Justere bitterhet

Lurer litt på dette med bitterhet under bryggeprosesen.
Humle som blir tilsatt når 60 min gjenstår av koketid blir ofte betegnet som bitterhumle.
Kan man bruke stort sett hvilken som helst type humle til dette?
Er det typen humle,mengden humle eller koketiden på humlen som bestemmer hvor bitter ølen skal bli?
Hvor stor mengde humle må til for at ølen skal bli i overkant bitter?
Takker for svar.
 
Koketid, mengde og alfasyreprosent har litt å si... F.eks. vil en stor mengde humle med 16%aa på 60 eller 90 min koketid gi mer bitterhet enn en liten mengde humle med 3%aa på 5 min koketid.

Når det gjelder øl som er «i overkant bittert», så kommer nok det litt an på øltype og balanse. Eksempelvis vil 100 IBU (international bittering units) være altfor bittert for et hveteøl, mens samme bitterhet vil kunne passe fint til en IPA. Angående mengden humle for å nå disse verdiene, gjelder igjen koketid og alfasyreprosent. Vil anbefale å legge inn oppskrift og diverse bryggedata i et bryggeprogram for å beregne bl.a. bitterhet. Selv bruker jeg Beercalc.dk, vet andre bruker Beersmith.
 
Tilbake
Topp