Kjøling før eller etter whirlpool?

Nei, det kommer an på. Du kan kjøre varm whirlpool for å få mer ut av aromahumlen. Men om poenget er å samle bunnfallet fint i midten, er det etterpå som gjelder.
 
Whirlpool kan gjøres før, under og etter kjøling, alt etter hva du har mulighet til eller behov for.
Vil tro du kan få ut enda litt mer trub hvis du gjør det under/etter kjøling, men desto kaldere vørt, desto større infeksjonsfare.

Jeg tror det er mer vanlig å kjøre whirlpool før kjøling i kommersielle bryggeri, for å unngå trub i platekjøler.
Enkelte (f.eks Nøgne Ø) bruker tidvis også denne whirlpoolen til å tilsette mer aromahumle.

Selv prøver jeg (og flere andre) ut denne metoden for en kombinasjon av whirlpool og raskere kjøling.
 
Om du kjøler med dyppkjøler er det absolutt lurt å kjøre denne under selve whirlpoolen, da det gjør at kjølingen går langt raskere. Så kan du selvsagt kjøre whirlpoolen litt til for å få med mindre trub i gjæringskaret.
 
Tilbake
Topp