En kompis skal i gang med å brygge. Han har brønnvann, og vannrapporten derfra viser at vannet er hardt, 12dH. PH er 7.52. Hva, om noe, bør han tilsette vannet for å justere hardheten? Eller er det ikke så viktig?
Det har litt å si. 12 DH er en del, og hardheten kan ha flere kilder. En enkel løsning kan være å koke også avkjøle også dekantere, noe vil da felle ut. Målestrips for vannhardhet fås på bryggebutikken, kan være eksperimentet verdt kontra å gjøre tilsettinger. Evnt brygg mørkt øl. Du får kanskje ingen vannrapport som kan fortelle innholdet? PH er ikke veldig høy, men må tas hensyn til.
Det er jo litt styr å måtte koke, avkjøle og dekantere. Han bor ikke så veldig langt utenfor allfarvei, så en løsning kan jo være å hente vann et annet sted hvor det ikke kommer fra brønn. Får skaffe noen sånne strips og se hvordan ståa egentlig er..
Kjøp ph-strips, og brygg to mini-batcher. En med lyst øl, og en med skikkelig mørkt. Den ph'en du da får i meskene, er et greit utgangspunkt for videre handling.
edit: Med mini mener jeg så mini at det ikke er noe poeng i å lage øl av det. Vitsen er bare å se hva ph i mesken blir.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.