsetningene som ikke er tørrhumling slik at de får mer eksponering. Hva med 20 og 5 minutter istedenfor 10 og 0?
Edit 2: Jeg måtte google "El dorado hops" og fant dette:
Når vi snakker om aroma og tørrhumling, så har ikke maskinen noe med saken å gjøre, og sånn sett er maskinsporet en avsporing om man vil finne årsaken til manglende humlearoma.
Jeg har aldri brygget øl helt uten bitterhumle før, men har jobbet en del med Red IPAs, og der er det helt klart at maltsmaken tar litt over og gjør det vanskeligere å få til samme humledominans som i lysere IPAs. Sånn sett fungerer smakene sammen i helheten. Jeg vil tro at bitterhet kan være nødvendig for å få fram smak og aroma, og at manglende bitterhet kan være en faktor i smaksopplevelsen av sluttproduktet.
Edit: Jeg eksperimenterte for noen år siden med å korte ned bryggedagen, og brukte blant annet kun 30 minutters kok på et par brygg. Da kom bitterhumla i ved 30 minutter istedenfor den vanlige 60 minutters-tilsetningen, og man måtte selvsagt kompensere med mer humle for å få nok uttrekk av bitterhet. Det var en interessant tilsetning, og på grunn av mengden så bidrar en slik tilsetning også med en del humlesmak, selv om det er en redusert effekt sammenlignet med tilsvarende tilsetninger på senere tidspunkt. I den aktuelle oppskriften i denne tråden, så ville jeg nok vurdert å flytte tilsetningene som ikke er tørrhumling slik at de får mer eksponering. Hva med 20 og 5 minutter istedenfor 10 og 0?
Edit 2: Jeg måtte google "El dorado hops" og fant dette:
ogEl Dorado brings bright tropical fruit flavors and aromas of pear, watermelon, and stone fruit.
Altså ingen sitrussmaker, slik det ser ut for meg. For meg kan fruktighet ofte "blande seg" litt i smaksbidrag fra gjæren, og pære og spesielt vannmelon er for meg "svake" smaker som ikke stikker seg ut i smaksbildet på samme måte som man er vant til at sitrushumler gjør.I used this with El Dorado to make a NEIPA and it was great. Used it to dry hop a pale ale but the best thing was dry hopping a cream ale with this to make a summer ale. Gave it a great fruity floral aroma.
Sist redigert: