1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

#3 2008/06 - London Porter - Haandbryggeriet

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Webmaster, 8 Jul 2008.

  1. kvasi

    kvasi
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandnes
    Da var ingrediensene kjøpt inn til London Porter.  Gleder meg til å få satt denne, og ikke minst til den er drikke klar. 

    Jeg har kjøpt Galena humle (også som erstatning til Cluster), men jeg er på jakt etter noen forklarende ord ifm med humletilsetningen.
    Det står at det skal tilsettes humle i mesken.  Når i meskingen er det mest hensiktsmessig å tilsette humlen? Vil det være stor forkskjell om man i stedet velger å tilsette humlen ved koke start?

    Mvh
    Jon E
     
  2. Knut1

    Knut1
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Gvarv, Telemark
  3. Kjetil S

    Kjetil S
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    First wort hopping er noe helt annet, men virker mer fornuftig.
     
  4. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Styremedlem

    Humling i mesken er en form for bitterhumling. Utbyttet av humla blir litt lavere enn ved tilsetting i kokekaret, så du må bruke et sted rundt 15-20% mer humle. Fordelen er først og fremst mindre humle i kokekaret, dersom det er et problem i oppsettet ditt, men noen mener også at det gir en litt annen humleprofil.

    Sent from my HTC Desire S using Tapatalk
     
  5. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Godon Strong mener at FWH gir et betydelig bidrag i smak.
     
  6. Riis'en

    Riis'en
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Drammen
    Vi regner ca 80% utbytte av bitterhet ved meskehumling. Føler også at det til en viss grad bidrar til smak. Grunnen til at vi gjør det er for å minke mengden humle i kokekjelen, noe som på større bryggerier er nødvendig i forhold til at humla ikke må dekke uttappingshullet på kjelen.
     
  7. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Antar du mener 80 % av normalt utbytte...
     
  8. Kenneth N

    Kenneth N
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ål
    Komponerte denne i BeerSmith 2 nå, og med disse humletilsetningene beregner den en IBU på 5,3... Er det Beersmith som ikke klarer å beregne mash hop riktig?
     
  9. Lars G Berg

    Lars G Berg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg tenkte å prøve meg på denne, men jeg klarer ikke få 75 EBC selv om prosentandelene ellers stemmer med oppskriften.
    Ender på 59 etter at jeg har justert ebc verdiene på malten slik at den stemmer med den jeg skal kjøpe.
    Hva er det jeg gjør galt?
     
  10. vegardk

    vegardk
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    hva er forskjellen på stout og porter?
     
  11. ChristerL

    ChristerL
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Ski
    Ikke ofte jeg sier det, men for det spørsmålet anbefaler jeg google eller søkefunksjonen på forumet :-D

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
     
  12. TomS

    TomS
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stokke
    Gammel tråd, men prøver allikevel; Justere ut i fra sitt eget utbytte? Dette skjønte jeg ikke... Er det ikke slik at man vet utbytte når brygget er ferdig? Beklager dersom dette får flere til å le, men er man ny så er man ny  :help:
     
  13. Petter F

    Petter F
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    I utgangspunktet ja, man vet ikke utbytte før man er ferdig. Etter å ha brygget noen ganger derimot, så ender man opp med noenlunde samme utbytte hver gang hvis man alltid brygger på samme måte. Da er det mye lettere å sette opp oppskrifter siden man kan gjette ganske bra på hva man tror utbyttet blir.
     
  14. TomS

    TomS
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stokke
    Tenkte jeg skulle prøve meg på denne som årets juleøl. Ser at wlp023 er flytende gjær. Kan denne helles rett i gjærkaret? Finnes det tørrgjær som gjør samme nytta?

    Bruker Bratberg kompaktbrygger; kan jeg da bare helle over 25 gram Galena humle rett i meskekjelen, og la den være med i meskingen i 90 minutter?
     
  15. kortulf

    kortulf
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Prøvde meg på denne i går. Jeg ser nå at jeg greide å klabbe til humlefordelingen fullstendig. I stedet for 20 g til bitter og 80 g til aroma tok jeg visst 50g til bitter og 50 til g aroma. Sier seg vel selv at det blir altfor bittert.

    Blir dette udrikkelig? Får det vel uansett ned men porteren var jo tenkt å nytes. Er det noen grep jeg kan ta nå etter at det er på gjæringsdunk for å rette på feilen?

    Dette skulle jo ikke være mulig...
    [​IMG]
     
  16. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tapp og glem det ett år. Når du så kommer på at du har glemt det, er det perfekt.

    --
     
  17. kortulf

    kortulf
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takker, høres fornuftig ut.
    Løfta på lokket på bøtta etter 5 dager nå. Smakte konge, ikke tvil om hvilket øl det skal være hvertfall :biersmile:
    MEN: Det flyter et minst halvt cm tett lag med gjær på toppen. Ikke skum, men gjær. Er dette vanlig? Bør/kan jeg fjerne(høste) denne gjæren?
    Brukte to rør med starter for 25L... Har gjæret seg ned til 1012 SG nå om det er av betydning.

    (Til info fyltes låsen og toppen av lokket med gjær og vørter under stormgjæringa, men dette er visst helt normalt for wlp023 har jeg skjønt.)

    Enn så lenge får jeg vel RDWHAHB, men dette er min første gang med flytende gjær så er litt nysgjerrig. 
     
  18. kortulf

    kortulf
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    (Får ikke redigert/ forrige innlegg)
    Tok en halvkarbonert øl i går og den smakte himmelsk. Til evt andre som stusser på gjærbekymringa mi i forrige innlegg var den ubegrunnet: Da den hadde stått to uker lå all gjæren fint på bunn.
     
  19. kvolden

    kvolden
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Buvika
    BeerSmith hevder at humle i mesk gir et utbytte på 20% av det man ville fått om man kokte humla tilsvarende lenge. Mengdene som er angitt i oppskriften er da ikke i nærheten av å gi en IBU på 27. Hva er tanken bak dette? Bør man øke mengden meskehumle (ev. tilsette bitterhumle) til man får en kalkulert IBU på 27, eller bør man overse oppgitt IBU og bruke den humlemengden som er angitt?
     
  20. kortulf

    kortulf
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Prøv som meg da, 50/50 bitter og aroma^^ – Kan ikke annet enn å anbefale det. Tok meg en flaske nå nylig etter et år og den var fortsatt nydelig. For øvrig var den god etter en måneds lagring også, og temmelig lik originalen.
    Forklaringa ligger enten i det du nevner der, eller i at antall gram humle ikke er så nøye...
     

Del denne siden