Fredrik J
Norbrygg-medlem
Heisann godtfolk!
Brygget en IPA i begynnelsen av Mai, brukte KUN pale malt så både når jeg tappet vørter og flasket øl'et var det meget lyst.
Åpnet en flaske 4 dager etter flasking, dette var mitt i heteperioden så øl'et hadde allerede fått en del kullsyre, var fortsatt lyst.
Etter 3 uker på flaske er øl'et mye mørkere enn det var tidligere! Først var jeg sikker på jeg hadde hadde funnet et annet brygg i skapet som hadde overlevd fra en tidligere batch (smakte jo annerledes enn flasken jeg åpnet etter 4 dager også), men etter 3 flasker så er det tydelig at dette er den samme IPA'en. Noen som har noen forklaring på dette?
Det er første øl'et jeg har brygget med kun Pale Malt, den stod 3 uker på fat, første uken på 19 grader (i kjøleskap), andre uken 20-22, trejde uke 22 - 28 (vørtertemp).
Etter flasking har temperaturen vært alt fra 20 - 30. Oppskriften står under.
Uansett er det en god IPA
Batch Size (fermenter): 21,00 l
Boil Size: 25,88 l
Bottling Volume: 18,00 l
Estimated OG: 1,061 SG
Estimated Color: 12,6 EBC
Estimated IBU: 62,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 61,00 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
7,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 1 100,0 %
2,30 g Yeast Nutrient (Boil 10,0 mins) Other 7 -
25,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 2 27,0 IBUs
25,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 20,0 min Hop 3 10,7 IBUs
25,00 g Citra [12,00 %] - Boil 15,0 min Hop 4 12,3 IBUs
25,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 10,0 min Hop 6 6,4 IBUs
30,00 g Citra [12,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 6,0 IBUs
1,00 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 5 -
20,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
20,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Dry Hop 5,0 Day Hop 11 0,0 IBUs
20,00 g Citra [12,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 12 0,0 IBUs
1,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast 10 -
15,00 g Citra [12,00 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs
Brygget en IPA i begynnelsen av Mai, brukte KUN pale malt så både når jeg tappet vørter og flasket øl'et var det meget lyst.
Åpnet en flaske 4 dager etter flasking, dette var mitt i heteperioden så øl'et hadde allerede fått en del kullsyre, var fortsatt lyst.
Etter 3 uker på flaske er øl'et mye mørkere enn det var tidligere! Først var jeg sikker på jeg hadde hadde funnet et annet brygg i skapet som hadde overlevd fra en tidligere batch (smakte jo annerledes enn flasken jeg åpnet etter 4 dager også), men etter 3 flasker så er det tydelig at dette er den samme IPA'en. Noen som har noen forklaring på dette?
Det er første øl'et jeg har brygget med kun Pale Malt, den stod 3 uker på fat, første uken på 19 grader (i kjøleskap), andre uken 20-22, trejde uke 22 - 28 (vørtertemp).
Etter flasking har temperaturen vært alt fra 20 - 30. Oppskriften står under.
Uansett er det en god IPA
Batch Size (fermenter): 21,00 l
Boil Size: 25,88 l
Bottling Volume: 18,00 l
Estimated OG: 1,061 SG
Estimated Color: 12,6 EBC
Estimated IBU: 62,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 61,00 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
7,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 1 100,0 %
2,30 g Yeast Nutrient (Boil 10,0 mins) Other 7 -
25,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 2 27,0 IBUs
25,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 20,0 min Hop 3 10,7 IBUs
25,00 g Citra [12,00 %] - Boil 15,0 min Hop 4 12,3 IBUs
25,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 10,0 min Hop 6 6,4 IBUs
30,00 g Citra [12,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 6,0 IBUs
1,00 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 5 -
20,00 g Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
20,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - Dry Hop 5,0 Day Hop 11 0,0 IBUs
20,00 g Citra [12,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 12 0,0 IBUs
1,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast 10 -
15,00 g Citra [12,00 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs