IPA var lys ved flasking, mye mørkere etter 3 uker på flaske

Fredrik J

Norbrygg-medlem
Heisann godtfolk!

Brygget en IPA i begynnelsen av Mai, brukte KUN pale malt så både når jeg tappet vørter og flasket øl'et var det meget lyst.
Åpnet en flaske 4 dager etter flasking, dette var mitt i heteperioden så øl'et hadde allerede fått en del kullsyre, var fortsatt lyst.
Etter 3 uker på flaske er øl'et mye mørkere enn det var tidligere! Først var jeg sikker på jeg hadde hadde funnet et annet brygg i skapet som hadde overlevd fra en tidligere batch (smakte jo annerledes enn flasken jeg åpnet etter 4 dager også), men etter 3 flasker så er det tydelig at dette er den samme IPA'en. Noen som har noen forklaring på dette?

Det er første øl'et jeg har brygget med kun Pale Malt, den stod 3 uker på fat, første uken på 19 grader (i kjøleskap), andre uken 20-22, trejde uke 22 - 28 (vørtertemp).
Etter flasking har temperaturen vært alt fra 20 - 30. Oppskriften står under.

Uansett er det en god IPA :)




Batch Size (fermenter): 21,00 l     
Boil Size: 25,88 l
Bottling Volume: 18,00 l
Estimated OG: 1,061 SG
Estimated Color: 12,6 EBC
Estimated IBU: 62,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 61,00 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
7,00 kg              Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)          Grain        1        100,0 %     
2,30 g                Yeast Nutrient (Boil 10,0 mins)          Other        7        -           
25,00 g              Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min        Hop          2        27,0 IBUs   
25,00 g              Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 20,0 min  Hop          3        10,7 IBUs   
25,00 g              Citra [12,00 %] - Boil 15,0 min          Hop          4        12,3 IBUs   
25,00 g              Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 10,0 min  Hop          6        6,4 IBUs     
30,00 g              Citra [12,00 %] - Boil 5,0 min          Hop          8        6,0 IBUs     
1,00 tsp              Irish Moss (Boil 10,0 mins)              Fining        5        -           
20,00 g              Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days      Hop          13      0,0 IBUs     
20,00 g              Amarillo Gold [8,50 %] - Dry Hop 5,0 Day Hop          11      0,0 IBUs     
20,00 g              Citra [12,00 %] - Dry Hop 5,0 Days      Hop          12      0,0 IBUs     
1,0 pkg              California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast        10      -           
15,00 g              Citra [12,00 %] - Boil 0,0 min          Hop          9        0,0 IBUs     
 
Fredrik J skrev:
Heisann godtfolk!

Brygget en IPA i begynnelsen av Mai, brukte KUN pale malt så både når jeg tappet vørter og flasket ølet var det meget lyst.
Åpnet en flaske 4 dager etter flasking, dette var mitt i heteperioden så ølet hadde allerede fått en del kullsyre, var fortsatt lyst.
Etter 3 uker på flaske er ølet mye mørkere enn det var tidligere! Først var jeg sikker på jeg hadde hadde funnet et annet brygg i skapet som hadde overlevd fra en tidligere batch (smakte jo annerledes enn flasken jeg åpnet etter 4 dager også), men etter 3 flasker så er det tydelig at dette er den samme IPA'en. Noen som har noen forklaring på dette?

Det er første ølet jeg har brygget med kun Pale Malt, den stod 3 uker på fat, første uken på 19 grader (i kjøleskap), andre uken 20-22, trejde uke 22 - 28 (vørtertemp).
Etter flasking har temperaturen vært alt fra 20 - 30. Oppskriften står under.

Uansett er det en god IPA :)




Batch Size (fermenter): 21,00 l     
Boil Size: 25,88 l
Bottling Volume: 18,00 l
Estimated OG: 1,061 SG
Estimated Color: 12,6 EBC
Estimated IBU: 62,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 61,00 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
7,00 kg               Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)           Grain         1        100,0 %       
2,30 g                Yeast Nutrient (Boil 10,0 mins)          Other         7        -             
25,00 g               Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min        Hop           2        27,0 IBUs     
25,00 g               Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 20,0 min   Hop           3        10,7 IBUs     
25,00 g               Citra [12,00 %] - Boil 15,0 min          Hop           4        12,3 IBUs     
25,00 g               Amarillo Gold [8,50 %] - Boil 10,0 min   Hop           6        6,4 IBUs     
30,00 g               Citra [12,00 %] - Boil 5,0 min           Hop           8        6,0 IBUs     
1,00 tsp              Irish Moss (Boil 10,0 mins)              Fining        5        -             
20,00 g               Simcoe [13,00 %] - Dry Hop 5,0 Days      Hop           13       0,0 IBUs     
20,00 g               Amarillo Gold [8,50 %] - Dry Hop 5,0 Day Hop           11       0,0 IBUs     
20,00 g               Citra [12,00 %] - Dry Hop 5,0 Days       Hop           12       0,0 IBUs     
1,0 pkg               California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast         10       -             
15,00 g               Citra [12,00 %] - Boil 0,0 min           Hop           9        0,0 IBUs     

Min erfaring er at ølet blir mørkere etterhvert som det blir klarere av lagring.
 
På grunn av gjæren som svever i ølet, reflekteres mer lys tilbake, og ølet ser lysere ut. Etter litt lagring felles gjæren ut, og ølet får sin korrekte farge.

Oksydering kan også gjøre ølet mørkere, men jeg tror ikke det er problemet her.
 
Glemte og legge ved bilde, det er en ganske stor forskjell nemlig..

QSRn0.jpg
 
Jeg har akkurat det samme problemet. Selv om jeg er forsiktig med plasking så blir de humlete ølene gjerne mørkere noen ganger. Da også etter ca 3 uker. Vet ikke hvorfor.
 
Tilbake
Topp