Hei!
Jeg har satt ølsett-øl et par ganger før, med ett bra og ett dårlig resultat. Nå er jeg i gang med tredje forsøk (Geordie Scottish Export fra Europris). Jeg har en tendens til å ikke følge reglene til punkt og prikke, så jeg putta i 2kg sukker istedenfor 1kg som det står i bruksanvisninga, med håp om å få til et litt sterkt øl. De siste dagene har jeg lest en del på forumet her, og funnet ut at for mye sukker kan gjøre ølet både for søtt og ikke så godt heller (har inntrykk av at mange nybegynnere som meg gjør denne feilen, sikkert i ekstase over oppdagelsen av at man kan brygge øl sjøl og vil lage det sterkt når man først er i gang ;D).
Uansett, for 1kg sukker skal det ta omtrent en uke før ølet kan flaskes. Nå har det gått 6,5 dager, og i øyeblikket klukker det 4 klukk per minutt. Det sitter en vanlig gjærlås på dunken. Hydrometeret viser 1020, så det er fortsatt en liten stund ned til "bottle"-feltet. Det smaker både gjær og sukker fortsatt. Det jeg lurer på er:
Kan ølet fortsatt klukke litt når man flasker det, eller skal det være helt dødt i dunken?
Hvis ølet fortsatt klukker når hydrometeret viser "bottle", er det best å la det klukke ferdig eller å flaske det?
Hvis man først tapper ølet over i andre kar for å minske bunnfall, mister man mye kullsyre da?
Jeg har kjøpt IKEA Slom flasker til å tappe på (http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/50108908).
Jeg har satt ølsett-øl et par ganger før, med ett bra og ett dårlig resultat. Nå er jeg i gang med tredje forsøk (Geordie Scottish Export fra Europris). Jeg har en tendens til å ikke følge reglene til punkt og prikke, så jeg putta i 2kg sukker istedenfor 1kg som det står i bruksanvisninga, med håp om å få til et litt sterkt øl. De siste dagene har jeg lest en del på forumet her, og funnet ut at for mye sukker kan gjøre ølet både for søtt og ikke så godt heller (har inntrykk av at mange nybegynnere som meg gjør denne feilen, sikkert i ekstase over oppdagelsen av at man kan brygge øl sjøl og vil lage det sterkt når man først er i gang ;D).
Uansett, for 1kg sukker skal det ta omtrent en uke før ølet kan flaskes. Nå har det gått 6,5 dager, og i øyeblikket klukker det 4 klukk per minutt. Det sitter en vanlig gjærlås på dunken. Hydrometeret viser 1020, så det er fortsatt en liten stund ned til "bottle"-feltet. Det smaker både gjær og sukker fortsatt. Det jeg lurer på er:
Kan ølet fortsatt klukke litt når man flasker det, eller skal det være helt dødt i dunken?
Hvis ølet fortsatt klukker når hydrometeret viser "bottle", er det best å la det klukke ferdig eller å flaske det?
Hvis man først tapper ølet over i andre kar for å minske bunnfall, mister man mye kullsyre da?
Jeg har kjøpt IKEA Slom flasker til å tappe på (http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/50108908).