Isolering av BIAB-kjele

mårt1

Norbrygg-medlem
Har en tynnbunnet kjele på 30 liter som jeg har tenkt å prøve BIAB-brygging med. Har gassbrenner på 7,5KW som jeg har brukt til koking av hele batcher med ekstraktbrygg utendørs, og den funker fint til dette.

Nå er det jo vinter og forholdsvis kaldt ute... Jeg ser for meg at det vil bli en utfordring å unngå fall i mesketemperatur uten å måtte justere med gassblusset innimellom. Det er sikkert vanskelig å holde en jevn mesketemp også. Det hadde sikkert vært nyttig med isolering av kjelen, men dette kombinert med bruk av gassbluss virker på meg forholdsvis vanskelig uten å brenne/smelte isolasjonen. Da måtte man vel i tilfelle løftet kjelen av/på gassbrenneren for hver gang man måtte justere temperaturen, men dette medfører jo risiko for søl og er arbeidskrevende.

Er det noen som har funnet en grei løsning eller arbeidsmetodikk på dette..?

Innendørs har jeg en forholdsvis svak komfyr, men det er mulig den holder til å få opp mesketemperatur på 66 grader på 20-25 liter vann, og at det i kombinasjon med med isolering av kjelen på komfyren vil funke ok. Deretter flytte ut på gassblusset for kok (evt. utmesk hvis man ønsker det) og senere avkjøling i snø/vannbad i stor plastdunk. Dog vil jeg aller helst unngå å måtte jobbe inne, da søl og griseri på kjøkkenet som kjent har veldig liten WAF... Særlig når det ikke blir ryddet opp med en gang og unnskyldningen er at ølbrygginga ikke er ferdig ennå... ::)
 
Jeg laget en varmekappe til ett terassebryggeri som fungerte godt, bare en stålplate som lå rundt kjelen med ca. 1cm i mellomrom og gikk litt ned på undersiden. Det ga mye raskere oppvarming og litt isolering.
Hvis du skal isolere mer kan du bruke denne løsningen og legge på ett "lokk" av ett eller annet slag på toppen når du har fått rett temperatur slik at ikke varmen forsvinner opp langs siden på kjelen men blir fanget i vamreskjoldet. Det kan endten være noen du stapper i rundt kanten eller en matte av noe slag som du legger over lokket. Da kommer det så langt unna gassbrenneren at det går greit med varmen.
Med gassfyring blir det litt vanskelig å isolere selve kjelen på en god måte siden det blir ganske varmt på utsiden, og du vil også helst ha varmeoverføringen langs sidene også når du varmer opp vannet.
 
Takk for tips, dessverre har jeg ikke tilgang på stålplater, men jeg skjønner godt at dette ga kort oppvarmingstid på gass!

I går testet jeg kjelen på komfyren, og den varmet 20 liter kaldt vann fra springen (4 grader) opp til mesketemperatur på ca 1,5 timer, så det er bra nok futt i den til å få opp mesketemperatur i alle fall. Temperaturfallet over 1-1,5 timer var i området 4-6 grader uten bruk av plata eller isolasjon rundt kjelen. Så med litt bruk av begge deler, bør det duge. Tipper dette er beste alternativ, i stedet for å meske ute på vinterstid.

Utfordringen blir da transport av kjelen ut til brenneren uten søl/uhell...
 
Kansje du skulle vurdere å installere ett elektrisk varmeelement i kjelen? Det gjør ting mye enklere og vil gi deg raskere oppvarming.
 
Ja, har vurdert å kjøpe en elektrisk grillstarter og slenge oppi kjelen for å korte ned de 1,5 timene litt. Alternativt fyre opp ute, bære inn og meske, og deretter ut for å koke... Men det blir mye bæring og mye søl sikkert...
 
http://forum.norbrygg.no/index.php/topic,14646.15.html
Kjøpte den 3kw dyppvarmeren frå Korea i denne tråden. Har brukt den to gongar

Dei leverte fort, den varmer fort. Termostaten er... tja litt unøyaktig. Den er dyrare enn andre dyppvarmarar frå Asia, men er skikkelig lage etter det eg kan skjønne.
Brukte ca 30-40 min opp til mesketemp med den og plata. Koker fort opp, men etter det bruker eg den ikkje. kun plate for rolig kok.

anbefalast
 
Tilbake
Topp