Juleøl som skal brygges nå

Staro

Norbrygg-medlem
Hvis jeg har lyst til å sette en juleøl nå, en ale med OG på 80+. Er det noen typer gjær som egner seg bedre til halvt års lagring på flaske enn andre?
 
Med en OG på 1.080 så ligger du på 8-9% ABV. De fleste, om ikke alle gjærstammene som er kommersielt tilgjengelige klarer det helt fint. Såvidt meg bekjent så er det ikke så stor forskjell i lagringsevnen til de forskjellige typene. Men det er jo mulig at forskjellige gjærstammer utvikler forskjellig smaksbilde over tid. Tipper det går bra om du går for en nogenlunde nøytral gjær.
 
Hvis tørrgjær så kan Fermentis S-33 være et alternativ, en gjær som tåler høyere prosenter. Av ferskgjær så er "husgjæren" til Kinn - Wyeast London Ale III 1318 et bra alternativ.
 
Tenker også brygge juleøl for første gang i disse dager. Ikke for å kuppe tråden, men hadde satt pris på om noen kunne kommet med feedback på denne oppskriften! Ønsker en klassisk julebokkaktig øl som kan erstatte desserten. Er spesielt usikker både på mesketemperatur og maltsammensetning, har stort sett holdt meg til enkle oppskrifter før.


Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 34.47 l
Post Boil Volume: 28.08 l
Batch Size (fermenter): 22.00 l
Bottling Volume: 21.00 l
Estimated OG: 1.064 SG
Estimated Color: 48.6 EBC
Estimated IBU: 23.9 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75.00 %
Est Mash Efficiency: 94.7 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
2.00 g Chalk (Mash 60.0 mins) Water Agent 1 -
2.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins Water Agent 2 -
2.22 kg Munich Dark (BestMälz) (25.0 EBC) Grain 3 36.7 %
2.22 kg Pilsen (BestMälz) (3.5 EBC) Grain 4 36.7 %
0.56 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Grain 5 9.2 %
0.50 kg Special B Malt (354.6 EBC) Grain 6 8.3 %
0.06 kg Chocolate Malt 1200 (Thomas Fawcett) (12 Grain 7 0.9 %
0.50 kg Brown Sugar, Light (15.8 EBC) Sugar 8 8.2 %
30.00 g Northern Brewer 6.8 [6.80 %] - Boil 90.0 Hop 9 20.4 IBUs
0.25 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 10 -
20.00 g Tettnang 3.7 [3.70 %] - Boil 15.0 min Hop 11 3.4 IBUs
0.50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15.0 mins) Other 12 -
1.0 pkg German Bock Lager (White Labs #WLP833) [ Yeast 13 -


Mash Schedule: Braumeister 4 step full body 73% efficiency
Total Grain Weight: 6.06 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
add malt pipe Add 27.28 l of water and heat to 40.0 C 40.0 C 0 min
Protein Mode Heat to 52.0 C over 5 min 52.0 C 20 min
Maltose mode Heat to 63.0 C over 5 min 63.0 C 20 min
Saccharification 1 Heat to 73.0 C over 5 min 73.0 C 35 min
Mash Out Heat to 78.0 C over 5 min 78.0 C 20 min

Sparge: Fly sparge with 14.76 l water at 78.0 C
Notes: 2 liters starter
 
Hei, er relativt ny i denne hobbyen (15 batcher). Har laget to vellykkede juleøl; julefred og yulebock. Umiddelbart ved skumming av bryggeskjema synes jeg det er lite malt ifht volum, ville lagt til 1,5-2 kg, og også litt liten starter selv om du har helt fersk gjær.
 
Starteren er begrenset av kolbestørrelse, og maltmengde av både maltlager og speidelen. Kunne kuttet gått ned til 21 liters batch, men da er jeg ifølge beersmith oppe på 7% ABV, og høyere vil jeg ikke gå. Kutter jeg ut sukkeret og går ned til 17 liter vil det se ut som under. Bedre??

