Kan jeg syrne dette ølet?

Armas

 
Hei!
Vi har lenge hatt lyst til å prøve oss på surøl, men har ikke kommet ordentlig igang ennå. Nå tvinger deg seg frem en mulighet, men jeg er usikker på om omstendighetene er ideelle.

Vi har nemlig brygget for mye øl, og har hverken nok flasker eller tid til å flaske det før sommerferien. Jeg vurderer derfor å kjøpe en PET-dunk og flytte noe av ølet dit med slanter fra surøl.

Ølet jeg vurderer å syrne er en blond, gjæret med WLP400. Den er ferdig utgjæret med SG 1.007. Jeg har lest artikkelen og der anbefales en IBU på maks 5, men det står også at enkelte slanter kan tåle opp mot 20. Vi har ca IBU 15.

Hva tenker dere? Vil dette ølet syrnes godt? Hvilke slanter bør jeg i så fall bruke?

Håper på raske svar.
 
Hei!
Vi har lenge hatt lyst til å prøve oss på surøl, men har ikke kommet ordentlig igang ennå. Nå tvinger deg seg frem en mulighet, men jeg er usikker på om omstendighetene er ideelle.

Vi har nemlig brygget for mye øl, og har hverken nok flasker eller tid til å flaske det før sommerferien. Jeg vurderer derfor å kjøpe en PET-dunk og flytte noe av ølet dit med slanter fra surøl.

Ølet jeg vurderer å syrne er en blond, gjæret med WLP400. Den er ferdig utgjæret med SG 1.007. Jeg har lest artikkelen og der anbefales en IBU på maks 5, men det står også at enkelte slanter kan tåle opp mot 20. Vi har ca IBU 15.

Hva tenker dere? Vil dette ølet syrnes godt? Hvilke slanter bør jeg i så fall bruke?

Håper på raske svar.
Helt kort (på det jeg syns jeg ha kompetanse på): Blonde er et ypperlig øl til syrning. Jeg har aldri prøvd å bruke rester fra surøl, men kan ikke forstå annet enn at det burde funke bra. Alternativt kan du kjøpe et rør (eller to, avhengig av mengde øl) brettbasert gjær.
Jeg har prøvd å tilsette bær i tillegg, noe som også kan funke bra, gitt riktig mengde. Kanskje dere har nok til en splittbatch?
 
Takk for det. Frukt er jo en god ide, det vil tilføre litt ekstra mat ettersom vi allerede er på 1.007. det som bekymrer meg mest er kanskje IBUen, Noen som vet om 15 IBU er for høyt? Forslag til hva jeg kan bruke for å syrne?
 
IBU-tolleranse kommer ann på hva du "surner" med. Brett klarer seg fint, men alene får du ikke mye syre fra det. Lactobacillus og/eller pediococcus må nok til. Lacto surner raskt, men er sensitiv på IBU. Pedio klarer seg hakket bedre, men bruker lengre tid. Om du bruker dregs; sjekk hva flasken inneholder. Om du kjøper en kultur; sjekk hva som skrives om IBU-tolleranse for den aktuelle kulturen.

Edit: Tilsetter du pedio bør du vurdere å tilsette brett også. Pedio produsere diacetyl. Brett bidrar til nedbryting av det.
 
Sist redigert:
IBU-tolleranse kommer ann på hva du "surner" med. Brett klarer seg fint, men alene får du ikke mye syre fra det. Lactobacillus og/eller pediococcus må nok til. Lacto surner raskt, men er sensitiv på IBU. Pedio klarer seg hakket bedre, men bruker lengre tid. Om du bruker dregs; sjekk hva flasken inneholder. Om du kjøper en kultur; sjekk hva som skrives om IBU-tolleranse for den aktuelle kulturen.

Edit: Tilsetter du pedio bør du vurdere å tilsette brett også. Pedio produsere diacetyl. Brett bidrar til nedbryting av det.

Jeg har god tid og tenker kanskje at en miks av pedio og brett blir bra?
I artikkelen om surøl så står det at dregs tåler IBU bedre enn kulturer fra butikken? Så jeg hadde vel tenkt å bruke dregs fra noe jeg får på polet. En geuze, eller kriek kanskje? Er veldig åpen for anbefalinger fra noen som har gode erfaringer. Orval?
 
Jeg har god tid og tenker kanskje at en miks av pedio og brett blir bra?
I artikkelen om surøl så står det at dregs tåler IBU bedre enn kulturer fra butikken? Så jeg hadde vel tenkt å bruke dregs fra noe jeg får på polet. En geuze, eller kriek kanskje? Er veldig åpen for anbefalinger fra noen som har gode erfaringer. Orval?
Har 5 liter lys vørteren med IBU 20 som fikk slants fra en geuze stående. Den har en tynn biofilm og lukter syrlig, så der jobber nok pedio og brett avgårde! Vil mao trolig fungere bra for deg også ;-) var bunnfall fra en Tilquin Oude Geuze fra polet
 
Har 5 liter lys vørteren med IBU 20 som fikk slants fra en geuze stående. Den har en tynn biofilm og lukter syrlig, så der jobber nok pedio og brett avgårde! Vil mao trolig fungere bra for deg også ;-) var bunnfall fra en Tilquin Oude Geuze fra polet

Herlig med en god unnskyldning for å kjøpe geuze.
 
Tilbake
Topp