karbonering av 16 liter øl i 19liters fat

Jeg har 16 liter øl som skal på 19liters fat til uken og karboneres vha sukker. Med 2,3 co2 vol så sier beersmith 46g sukker, men bør jeg ta hensyn til headspace? I så fall, hvordan?
 
Headspace spiller inn det ja, tror det er så enkelt at du bruker karboneringsukker for 19,5 liter og ønsket co2 nivå uansett om du bare har 16 liter i fatet.... Men er ikke sikker.
 
Hva er feil her ? jeg må oppgi gjæringstemp til 2 grader for å komme unna med så lite sukker som 46 gr, du må ikke se på lagringstemperaturen men temperaturen ølet hadde når gjæring stoppet sånn ca.
For hvær vol enhet du ønsker og øke går det med 4 gr. sukker, typisk var det 0,8 igjen i ølet og du ønsker 2,3,
du skal da øke 2,3 - 0,8 = 1,5 volenheter * 4 * 16 = 96 gram sukker
I tomrommet på ca. 3 liter vil du ha bare 1 volenhet, 1 * 3 * 4 =12 gram totalt 108 gram mot 19 * 1,5  * 4 = 114 gram nesten det samme men det er nesten samme antall liter.
Lurer du på hvorfor er det et emne om flaskegranater.

http://home.roadrunner.com/~brewbeer/chiller/chiller.PDF
 
Hva er feil her ? jeg må oppgi gjæringstemp til 2 grader for å komme unna med så lite sukker som 46 gr, du må ikke se på lagringstemperaturen men temperaturen ølet hadde når gjæring stoppet sånn ca.
Jeg har lest skal det være ca halv sukkermengde pr liter, når det skal på fat... Nå har beersmith fåkket opp Cloud-oppskriftene mine så har ikke tallene her, men mengden er ikke så viktig nå. Trenger å få svar på hvordan forholdene blir.

Det dere sier om å ta med headspace høres for meg logisk ut. Når jeg tenker etter beregner man jo sukkermengde på flaskevolum, ikke veskevolum. Så der tilsier det at headspace og øl skal ha samme co2 vol. Da kan jeg prøve det om det ikke kommer store innvendinger..
 
Du kan med stOOOr fordel glemme alt du har lest og starte her igjen:
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1449.0.html
 
Tilbake
Topp