Batch Size (fermenter): 17.00 l
Bottling Volume: 16.00 l
Estimated OG: 1.071 SG
Estimated Color: 55.2 EBC
Estimated IBU: 28.4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75.00 %
Est Mash Efficiency: 97.1 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
2.00 g Chalk (Mash 60.0 mins) Water Agent 1 -
2.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins Water Agent 2 -
2.22 kg Munich Dark (BestMälz) (25.0 EBC) Grain 3 40.0 %
2.22 kg Pilsen (BestMälz) (3.5 EBC) Grain 4 40.0 %
0.56 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Grain 5 10.0 %
0.50 kg Special B Malt (354.6 EBC) Grain 6 9.0 %
0.06 kg Chocolate Malt 1200 (Thomas Fawcett) (12 Grain 7 1.0 %
30.00 g Northern Brewer 6.8 [6.80 %] - Boil 90.0 Hop 8 24.3 IBUs
0.25 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 9 -
20.00 g Tettnang 3.7 [3.70 %] - Boil 15.0 min Hop 10 4.1 IBUs
0.50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15.0 mins) Other 11 -
1.0 pkg German Bock Lager (White Labs #WLP833) [ Yeast 12 -
 
Tror det er noe som ikke stemmer her; du har postboil volum på 28 l og får 22 l til gjæring? Og det uten noe særlig humletrub. Med 5kg malt bør du vel ikke ha mer enn ca 23-24 liter til koking, og så tape ca 3l i kok, og 1 l til trub. Mht starter kan du fint kjøre 2 runder hvis ikke travelt.

Tviler på at du når 7% med 5kg malt og 23-24 l til gjæring, men kommer an på fg da.
 
Ahr, takk!!! Det stemmer, har knabbet en utstyrsprofil på nettet, og av en eller annen grunn er trub loss satt til 5 liter. Nå beklager jeg veldig om trådstarter venter på flere svar som drukner i disse oppskriftsutgavene mine, men her goes (ser jeg bare har 2kg munich og 0,7 crystal, derfor ekstra justering). Noen tanker om mesketemp??

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 27.19 l
Post Boil Volume: 20.80 l
Batch Size (fermenter): 19.00 l
Bottling Volume: 18.00 l
Estimated OG: 1.066 SG
Estimated Color: 54.2 EBC
Estimated IBU: 28.1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75.00 %
Est Mash Efficiency: 78.9 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
2.00 g Chalk (Mash 60.0 mins) Water Agent 1 -
2.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins Water Agent 2 -
2.50 kg Pilsen (BestMälz) (3.5 EBC) Grain 3 43.8 %
2.00 kg Munich Dark (BestMälz) (25.0 EBC) Grain 4 35.0 %
0.70 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Grain 5 12.3 %
0.50 kg Special B Malt (354.6 EBC) Grain 6 8.8 %
0.01 kg Chocolate Malt 1200 (Thomas Fawcett) (12 Grain 7 0.2 %
25.00 g Northern Brewer 6.8 [6.80 %] - Boil 90.0 Hop 8 23.3 IBUs
0.25 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 9 -
20.00 g Tettnang 3.7 [3.70 %] - Boil 15.0 min Hop 10 4.7 IBUs
0.50 tsp Yeast Nutrient (Boil 15.0 mins) Other 11 -
1.0 pkg German Bock Lager (White Labs #WLP833) [ Yeast 12 -
 
Jeg er veldig fornøyd med min juleporter. Jeg rappet humleskjemaet fra Nøgne Ø Porter:
90 min 20 gr. centennial
15 min 40 gr Northern Brewer
- og brukte Whitelabs London Ale 013 gjær.
 
Heisann.
Er veldig fersk i gamet (kun 4 brygg på samvittigheten) og tenker lage et juleøl. Kikka litt på nettet og fant et spennende brygg som mange cowboyer i usa skryter av. "Great lakes Christmas ale". Har kikka litt på oppskrifter, tolka det så godt jeg kan og prøvd å justere til mitt utstyr. Har ikke helt kontroll på Beersmithen i forhold til mitt utstyr ennå, men justerte tallene her og der.
Lager ikke så store batcher så tenker å få rundt 12 liter julebrygg.

