Innspill til lettøl (i ferd med å bli bitter) etter vesjon 3?

realsørpe

Norbrygg-medlem
Er i ferd med å planlegge versjon 3 av en lettøl jeg vil ha til hverdagsbruk. :)
Har hatt noen utfordringer underveis, men tror jeg begynner å nærme meg noe fornuftig.
Versjon 3 sikter mot en Standard Bitter istedenfor en Scottish Light.
Hadde satt stor pris på innspill om hva jeg kan gjøre bedre og om det ser ut som ting henger sånn någenlunde på greip.

Versjon 1 (Scottish Light):
Meas OG: 1030
Meas FG: 1010
ABV: 2.6%

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
2,50 kg Maris Otter Pale Ale Malt 5 EBC Muntons 1kg (UK) (5,0 EBC) Grain 1 83,3 %
0,50 kg Caramunich Type 2 - 120EBC - 1kg - Weyermann (120,0 EBC) Grain 2 16,7 %
15,00 g Challenger [7,50 %] - Boil 60,0 min Hop 3 13,9 IBUs
10,00 g Challenger [7,50 %] - Boil 15,0 min Hop 4 4,6 IBUs
10,00 g Challenger [7,50 %] - Boil 5,0 min Hop 5 1,8 IBUs
1,0 pkg Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) [124,21 ml]

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 7,82 l of water at 75,1 C 65,6 C 75 min
Sparge Step: Fly sparge with 24,11 l water at 75,6 C

Har akkurat begynt å legge merke til at BS regner ut meskevann for meg, så denne ble mesket med 20l vann istedenfor 8. :/
Den var temmelig vannete og flat når jeg forventet at den var smakbar etter ei ukes tid på flaske.
Ei ukes tid eller to senere var jeg klar for å helle ut samtlige flasker og sette versjon 2.
Fikk imidlertid beskjed av familie om at den skulle de ha, så de ble liggende.
Da viser det seg at etter 4-8 uker og litt kjøling smaker denne faktisk ganske godt (om enn mildt) og har fint co2 volum. Så godt som all "vannetheten" er borte.

Underveis ble imidlertid versjon 2 forsøkt (Scottish Light):
Meas OG: 1028
Meas FG: 1007
ABV: 2.7%

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
2,75 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 91,7 %
0,20 kg Carafa I (Weyermann) (630,4 EBC) Grain 2 6,7 %
0,05 kg Oats, Malted (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Grain 3 1,7 %
25,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 15,2 IBUs
1,00 Items Kjølespiral (Boil 15,0 mins) Other 5 -
5,00 g Polyclar klaring (Boil 10,0 mins) Fining 6 -
15,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 10,0 min Hop 7 3,3 IBUs
25,00 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 3,0 IBUs
1,0 pkg Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) [124,21 ml] Yeast 9 -

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In røring Add 22,00 l of water at 68,3 C 66,0 C 15 min
Mash m lokk Add 0,00 l of water at 66,0 C 66,0 C 45 min
Mash Out Add 8,00 l of water at 83,9 C 70,6 C 30 min
Sparge Step: Fly sparge with 1,94 l water at 75,6 C

Her har jeg faktisk vært og tuklet med mash steps, så her mesker jeg også på 22l.
Har også fått med meg at havre vil gi mer fylde, så prøver med en liten skvett.
Den gjorde sikkert bittelitt, men kanskje ikke nok?
Var raskere grei på smak, men det var ikke noe særlig triks å bruke Carafaen. I hvert fall ikke noe for min smak.
Er imidlertid som nevnt grei, så den brukes også flittig, mens jeg lurer på når det er på tide å brygge, og hvordan denne bør gjøres:

Versjon 3:

Est Original Gravity: 1,032 SG Measured Original Gravity:
Est Final Gravity: 1,006 SG Measured Final Gravity:
Estimated Alcohol by Vol:
3,3 % Actual Alcohol by Vol:
Bitterness:
35,8 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 30,4 EBC

