Etter flere år med Blichmann-bryggverk og MonsterMill maltmølle har vi nå gått over til Speidel 200ltr og ny MonsterMill mølle. På det gamle bryggverket stilte vi inn på 1,1 mm og fikk omtrentlig den samme effektiviteten uansett malttyper som ble brukt, og alltid fin kverning. Vi var nøye med å blande godt før vi kjørte igjennom mølla. Nå har vi brygget 2 testbrygg på Speidelen, og mølla har vært innstilt på 1,2mm begge gangene etter råd om at maltet skal være noe grovere i en Speidel. Første brygg var en ale med 80% pilsnermalt (Lucky Jack clone) hvor vi endte opp med 81 % effektivitet, noe vi var fornøyde med. Neste brygg var en amerikan ale med rundt 90 % Marris Otter, og her endte vi opp med 65,7 % effektivitet - en markant forskjell som gjorde at vi valgte å ikke skylle. Vi sjekket masken og så helt klart at det var mye som ikke var kvernet. Når en sammenligninger pilsnermalten mot Marrius Otter så er maltkornene markant mindre...
Tydeligvis er innstillingen på 1,2 mm akkurat i overkant mye for MO til å få akseptabel kverning. Er det slik at det er krise for Speidelen å ha en kverning rundt 1-1,1mm? Noen med erfaringer her?
Tydeligvis er innstillingen på 1,2 mm akkurat i overkant mye for MO til å få akseptabel kverning. Er det slik at det er krise for Speidelen å ha en kverning rundt 1-1,1mm? Noen med erfaringer her?