Hei, forum.
Jeg har hatt et års bryggehiatus, men er nå tilbake i mixen med en engelsk bitter/pale som skal brygges i helga. Planen er å kjøre noen brygg med
Wyeast 1318 - London Ale III, og fikk lyst til å lage en tråd hvor jeg poster oppskrifter og litt info her, bare for morro skyld.
Jeg brygger rundt 20 liter om gangen med 35 l kjøleboks, kontrollerer temperatur i en fryseboks med Inkbird-termostat. Ferdig øl tappes til fat og lagres i en mindre fryseboks med nok en Inkbird.
Jeg har brygget en del britisk med WLP002 og 005, hvor jeg har satt mest pris på øl gjæret med 002. Jeg har aldri brukt 1318, og synes det høres ut som en fin gjør som skal gi en balansert, litt fruktig profil, med ok flokkuleringsegenskaper, og flott top crop-gjær, en egenskap jeg tenkte å utnytte når jeg skal videreføre gjæren. Jeg har lenge hatt for vane å sanke gjær, både fra gjæringskar og ved å ta avleggere av starter.
Planen for øyeblikket er:
1. IPA/ESB
2. Premium bitter/Pale Ale (kom gjerne med oppskrift!)
3. 7-8 % Strong Ale/Barley Wine
4. Imperial Stout
Jeg vet egentlig om jeg bør kalle dette en IPA eller en ESB, men er kanskje ikke så farlig.
Malt:
60,4 % Crisp Maris Otter
34,5 % Crisp Chevallier
2,6 % Crystal 15 L
1,7 % Crystal 30 L
0,7 % Dehusked Carafa III (i slutten av mesken)
Humle:
30 g Challenger @ 60 min
5 g Citra @ 60 min (bare for å bruke opp noe som ligger i fryseren)
20 g Challenger @ 15 min
30 g Challenger @ 0 min eller eventuelt når vørteren er kjølt ned til 76 grader.
Irish Moss
Har bare brukt Brewersfriend sine alfasyre-tall, så det er mulig at bitterhumlen må justeres når jeg ser nærmere på pakken med challengerhumle.
SRM 9
IBU 40 (vurderer å uppe den noe, men vi får se)
ABV 5,4 %
Gravity: 1,056-1,015
Skal bli ca 20 liter.
Gjær:
Wyeast 1318 - London Ale III
1,3 l starter fra 1,5 mnd gammel pakke
Tenker å pitche på 16 grader, øke gradvis på opp til 21, ned til 17 for de siste 7-10 gravitypoengene, og kjøle ned ganske straks den når FG. Etter å ha lest meg litt opp i lange tråder om gjæringsforløp for britisk øl, tror jeg at dette regimet vil kunne bevare mye fine esterstoffer og muligens gi ølet en litt kompleks britisk karakter. Tenker å la den stå kaldt, men noen grader over frysepunkt, et par uker før den smakes på.
Justerer vann og sikter på Ca/CL/SO på 90/60/130, for å lene ølet litt mot tørr og crisp.
Brygges i helga. Digg å komme i gang igjen! Ønsker gjerne innspill på oppskriften og prosess og generelle kommentarer. I know that some of you blokes jus´lav a bit of that proper british, don´t you?
PS! Heia RBK i kveld.