IPA som brått stoppet å gjære

steinbukk

Norbrygg-medlem
På lørdag satt jeg en "kagge" IPA, med 2 pakker Safale s-04. I forkant hadde jeg varmet opp vann ( kokt og nedkjølt ) tilsatt maltsukker og gjæren , mens meskingen pågikk. Etter at vørteren var kommet på fat med gjær, så tok det det ikke mer enn et par timer før gjæren gikk som en kule. Hadde fatet på badet , og termometer pålimt fatet. Oppdaget så at temperaturen var kommet opp i 24 grader i fatet, mens romtemperatur var 20 grader. Satte så ned varmen litt for hurtig , og temp i fatet ble redusert til 17 grader, og prosessen stoppet opp. Har nå kjørt opp varmen på badet, så nå er vørteren på 20 grader, men det er ingen plupp plupp lenger.
Spørsmålet er: Bør jeg drysse på en pakke tilmed safale, eller vil gjæren i karet ta seg opp igjen?   
 
Åpne lokket og se om det er gjær og skum på toppen, plopping er en dårlig indikasjon på gjæring. Ofte lekkasjer på gjæringsbøttene. Mål fg, kanskje gjæringen alt er ferdig. La det stå på ca 20 grader i 2 uker, så blir det nok øl.
 
Hei , tusen takk for tipset.
Tviler på gjæringen kan være ferdig etter 3 dager, så velger å la det stå i 14 dager . Har nå fått temperaturen i rommet på et nivå slik at jeg har 20 grader i fatet.
 
Det er helt normalt at den mest aktive delen av gjæringen er over etter to-tre dager.
 
Tilbake
Topp