Mange tilsetter kalsiumsulfat til brygget, det fremhever humlesmak - og det er jeg glad i, derfor tilsetter jeg gjerne det. Det finnes oppskrifter som sier noe om hvor mange ppm kalsium (Ca) og sulfat (SO4) man bør ha, og da er det bare å tilsette i forhold til antall liter vann - eller?
Nei, så enkelt er det ikke fordi kalsiumsulfat kommer i 2 forskjellige former, og avhengig av hvilken av dem du har, blir mengden du må tilsette forskjellig for å oppnå samme kalsium (Ca) konsentrasjon. De 2 formene er CaSO4 og CaSO4*2H2O - med og uten krystallvann. Problemet er at det står ikke spesifisert på pakke du kjøper hvilken form du har - det står bare kalsiumsulfat.
Krystallvann er ikke "fuktighet", men rett og slett vannmolekyler som er en del av krystallsturkturen i forbindelsen. Mange salter inneholder krystallvann, kalsiumklorid og magnesiumklorid er andre eksempler.
CaSO4 - uten krystallvann - danner et mineral som heter anhydritt. CaSO4 inneholder 29.4 wt% Ca, slik at om du veier ut 10 gram CaSO4, får du 2.94 gram Ca.
CaSO4*2H2O - med krystallvann - danner mineralet som heter gips. Mange har stiftet bekjenskap med det i forbindelse med bein/armbrudd. Formelen viser at for hver Ca og SO4 er det også 2 vannmolekyler. Det betyr at kalsiuminnholdet er kun 23.3% Ca, slik at om du veier ut 10 gram gips, får du 2.33 gram Ca. Forskjellen er kanskje ikke dramatisk, men noen av oss liker jo å vite hva vi driver med.
Mest sannsynlig er den "kalsiumsulfaten" du kjøper gips (med krystallvann), siden det er den stabile formen ved temperaturer lavere enn ca 50°C. Du kan imidlertid lett finne ut hva du har. Vei ut noen gram og legg det på en bit aluminiumsfolie og sett det i ovenen på 200°C i ca 30 minutter. Ved denne temperaturen vil gips være ustabil og dekomponere til anhydritt (uten krystallvann). Vannet utgjør ca 21%, slik at når du veier etterpå vil vekten være 21% lavere hvis det var gips. Hvis vekten ikke endrer seg, hadde du anhydritt (CaSO4) uten krystallvann.
REGNEEKSEMPEL:
Hvis du ønsker å oppnå 150 ppm (=150 mg/l) og batchen din er på 25 liter, trenger du:
Ca=25 l * 150 mg/l *1/1000 g/mg = 3.75 gram kalsium
Gips (CaSO4*2H2O): 3.75 g/0.233 = 16.1 gram (0.233 er prosentinnhold Ca i gips)
Anydritt (CaSO4): 3.75 g/0.294 = 12.7 gram (0.294 er prosentinnhold Ca i anhydritt)
Lykke til!
NB! ppm betyr PartsPerMillion. Konsentrasjon oppgis gjerne i pr liter, feks mg/l. Siden 1 liter vann (eller øl), veier omtrent 1 kg - og 1 kg = 1000 gram = 1 000 000 mg, vil mg/l blir det omtrent det samme som mg/(million mg vann), altså mg/l = ppm (i alle fall nesten - hvis ikke OG er veeldig høy).
Kan også nevne at kalsiumsulfat også kommer i en 3 utgave CaSO4*1/2H2O, altså bare halvt vannmolekyl pr CaSSO4. Det er denne formen som brukes når man legger gips på en arm/ben. Når denne kommer i kontakt med vann, vil den reagere med vannet og bli hard - som gips.
Nei, så enkelt er det ikke fordi kalsiumsulfat kommer i 2 forskjellige former, og avhengig av hvilken av dem du har, blir mengden du må tilsette forskjellig for å oppnå samme kalsium (Ca) konsentrasjon. De 2 formene er CaSO4 og CaSO4*2H2O - med og uten krystallvann. Problemet er at det står ikke spesifisert på pakke du kjøper hvilken form du har - det står bare kalsiumsulfat.
Krystallvann er ikke "fuktighet", men rett og slett vannmolekyler som er en del av krystallsturkturen i forbindelsen. Mange salter inneholder krystallvann, kalsiumklorid og magnesiumklorid er andre eksempler.
CaSO4 - uten krystallvann - danner et mineral som heter anhydritt. CaSO4 inneholder 29.4 wt% Ca, slik at om du veier ut 10 gram CaSO4, får du 2.94 gram Ca.
CaSO4*2H2O - med krystallvann - danner mineralet som heter gips. Mange har stiftet bekjenskap med det i forbindelse med bein/armbrudd. Formelen viser at for hver Ca og SO4 er det også 2 vannmolekyler. Det betyr at kalsiuminnholdet er kun 23.3% Ca, slik at om du veier ut 10 gram gips, får du 2.33 gram Ca. Forskjellen er kanskje ikke dramatisk, men noen av oss liker jo å vite hva vi driver med.
Mest sannsynlig er den "kalsiumsulfaten" du kjøper gips (med krystallvann), siden det er den stabile formen ved temperaturer lavere enn ca 50°C. Du kan imidlertid lett finne ut hva du har. Vei ut noen gram og legg det på en bit aluminiumsfolie og sett det i ovenen på 200°C i ca 30 minutter. Ved denne temperaturen vil gips være ustabil og dekomponere til anhydritt (uten krystallvann). Vannet utgjør ca 21%, slik at når du veier etterpå vil vekten være 21% lavere hvis det var gips. Hvis vekten ikke endrer seg, hadde du anhydritt (CaSO4) uten krystallvann.
REGNEEKSEMPEL:
Hvis du ønsker å oppnå 150 ppm (=150 mg/l) og batchen din er på 25 liter, trenger du:
Ca=25 l * 150 mg/l *1/1000 g/mg = 3.75 gram kalsium
Gips (CaSO4*2H2O): 3.75 g/0.233 = 16.1 gram (0.233 er prosentinnhold Ca i gips)
Anydritt (CaSO4): 3.75 g/0.294 = 12.7 gram (0.294 er prosentinnhold Ca i anhydritt)
Lykke til!
NB! ppm betyr PartsPerMillion. Konsentrasjon oppgis gjerne i pr liter, feks mg/l. Siden 1 liter vann (eller øl), veier omtrent 1 kg - og 1 kg = 1000 gram = 1 000 000 mg, vil mg/l blir det omtrent det samme som mg/(million mg vann), altså mg/l = ppm (i alle fall nesten - hvis ikke OG er veeldig høy).
Kan også nevne at kalsiumsulfat også kommer i en 3 utgave CaSO4*1/2H2O, altså bare halvt vannmolekyl pr CaSSO4. Det er denne formen som brukes når man legger gips på en arm/ben. Når denne kommer i kontakt med vann, vil den reagere med vannet og bli hard - som gips.