Karbonering

aakvik

Norbrygg-medlem
Forstår det slik at ølet skal stå i to uker romtemperatur for å danne kullsyre.
Vi har dette stående i bryggerommet, der er det 18 grader.
Åpna nettopp en IPA som har stått i 6 dager, den var dønn flat.
Andre batcher har produsert kullsyre kjappere på samme temperatur, antar dette har noe med gjærtype å gjøre?
Men hva er den ideelle temperaturen for karbonering, vil man kunne "spare" tid hvis man f.eks setter flaskene i et rom med konstant temperatur på 25 grader?
 
Hvor mye sukker prima dere med? Og hvilken gjær brukte dere? Min første IPA har stått en uke i dag og var rimelig greit karbonert. 4.7 g sukker per liter med Lallemand's Windsor Dry Ale Yeast. Har stått på 12-20 grader ca. (ujevn temperatur på rommet mitt).
 
Brukte WLP007 Dry English Ale.
Virket som batchen gjæra ut etter en uke, målte samme FG etter en uke som da vi tappa den på den 12. dagen.
 
6 dager er nok litt kort tid.
Jeg har mitt stående i 14 dager i romtemepratur.
Du finner mange tråder om det samme. De fleste får det bra, bare det får stått lenge nok i varmen.
 
Avhengig av gjær kan jeg bruke opp til 3 uker på å få ølet skikkelig karbonert, så bare vær tålmodig.
Ølet vil karboneres fortere ved 25 °C kontra 18 °C.
 
Tilbake
Topp