Innspill til Rug Ipa

runet

Norbrygg-medlem
Holder på og komponerer en Rug Ipa og ønsker innspill til denne.
Har byttet ut ca 10% palemalt med 10% rugmalt.
En liten dash hvete for bedre skum (er dette lurt i en ipa?)
Hallertau Blanc da jeg synest denne smakte godt i en annen ipa jeg har smakt)

Har utelatt Munchenermalt da jeg frykter det blir for mange malttyper/smaker

OG=1065
IBU=51
EBC=19,2

11,50 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 2 79,3 %
1,40 kg Rye, Flaked (3,9 EBC) Grain 3 9,7 %
0,90 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC) Grain 4 6,2 %
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 5 3,4 %
0,20 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 6 1,4 %
40,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 23,5 IBUs
60,00 g Hallertau Blanc (Bryggselv) [9,00 %] - Boil 20,0 min Hop 8 13,7 IBUs
80,00 g Hallertau Blanc (Bryggselv) [9,00 %] - Boil 10,0 min Hop 9 11,0 IBUs
90,00 g Hallertau Blanc (Bryggselv) [9,00 %] - Boil 2,0 min Hop 10 2,9 IBUs
4,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 11 -
50,00 g Hallertau Blanc (Bryggselv) [9,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 12 0,0 IBUs

Meskes på 65C 90min
Kok 90min
 
Den lille dæsjen hvete har nok ikke så stor betydning og når det først skal være en Rug IPA ville jeg gått 100% for det (eller kanskje bare 10% ;))
 
Den lille dæsjen hvete har nok ikke så stor betydning og når det først skal være en Rug IPA ville jeg gått 100% for det (eller kanskje bare 10% ;))

Da dropper jeg hvete tror jeg.
Uten caramel/crystal også mener du? (90%pale 10%rug)
 
Neida, litt caramel/crystal kan du ha, men jeg tror 10% blir for mye, kanskje halvere det og legge til et par prosent Cara Pils for skummet
 
Da er oppskriften justert. Hvete droppet til fordel for carapils

11,50 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 2 78,2 %
1,50 kg Rye, Flaked (3,9 EBC) Grain 3 10,2 %
0,90 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC) Grain 4 6,1 %
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 5 3,4 %
0,30 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Grain 6 2,0 %
40,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 23,4 IBUs
60,00 g Hallertau Blanc (Bryggselv) [9,00 %] - Boil 20,0 min Hop 8 13,6 IBUs
80,00 g Hallertau Blanc (Bryggselv) [9,00 %] - Boil 10,0 min Hop 9 10,9 IBUs
90,00 g Hallertau Blanc (Bryggselv) [9,00 %] - Boil 2,0 min Hop 10 2,9 IBUs
4,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 11 -
50,00 g Hallertau Blanc (Bryggselv) [9,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 12 0,0 IBUs
Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1,066 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,9 %
Bitterness: 50,8 IBUs
Est Color: 19,3 EBC
Measured Original Gravity: 0,000 SG
Measured Final Gravity: 0,000 SG
Actual Alcohol by Vol: 0,0 %
Calories: 0,0 kcal/l
 
Er det en spesiell grunn til at du velger Hallertau Blanc som humle? Årsaken til at jeg spør, er at jeg ikke forbinder denne med IPA spesielt.
 
Er det en spesiell grunn til at du velger Hallertau Blanc som humle? Årsaken til at jeg spør, er at jeg ikke forbinder denne med IPA spesielt.

Den er nært beslektet til Cascade og fungerer knall i IPA. Brygget en klone av en Lervig IPA for litt siden med store mengder Hallertau Blanc og Nelson Sauvin, endte opp som den beste IPA'en jeg har brygget så langt.

