Hei.
Jeg har laget meg en starter, men resultatet ser dårlig ut, jeg lurer på om jeg har død gjær?
Jeg laget starter, 3.3l med OG ca 1.035-1.040 (målte ca 9.5-10°B). Laget denne med DME. Kokte i ca 15 min, kjølte ned til ca 22°C. Tilsatte så en pakke WYEAST 1214 (Belgian Abbey) som var ca 2 mnd gammel. Gjæren hadde vært ute fra kjøleskapet ca 2 timer før jeg pitchet, målte ikke temp på den. Hadde knust gjærnæringsposen som er inne i pakken, men den hadde ikke svullet opp enda.
Etter ca 24 timer satte jeg den i kjøleskap, og etter 48t der er det veldig mørkt, og ifølge meg, lite bunnfall. Se vedlagt bilde, det er så vidt man kan se gjær i bunn. Jeg målte FG med refraktometer, og det viste fortsatt ca 9.5°B! Dette er et veldig dårlig tegn. Er gjæren død?
Jeg har laget meg en starter, men resultatet ser dårlig ut, jeg lurer på om jeg har død gjær?
Jeg laget starter, 3.3l med OG ca 1.035-1.040 (målte ca 9.5-10°B). Laget denne med DME. Kokte i ca 15 min, kjølte ned til ca 22°C. Tilsatte så en pakke WYEAST 1214 (Belgian Abbey) som var ca 2 mnd gammel. Gjæren hadde vært ute fra kjøleskapet ca 2 timer før jeg pitchet, målte ikke temp på den. Hadde knust gjærnæringsposen som er inne i pakken, men den hadde ikke svullet opp enda.
Etter ca 24 timer satte jeg den i kjøleskap, og etter 48t der er det veldig mørkt, og ifølge meg, lite bunnfall. Se vedlagt bilde, det er så vidt man kan se gjær i bunn. Jeg målte FG med refraktometer, og det viste fortsatt ca 9.5°B! Dette er et veldig dårlig tegn. Er gjæren død?