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
2,50 kg Muntons Pearl Pale - Maris Otter Blend 6 EBC (6,0 EBC) Grain 1 71,4 %
0,50 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 2 14,3 %
0,30 kg Lys sjokolade malt 380 - 440 EBC - Muntons (440,0 EBC) Grain 3 8,6 %
0,20 kg Crystal Malt 150 EBC Muntons 1kg (UK) (150,0 EBC) Grain 4 5,7 %
45,00 g Fuggles pellets 4.7% (UK) 100g Vakuum pakket [4,70 %] - Boil 60,0 min Hop 5 25,9 IBUs
20,00 g Fuggles pellets 4.7% (UK) 100g Vakuum pakket [4,70 %] - Boil 15,0 min Hop 6 5,7 IBUs
6,08 g Polyclar klaring (Boil 10,0 mins) Fining 7 -
15,00 g Fuggles pellets 4.7% (UK) 100g Vakuum pakket [4,70 %] - Boil 10,0 min Hop 8 3,1 IBUs
1,00 Items Kjølespiral (Boil 10,0 mins) Other 9 -
20,00 g Fuggles pellets 4.7% (UK) 100g Vakuum pakket [4,70 %] - Boil 2,0 min Hop 10 1,0 IBUs
1,0 pkg Thames Valley Ale (Wyeast Labs #1275) [124,21 ml] Yeast 11 -

Name Description Step Temperature Step Time
Protein Rest Add 12,83 l of water and heat to 50,0 C over 0 min 50,0 C 15 min
Saccharification recirculation Heat to 66,0 C over 15 min 66,0 C 15 min
Saccharification Heat to 66,0 C over 0 min 66,0 C 45 min
Mash Out Heat to 75,0 C over 10 min 75,0 C 10 min
Sparge Step: Fly sparge with 18,56 l water at 75,6 C

Her kliner jeg til med havre, og har tenkt å ha bare den på proteinrast først. Det andre er jo modifisert. (?)
Forsøker meg også med engelsk krystall istedenfor tysk karamell og hiver i en dæsj sjokolade for smakens skyld. Fant også på Wyeasts sider at 1275 er egnet til bitter mot 1728 for Scottish.
Når det gjelder OG og FG, så tilsier all erfaring at utbyttet blir littegrann lavere, så jeg tipper 2.8% denne gangen også. Har for så vidt tenkt å følge BS' anbefalning om vannmengde denne gangen - kan hende jeg blir overrasket.
Humlevariasjon underveis i oppskriftene er for moro skyld. Når den får de riktige kvalitetene og jeg har prøvd noen så tenker jeg jeg lander på en fast.

Det var vel det. :) Som nevnt først vil jeg gjerne høre om dette bare er svada, eller om det ser ut som ting begynner å flaske seg. (!)
 
Jeg ville skrudd opp mesketemp og siktet på høyere FG. Har prøvd et par ganger uten at jeg syns jeg har naila det. Sist meska jeg på 71C og endte allikevel opp med ganske lav FG.
 
Ingen dum idè for å holde ABV nede det, men er litt redd for at det skal bli for søtt da. Var litt mye karamellsmak på versjon 1. Det har imidlertid roet seg etter lagring og kjøling. Er akkurat innafor i toppen på anbefalt IBU for en bitter, så det kan jo være med på å holde det balansert. Tror jeg prøver.
 
Min siste øl var en 3.5% session ipa og der hadde jeg oppi pale og 25% carahell/carapils (husker ikke helt). Mesket på 65c. Når det ble nok bobler så forsvant den vannsmaken og den ble slett ikke dum. Skal gjentas.

OG 1.035 FG 1.008 som antatt og det ble perfekt.
 
Så ingen havre egentlig nødvendig annet enn evt. å kunne vente litt kortere? Tror jeg vil prøve det allikevel.
Er vel for lite sukker til at gjæren formerer seg nok, og dermed lengre karboneringstid?
 
Ble litt uheldig med temperatur på denne, så mesken var oppi 70-72 et par ganger. Meska med 12-13 liter, så hadde på kaldt vann underveis for å justere tilbake til 68. Men tikka inn på 35 og og 13 fg, og vørteren smakte godt. Gleder meg til å prøve resultatet.
 
Tilbake
Topp