1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

En serie engelske øl.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av NoxMulder, 21 Aug 2019.

 1. NoxMulder

  NoxMulder
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Slapp i søkemotorikken utpå kveldinga i går :)

  Det du beskriver her gir jo mening i og med at gjæren i utgangspunktet kanskje er til for å lage øl med høy OG som skal lagres ei stund, noe som vel løser de to problemene med svovel og høy utgjæring. Jeg tror jeg tar deg på orden og heller prøver meg på noe annet.
   
 2. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg tror det ville vært mer snakk om denne gjæren hvis folk hadde hatt positive opplevelser med den. Jeg ser for meg at den kan ha vært ideell til IPAene fra Burton, som skulle være knastørre (det sørga vel brettanomyces for, egentlig), og lagres lenge.
   
 3. NoxMulder

  NoxMulder
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Satte gjærstartere til denne i går kveld, med 1318 til den store IPAen og wlp002 til bitteren. Jeg ga fra meg Wakatu jeg akkurat fikk i posten til en kompis som hadde humlemanko og ba på sine knær, og, etter å ha lest meg litt opp på Waimea har jeg egentlig ikke helt tro på Waimea i en ganske liten bitter. Så, da blir det Cascade og muligens litt mindre aromahumle 20-30 % mindre aromahumle.

  Jeg har satt en litt mindre starter på wlp002 enn jeg vanligvis gjør, for å sjekke hva en litt mindre pitch kan gjøre for en 002-bitter. Jeg har hatt for vane å lage en ganske tilfeldig størrelse på starter, og litt tilfeldig mengde gjær til starter, og har ofte endt opp med å pitche større mengde enn nødvendig. Denne gangen blir det heller bittelitt underpitch. Jeg er ute etter å la gjæren uttrykke seg litt, og underpitch sies å kunne bidra med dette. Dette krever god gjærhelse, noe jeg tror jeg oppnår ved å bruke gjør som har blitt matet for 3 uker siden, oksygenering av starter, rikelig med næring, 1.038 startervørter og litt kalsium.

  IPAen blir det største ølet jeg har laget på mange år. Tror det siste store var for 5 år siden, da en mørk farmhouse ale ble fullstendig tygd i stykker av 3711. Det blir min første 100% Maris Otter siden jeg begynte å brygge konsistent ganske godt og rent øl. Jeg lagde en for noen år siden, i min hjemmebryggerbarndom, men den ble ikke vellykket av andre grunner enn maltoppskrifta :). Det blir spennende og lærerikt å se hva slags maltpreg jeg får fra 100% Maris Otter med høy OG, masse humle og litt lagringstid.

  Jeg tenker å drikke 1/3 ung i jula, lagre 1/3 uten brett og 1/3 med brett. Jeg er i utgangspunktet ikke veldig glad i, og har dermed ikke brygget noe klassisk juleøl i 2019, så her i huset blir velhumlede lyse ales med forhåpentligvis litt preg fra gjæren, årets juleøl. Har også en "Belgisk IPA".

  Vi skal ha julefeiring i eget hjem for første gang i år, hvor vi får besøk fra søster med samboer, foreldre, svigerforeldre og hele pakka, så her blir det mange munner å fylle med hjemmelaga øl. Planlegger å brygge en fin og malty ESB, samt også å brygge en golden ale som crowdpleaser for de som fremdeles mener at lykken er en butikkprosent pils, gjerne rett fra boksen :)
   
  Finn Berger og Mc. liker dette.
 4. NoxMulder

  NoxMulder
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Ble utsatt til tirsdag den her. Det er piss irriterende når resten av det kjedelige A4-livet mitt kommer i veien for å drikke 4-5 øl mens brygger en ny en. hehe.
   
  Finn Berger liker dette.
 5. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Testa akkurat min egen best bitter med 1318 mot Fuller's ESB. De er ikke helt ulike, sjøl om jeg ikke skal late som om min er like vellaget. Fargen er den samme. (På bildet ser min mørkere ut, men det er fordi den ikke er like krystallklar som ESB'en). Det er noe fellespreg i smaken som kanskje kan skyldes at maltet er fra samme malteri? Men ellers har ESB'en selvfølgelig den karakteristiske litt blomstrete smaken og lukta av mørke frukter som jeg synes går igjen i alt Fuller's brygger av klassisk engelsk øl - og den har ikke min. Jeg liker min, men den er et merkbart enklere øl; den mangler den rikdommen/kompleksiteten som ESB har.

  Gristen min ser slik ut. Jeg skulle likt å smake et Fuller's-brygg med den.

  84% Maris Otter
  10% Simpson's DRC 300 EBC
  6% Simpsons Amber malt 65 EBC

  ESB og egen best bitter.jpg
  Fuller's til venstre - om noen skulle være i tvil.
   
  MonoBryggeriet liker dette.
 6. NoxMulder

  NoxMulder
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Pent det der da! Men er det samme malt som du lagde med Burton WLP023?Jeg synes ikke det trenger å være noe krav at en ESB skal ha samme kompleksitet som Fullers sin, da det er litt mye å be om, og kanskje ikke alltid det man er ute etter heller.

  Den florale i Fullers øl er vel kanskje fra Challenger. Jeg fikk hvertfall mye blomst når jeg tilsatte på 10 min, som vel ikke er langt unna det Fullers gjør.
   
  Finn Berger liker dette.
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Samme malt, ja. Jeg håper på noe utvikling av smaken med litt lagring, men antakelig skjer det ikke så mye. Jeg er ikke helt fornøyd; dette er kanskje det ølet jeg aller helst vil få til. Men jeg tror oppskrifta er ganske god - og så var det å finne ut av hva som må forbedres.
   
