Kjipenhagen Lager

Bernts

Norbrygg-medlem
Jeg har tenkt på å lage en så lys og smaksløs lager som mulig.. Dette spinner litt ut fra tiden jeg brygget kölsh om igjen og om igjen. Da lærte jeg mye om hvordan gjæren oppfører seg og setter smak på brygget, så nå tenkte jeg jeg skulle prøve med pils..
Hovedgrunnen til at jeg vil prøve er å eliminere flest mulige ting som setter usmak på ølet. Og tanken om å lage et øl med minst mulig smak, er noe jeg egentig er i mot. Men som jeg alikevell syns er litt fasinerende og ikke minst imponerende å få til.
Hovedfokus er selvfølgelig på gjær, oksidering av vørter og gjæring.  Og oppskriften jeg har endt opp med blir:

OG 1048
FG lav
ABV 4,7
EBC  5
IBU 17 noonan

3 kg pilsnermalt 3 EBC
1,3 kg ris
Meskes 30 min 50'c, så 45 min 63'c utmesk på 78'c.
Humle:
Hallertauer blomst 32 g 90 min kok
Gjær WLP 830, gjære på 10 grader.

Jeg har ikke brukt ris i øl før, og er litt usikker på mengden..

Noen synspunkter. ?

Edit: en trykkleif i humleverdien, rettet fra 42 g til 32 g..
 
Glemte å si at det skal filtreres, og erfaringsmessig så forsvinner det litt bitterhet der, ellers så ønsker jeg at den skal være tilnærmet butikkøl,, close to water, but no water ;D
 
Men likevel for høy OG, med tanke på at du skal ha god utgjæring for å få lite smak. Eller skal Copenhagen være veldig søt?
 
Typisk 1.042-44. Proteinsteget bør forsåvidt være unødvendig. Svært lite protein i ris. Jeg hadde heller lagt første meskesteg noen grader høyere, ca. 55-60 °C.
 
Nei faktisk ikke, (selv om det hadde vært et pluss). Dette er et forsøk på å fjerne variabler som gir uønsket smak, og som kan hjelpe meg i fremtiden med å lage likt øl hver gang. Og for å få til det vil jeg ikke ha noen smaker der ulumskheter kan gjemme seg bak..
Men jeg blir litt usikker ang ris i ølet, jeg trodde denne ville gi gravity poeng som gjærte godt og at ølet ville føles mer smaksnøytralt, men det er tydeligvis feil tankegang. Så jeg lytter til rådene her og skrur ned OG, finner meg en isboks å meske i. Så er det bare å sette til verks og notere flittig underveis.
 
Ris vil definitivt gi lettere smak, men det gjærbare materialet vil være ganske likt det du får fra malt.
 
Tilbake
Topp