1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Kan jeg bruke for mye gjær??

En tråd i 'Brygging' startet av MonkeyBizness, 22 Mar 2014.

  1. MonkeyBizness

    MonkeyBizness
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hosle, Bærum
    Hei!

    Er det noe grense for hvor mye jeg kan pitche over riktig mengde??
    Hvis jeg lager en starter til OG 1.065 og ender opp med 1.055, har jeg da et problem??

    Mvh, Bjørn  :ilike:
     
  2. Brede

    Brede
    Expand Collapse
    Fylkesleder

    Nei det går helt fint
     
  3. kintii

    kintii
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Mandal
    Du skal nok overpitche en god del for at det skal ha mye betydning for smaken. Det er uansett bedre å overpitche enn å underpitche gjær. Men å pitche gjær til en OG på 1.065 til et brygg på 1.055 er ikke noe problem.
     
  4. Bårdd

    Bårdd
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja det er en grense. For mye gjær kan faktisk gi dårlig utgjæring selv om dette er kontraintuitivt. For mye gjær gjør at gjæra i liten grad vokser ved celledeling.  Du vil derfor ha nok gjær men det er gamle gutter som jobber. En del av karakteren (estere) til gjæra er også avhengig av at det ikke er for mye av den.

    Men til spørsmål 2. Det skal mye større overpitching til enn dette før det i særlig grad endrer karakteren til ølet.

    mvh

    Bårdd
     
  5. amatøren

    amatøren
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Eg overpitchar alltid mine brygg, og det er truleg grunnen til at eg akkurat har smakt på ein saison med 1.006. Alternativet er imidlertid søtare, dvs verre...
     
  6. arefsahl

    arefsahl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Saison gjær, gjærer normalt veldig langt ned. Min siste med WLP565 endte med en FG på 1.004 og jeg overpitchet ikke. Var beregnet med mrmalty.
     
  7. amatøren

    amatøren
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det er absolutt typeriktig. Eg burde heller nemnt min IPA tappa fredag til 1.008 og wit i kveld til 1.004. :brygging:
     
  8. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Dette er en vanlig misoppfatning ang. gjærmengder; Mer gjær er ikke nødvendigvis ensbetydende med lavere FG. Du kan underpitche, men havne på samme FG som om du skulle pitche riktig. Forskjellen er at dersom du underpitcher får du en god del uønskede smakselement på kjøpet.
     

Del denne siden