 8. NoxMulder

  NoxMulder
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Liker maltoppskriften. Tror jeg stjeler den. Har lyst på en malty ESB til jul.

  Ferdig med dagens brygging nå. 1.078 og 1.043 på gyle 1 og 2, etter litt forlenget koketid på kok nr 2. Blir gøy, kryss fingrene, å drikke stor IPA i romjula!
   
  Finn Berger liker dette.
 9. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Sentralstyre

  Øk koketiden til 4 timer...
   
  Finn Berger liker dette.
 10. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Mye mulig det har noe for seg. Gjør Fuller's det?
   
 11. NoxMulder

  NoxMulder
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Planlegger å brygge en slags ESB i siste liten før jul, forhåpentligvis i på søndag. Blir kanskje litt ung, men vi får se hvordan den blir i romjula.

  Denne vil ligge å stange i øverste del av sjiktet for hva som er vanlig å kalle en ESB. Tenker å splitte den mellom 002 og 1318, hvor jeg kanskje sørger for at 1318 får en litt lavere OG å tygge på. Tenker å teste ut humlen Pilgrim, som beskrives som en høyalfahumle som oftest blir brukt som bitterhumle, men har et mer allsidig bruksområde. Trolig gir den klassisk britisk frukt, krydder og lett sitrus. Noen bryggere på div forum noterer litt pære/pærecider fra smak og aroma. Høres gøy ut.

  Tenker å prøve ut en vesentlig lengre koketid enn jeg vanligvis gjør - minimum 3 time. Jeg håper dette blir et malty øl med en smule lettdrikkelighet og en balanse litt mot det bitre uten å være over the top.

  OG-FG: 1.065-1.015-20 (estimeres til 20, men kommer til å gå lavere, tipper jeg) - ABV 5,6-6,2 %
  IBU: ca 50 - EBC: 31

  83 % Maris Otter
  6,8 % Fawcett Crystal 120 EBC
  6,6 % Maisflak
  3,0 % Fawcett Lys 28 EBC
  0,6 % Crisp sjokolademalt 9-1100 EBC

  10 IBU Target @ 90 min
  21 IBU Pilgrim @ 30 min
  1,5 g/l Pilgrim @ 10 min
  1 g/L Pilgrim @ tørrhumle 10 dager

  WLP002/Wyeast1318

  Satser på ganske rundt like deler sulfat og klorid. Gjæres fra 17-18 til 21 grader.
   
 12. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Blir ikke det mer en Old Ale
   
 13. MonoBryggeriet

  MonoBryggeriet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ville vært spennende å høre om hva den forlenga koketiden tilfører av smaker! Nesten som jeg håper på at du skulle kjørt en splitt med samme gjær, men en med vanlig kok og en kokt i 3 timer hvorpå sistnevnte vannes ut til tilsvarende OG som 1timern … Men la ikke meg ødelegge morroa ;)
   
 14. NoxMulder

  NoxMulder
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Oslo
  Jo, hvis den får stå i noen måneder og bli småoksidert og kanskje få seg en liten infeksjon, da blir det vel en old ale :)

  @MonoBryggeriet Fint forslag! Skal vurdere det.
   
  loebrygg liker dette.
 15. gudmundo

  gudmundo
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Mmmmm

  Sent fra min S61 via Tapatalk
   
 16. TorfinnS

  TorfinnS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Båtsfjord
  er det noen som har prøvd å filtrere bort gjæra slik det står i artikkelen på bryggselv? Har prøvd meg et par ganger på engelsk bitter. Men føler den ikke blir helt slik den burde være. Brukt wlp002 og engelsk malt.
   
 17. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg tviler litt på at det har noe for seg. Fuller's 1845 er jo flaskemodnet, og du får den samme karakteriske smaken/aromaen der, (Jeg synes alt Fuller's lager av klassisk engelsk øl har et bestemt fellespreg.)

  Nå er det mulig de har filtrert det først, og så tilsatt ny gjær. Så jeg skal ikke være veldig bastant.

  Men jeg er enig; engelske klassiske bittere er noe av det jeg sliter mest med å få til å bli riktige. Jeg har ikke prøvd wlp002 (eller tilsvarende fra andre produsenter), men nå har jeg Imperial's variant (A09 PUB) stående i kjøleskapet. Kanskje er det noe med å finne den gjæren som funker best for deg? Det er noe med å treffe den rette kombinasjonen av mesketemperatur, utgjæringsgrad og gjæringstemperatur, tror jeg.
   
 18. TorfinnS

  TorfinnS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Båtsfjord
  Det var da enda godt. :)
   
 19. TorfinnS

  TorfinnS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Båtsfjord
 20. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Takk det samme. Dette er en stadig kilde til frustrasjon.

  De snakker om at pils er vanskelig, at det "ikke er noe å skjule seg bak"?

  phff - la dem prøve seg på en bitter!

  Det er en grunn til at folk brygger øl med et tonn med amerikanske og tropiske humler i. Eller fyller på med kokos og vaniljeekstrakt og krydder av ulike slag. De klarer ikke å brygge engelsk bitter. Nemlig!

  edit: Må gjøre et unntak for @Einar Michelsen her. Han brygger med hemningsløse mengder humle, men blei faktisk norgesmester i bitter. (Men det var sikkert rein flaks:rolleyes:.)
   
  #60 Finn Berger, 30 Nov 2019
  Sist redigert: 30 Nov 2019
  TorfinnS, NoxMulder og erikraude liker dette.

Del denne siden