Har tenkt å bare bruke tørrgjær istedenfor den originale i oppskriften (London ale Wyeast labs 1028)

Hadde satt stor pris på om noen erfarne bryggere kunne kikka over oppskriften og kommet med litt feedback:

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 14,37 l
Post Boil Volume: 12,48 l
Batch Size (fermenter): 12,00 l
Bottling Volume: 12,00 l
Estimated OG: 1,071 SG
Estimated Color: 21,3 EBC
Estimated IBU: 33,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
3,00 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 1 78,0 %
0,26 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC) Grain 2 6,8 %
0,26 kg White Wheat Malt (4,7 EBC) Grain 3 6,8 %
0,06 kg Special Roast (98,5 EBC) Grain 4 1,5 %
0,02 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 5 0,5 %
0,11 g Ginger Root (Boil 60,0 mins) Herb 6 -
25,00 g Hallertauer [4,80 %] - Boil 60,0 min Hop 7 24,3 IBUs
1,00 Items Cinnamon Stick (Boil 60,0 mins) Spice 8 -
1,00 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 9 -
17,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 10,0 min Hop 10 6,9 IBUs
10,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 11 2,2 IBUs
1,0 pkg Nottingham (Danstar #-) [23,66 ml] Yeast 12 -
0,50 tsp Yeast Nutrient (Primary 3,0 days) Other 13 -
0,25 kg Honey (2,0 EBC) Sugar 14 6,5 %
 
Heisann.
Er veldig fersk i gamet (kun 4 brygg på samvittigheten) og tenker lage et juleøl. Kikka litt på nettet og fant et spennende brygg som mange cowboyer i usa skryter av. "Great lakes Christmas ale". Har kikka litt på oppskrifter, tolka det så godt jeg kan og prøvd å justere til mitt utstyr. Har ikke helt kontroll på Beersmithen i forhold til mitt utstyr ennå, men justerte tallene her og der.
Lager ikke så store batcher så tenker å få rundt 12 liter julebrygg.

Har tenkt å bare bruke tørrgjær istedenfor den originale i oppskriften (London ale Wyeast labs 1028)

Hadde satt stor pris på om noen erfarne bryggere kunne kikka over oppskriften og kommet med litt feedback:

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 14,37 l
Post Boil Volume: 12,48 l
Batch Size (fermenter): 12,00 l
Bottling Volume: 12,00 l
Estimated OG: 1,071 SG
Estimated Color: 21,3 EBC
Estimated IBU: 33,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
3,00 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 1 78,0 %
0,26 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC) Grain 2 6,8 %
0,26 kg White Wheat Malt (4,7 EBC) Grain 3 6,8 %
0,06 kg Special Roast (98,5 EBC) Grain 4 1,5 %
0,02 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 5 0,5 %
0,11 g Ginger Root (Boil 60,0 mins) Herb 6 -
25,00 g Hallertauer [4,80 %] - Boil 60,0 min Hop 7 24,3 IBUs
1,00 Items Cinnamon Stick (Boil 60,0 mins) Spice 8 -
1,00 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 9 -
17,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 10,0 min Hop 10 6,9 IBUs
10,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 5,0 min Hop 11 2,2 IBUs
1,0 pkg Nottingham (Danstar #-) [23,66 ml] Yeast 12 -
0,50 tsp Yeast Nutrient (Primary 3,0 days) Other 13 -
0,25 kg Honey (2,0 EBC) Sugar 14 6,5 %

Det er lenge til jul... holder det med 12 liter?
 
Lager ikke de største bryggene nå i begynnelsen. Er litt redd for at brygget ikke blir bra. Om brygget blir dårlig så er det ikke så leit å skylle det ned i vasken...
 
Brygget juleøl (old ale) i september i fjor. Vant 4. Plass på publikumsfavoritt i juleølkonkurransen på Tautra i november (kalte det en english strong ale da...). Brukte WLP007. Ølet er helt hinsides godt nå... Anbefaler altså å brygge øl med WLP007. Godt både når det er ungt og gammelt :)
 
Brygget juleøl (old ale) i september i fjor. Vant 4. Plass på publikumsfavoritt i juleølkonkurransen på Tautra i november (kalte det en english strong ale da...). Brukte WLP007. Ølet er helt hinsides godt nå... Anbefaler altså å brygge øl med WLP007. Godt både når det er ungt og gammelt :)
Lyst å dele oppskrift? :)
 
Brygget juleøl (old ale) i september i fjor. Vant 4. Plass på publikumsfavoritt i juleølkonkurransen på Tautra i november (kalte det en english strong ale da...). Brukte WLP007. Ølet er helt hinsides godt nå... Anbefaler altså å brygge øl med WLP007. Godt både når det er ungt og gammelt :)


Wit Jul skal brygges om 2 uker.

Men er meget sugen på en Old Ale brygging i august. Tenker bare å kopiere 7 fjell sin:)
 
Tilbake
Topp