Til trådstarter: Jeg ville personlig kuttet litt ned på karamellmalten, nesten 10 % er en del. Jeg ville muligens sløyfet halvkiloen med 60L og erstattet med pale malt, eventuelt Munich. Jeg ville også brukt mer tørrhumle. Hvor stor er batchen? Med godt over 14 kilo malt antar jeg den er betraktelig større enn mine 22 liters batcher. På min siste IPA hadde jeg 100 gram tørrhumle til snaue 17 liter i gjæringskaret, ca. 6 gram per liter. For en enda "heftigere" humlesmak hadde jeg muligens også flyttet 20 minutter tilsetningen til 15 minutter, og økt mengdene litt på de sene tilsetningene, og heller justert ned bitterhumlen på 60 for å kompensere om total IBU blir for høy.... Men smaken er som baken! :) Den blir sikkert knall slik den er nå og :)
 
Blanc valgte jeg fordi jeg har smakt IPA med Blanc, og dette smakte fortreffelig. Skal passe fint i IPA selv om det ikke er en tradisjonell humle. Men, da jeg stod i butikken til BryggSelv i dag gjorde jeg en spontan endring ved å kjøpe 500g Fuggles istedetfor... Det blir nok en engelsk IPA. Maltbasen blir den samme, men kommer til å benytte simco (fordi jeg har det i fryseren) som bitterhumle. Resten Fuggle. Gjorde dette fordi jeg tror Blanc er litt for lik amerikanske humletyper, og vil gjerne prøve å lage noe som ikke smaker sitron og tropisk frukt. :) kommer til å redusere krystallmalt som anbefalt, sannsynligvis erstatte med munich.
 
Den er nært beslektet til Cascade og fungerer knall i IPA. Brygget en klone av en Lervig IPA for litt siden med store mengder Hallertau Blanc og Nelson Sauvin, endte opp som den beste IPA'en jeg har brygget så langt.

Til trådstarter: Jeg ville personlig kuttet litt ned på karamellmalten, nesten 10 % er en del. Jeg ville muligens sløyfet halvkiloen med 60L og erstattet med pale malt, eventuelt Munich. Jeg ville også brukt mer tørrhumle. Hvor stor er batchen? Med godt over 14 kilo malt antar jeg den er betraktelig større enn mine 22 liters batcher. På min siste IPA hadde jeg 100 gram tørrhumle til snaue 17 liter i gjæringskaret, ca. 6 gram per liter. For en enda "heftigere" humlesmak hadde jeg muligens også flyttet 20 minutter tilsetningen til 15 minutter, og økt mengdene litt på de sene tilsetningene, og heller justert ned bitterhumlen på 60 for å kompensere om total IBU blir for høy.... Men smaken er som baken! :) Den blir sikkert knall slik den er nå og :)

Det er en 50l batch. Har ikke planer om en ekstremt humlet IPA. Legger meg på rundt 50 ibu. Som jeg skrev har oppskriften nå mutert til en engelsk variant. Kommer nok til å tørrhumle med "det som er igjen" fra de 500g jeg kjøpte. Mulig jeg tørrhumler forskjellig på de to gjæringsspannene jeg får.
 
Hakke peiling, men tror sjansen for stuck mash er mindre ved å benytte flaket.

Flatet rug trenger ikke knuses, har jeg skjønt det korrekt?
Benyttet 14% Rugmalt i en redrye-IPA og mesken ble seig som f... og skyllingen tok forever, men øllet ble kjempebra...Kjørte forøvrig et 53gr megeskesteg i 20 min uten at det hjalp noe særlig...
 
Da er denne brygget med noen modifikasjoner

OG=1067
IBU=48.6
EBC=15.3

77.2% maris otter
10.1% rug flaket
5% lys caramel/crystal
5% lys munich
2.7% carapils


60min 50g simco 23.6 IBU
20min 140g fuggle 14.7 IBU
10min 140g fuggle 8.8 IBU
2min 100g fuggle 1.5 IBU

(120g fuggle til tørrhumling)

Ikke noe problem med seig eller stuck mash ved bruk av flaket rug ihvertfall. Og utbyttet ble spot on.
 
Takk for oppskrift!

Letet etter litt inspirasjon til neste brygg, så da blir det nok fort en variant (skalert for en BB30) brygget av denne når jeg har "hjemmekontor" til uka :)

Mvh Martin
 
Tilbake
Topp