Jeg har for tiden 7 slike fat, og har hatt stor glede av dem. I forhold til pris, og med riktig bruk, så får man en god løsning.
Jeg karbonerer alltid med sukkerlake i fatet. Har aldrig opplevd problemer med overkarbonering. Det finnes gummipropper med sikkerhetsventil som kan brukes dersom du har en øltype som skal ha mye (ekstra mye) CO₂. Jeg har også lagret øl i 9-12 måneder på slike fat, Fungerte bare godt det også.
Det jeg har opplevd av negative ting:
* Fatene tåler ikke mye før de begynner å ruste i skjøter. Vær forsiktig med å skrape inne i fatene ved vask (om du bruker flaskebørste eller lignende)
* Tappeannlegget er enkelt, og fungerer bare sånn passe.
- Du har ikke mulighet for å sleppe ut (over)trykk uten å ta opp hele tappeanlegget.
- Det er stor flow i tappingen, og dette slår ofte mye kullsyre ut av øllet (som skummer mye)
* Fatene lekker ofte kullsyre etter at de er åpnet og tappeannlegget står i. Derfor bør det tømmes samme dag/kveld som det åpnes.
(Kan lagres dersom du hever tappeannlegget opp slik at hullet for CO₂ kommer over fatet.)
* Rengjøring er vanskelig. (Jeg skyller godt med varmvann, og lar de gjerne stå med krystallsoda i over natta. Bruker starsan i fatene før de fylles.)
Det jeg har av positive ting:
* Veldig hendig for lagring i det "nomale" kjøleskapet.
* Veldig hendig å putte i sekken/baggen når du skal på besøk.
* Veldig kledelig på bordet i lag med fenalår og flatbrød
Jeg bruker disse fatene helst til "take away". På samme måte som å fylle flasker, så kan jeg fylle disse fra et Cornelius når jeg skal en kveldstur på besøk. Men, det er helt klart at corneliusfatene er et bedre alternativ til lagring og oppevaring av øl. De har også mye bedre muligheter for ulike tappeløsninger enn de enkle 5 litrene.
P.S.
Candirect har tappeanlegg som fungerer bedre enn de som følger med i startsettene. Her kan man slippe ut overtrykk, og de har et skumreduserende tappesystem.
Det er også flere, inkludert meg selv, som har mekket egne løsninger for tapping.