Innredning av gårdsbryggeri + søk etter mentor(er)

Atle OA

Norbrygg-medlem
Hei. Etter å ha puslet litt med hjemmebrygging siden 2011 er vi nok fortsatt som nybegynnere å regne. Til tross for det har vi nå lyst til å starte et lite gårdsbryggeri, og se hvordan det kan bære av sted. Driver med turisme på gården (www.patrusli.no), og tenker i første omgang å produsere for egne gjester, men er åpen for å utvide konseptet om det passer seg slik.

Er litt usikker på hvor mye plass vi bør beregne oss til dette. Har en hytte på ca 50 m2 som vi kan bygge om (se nedenstående skisse; evt. en på 70 m2 (med en ekstra seksjon på 2,5 m bredde). Hyttene har selvbærende tak, slik at vi står fritt til å flytte/ta bort vegger, men om noen av dem kan brukes slik som de er, vil det forenkle ombyggingen noe. Bryggeri_1.jpg

I dag bruker vi en 50 l Speidel, men ønsker å dimensjonere lokalet for noe større kapasitet om det skulle bli behov for det. I tillegg til selve bryggerommet må vi ha et lite vaskerom/wc/garderobe, og tror også det kunne være greit med et lite lab-rom. Kanskje et lagerrom, hva med egne rom til gjøringstanker (temperaturregulert?) Om det er noen der ute med erfaring som kunne gi oss noen råd i den sammenheng, ville vi være takknemlige for det.

Likedan ville vi nok kunne ha behov for en mentor (eller to) som kunne gi oss noen råd ved utvikling av våre forskjellige øltyper, og vurdere de ferdige produkter. Vi holder til i Sør-Trøndelag, og om det er noen som kunne ha lyst til å bistå noe her, måtte vi vel kunne bli enige om en eller annen form for godtgjørelse for det.
 
Kan heller ikke hjelpe til voldsomt.
Når det er sagt, bygg litt større en dere tror dere kommer til å trenge i nærmeste fremtid? Hvis dere ender opp med alt du beskriver ; Større bryggeri, lagerrom, WC\garderobe\dusj, tempregulert gjæringsrom, lager og lab. Så blir 50m2 sikkert lite ganske fort?

Og som Hans Einar sier, stå på! :)
 
Takk for tilbakemelding! Du har nok rett i at dette på sikt kan bli i minste laget, og at vi kanskje ikke får plass til alt vi skulle ønske oss - så vi må vel foreta noen prioriteringer her. Det er litt viktig å komme i gang uten alt for store investeringer - men lokaler må vi ha for å få godkjenninger på plass.

I første omgang må vi foreta en (forhåpentligvis fremtidsrettet) rominndeling, hadde deretter tenkt å legge våtromsbelegg i bryggerommet og kle det med baderomspanel/flis for å lette nødvendig renhold.

Er ellers usikker på om det er hensiktsmessig med temperaturregulert(e) gjæringsrom - det vil kanskje være mer fleksibelt med kjøling på tankene?

Har jeg forresten lagt ut tråden på en fornuftig plass? Hadde litt problemer med å finne ut hvor jeg skulle starte den.
 
Du får sikkert informasjon hjå mattilsynet når det gjeldt krav til rom og gå vel ut frå at flater må vera vaskbare og dei seier sikkert noko om vask og tørkepapir på veggen ved vasken...

Når det gjeldt rom for gjæring her det eit alternativ med å bruka isolerte gjæringstankar som har vasskappe. Eg såg at Liss Kanebogen -som har gardsbryggeriet Skavli Brygghus i Evenes - har slike tankar og ho hadde dei i same rommet som bryggerommet. Ho har kanskje litt info om bryggeriet sitt på Facebook (og eg synes å hugsa ho hadde litt info om prosessen med å få igang eit slikt bryggeri også - det var ikkje berre berre) : https://www.facebook.com/SkavliBrygghus.

Ellers - som Hans Einar seier - stå på og vi treng fleire her i landet som ikkje er redde for å bretta opp armane og gjera ein innsats for å skapa noko!

Om du ikkje finn mentorar som vil hjelpa deg med oppskrifter så finn du plenty av dei både i bøker og på nettet som du kan testa ut og gjera tilpasningar av - f.eks. andre humletypar - litt forskjellig maltkombinasjon. Men litt tid tar det jo. Den vesle 10 liters speidelen er kanskje fin til slik utforsking.
 
Eit anna alternativ til gjærstyring kan vere kaldt rom og varmebelte til individuell styring av fleire tankar. Då kan desse være i forskjellige stadie i forløpet. Eller kjøkekappe som nevnt. Om du styrer temperaturen i heile rommet så kan du ikkje styre tankane individuellt så enkelt. Det kan fort være aktuelt å ha fleire forskjellige øl til gjæring på ein gong.
 
Takk igjen for flere gode råd her, artig med positivt engasjement rundt omkring i landet! Tror nok det kan være lurt å ta en tur til noen som har holdt på en stund ja. Vært artig å kikke innom en tur i Selbu også.

Og et Riktig Godt Nytt År til dere alle!
 
Hei. Etter å ha puslet litt med hjemmebrygging siden 2011 er vi nok fortsatt som nybegynnere å regne. Til tross for det har vi nå lyst til å starte et lite gårdsbryggeri, og se hvordan det kan bære av sted. Driver med turisme på gården (www.patrusli.no), og tenker i første omgang å produsere for egne gjester, men er åpen for å utvide konseptet om det passer seg slik.

Er litt usikker på hvor mye plass vi bør beregne oss til dette. Har en hytte på ca 50 m2 som vi kan bygge om (se nedenstående skisse; evt. en på 70 m2 (med en ekstra seksjon på 2,5 m bredde). Hyttene har selvbærende tak, slik at vi står fritt til å flytte/ta bort vegger, men om noen av dem kan brukes slik som de er, vil det forenkle ombyggingen noe. Vis vedlegget 15971

I dag bruker vi en 50 l Speidel, men ønsker å dimensjonere lokalet for noe større kapasitet om det skulle bli behov for det. I tillegg til selve bryggerommet må vi ha et lite vaskerom/wc/garderobe, og tror også det kunne være greit med et lite lab-rom. Kanskje et lagerrom, hva med egne rom til gjøringstanker (temperaturregulert?) Om det er noen der ute med erfaring som kunne gi oss noen råd i den sammenheng, ville vi være takknemlige for det.

Likedan ville vi nok kunne ha behov for en mentor (eller to) som kunne gi oss noen råd ved utvikling av våre forskjellige øltyper, og vurdere de ferdige produkter. Vi holder til i Sør-Trøndelag, og om det er noen som kunne ha lyst til å bistå noe her, måtte vi vel kunne bli enige om en eller annen form for godtgjørelse for det.
Vi er 3 mann som har samme ambisjoner i samme fylke.Satte vårt første brygg i november.Har allverdens plass på gården til "bonden",men er heller dårlig organisert.Vi får se hvordan det går framover,har plenty vv-tanker som skal bli til noe.
Tanken på et eget rom til mesking/gjæring frister,da vi mesker i verkstedet og gjærer i melkerommet.
 
Tilbake
Topp