1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Knusing av malt direkte i meskekaret

En tråd i 'Brygging' startet av Tore B., 27 Mai 2013.

 1. Tore B.

  Tore B.
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Vi ser stadig på nye måter å forkorte bryggedagen på (slik at det kanskje blir mulig å brygge på en kveld). Vi brygger vanligvis ca 110-120 liter ferdig vørter med typisk 25-35 kilo malt. Vi har et frittstående meskekar (todligere vv-bereder med silbunn). Malten knuses med en Monstermill, noe som typisk tar 15-20 minutter. Vi får ofte problemer med klumping når vi tømmer malten (porsjonsvis) opp i meskekaret, så det går mye tid og svette til å røre ut alle klumpene med en meskeåre. Likevel hender det vi får tørre klumper eller at mesken tetter seg ("stuck mash") i bunnen.

  Jeg vet at mange profesjonelle mikrobryggerier kverner malten direkte opp i meskekaret, noe som skal ha flere fordeler, bl.a. mindre klumping og at det blir igjen litt luft i malten slik at den ikke så lett synker til bunns. Vi har såvidt nok plass under taket til å plassere kvern og drill oppå meskekaret slik at vi også kan øse malt opp i trakta på kverna, og til å røre nok til at det blir litt sirkulasjon på vannet. Min bekymring er at det vil bli for høy temperatur på vannet for lenge i starten av meskingen, slik at enzymene ødelegges på den første delen av malten. Er det noen som har erfaringer med dette? Bør man begynne med en mindre andel av meskevannet i starten (f.eks. halvparten) for å hindre at det blir for høy mesketemperatur? Da blir det vanskelig å unngå kraftig plasking (og oksydering) av mesken når reten av vannet skal helles oppi.

  Råd og erfaringer?
   
 2. Tore B.

  Tore B.
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Ingen som har synspunkter på dette?
   
 3. Petter F

  Petter F
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Hørtes lurt ut det der. Prøv da vel! Så kan du se om utbytte går ned, osv. Tror ikke du trenger bekymre deg for plasking og oksidering, HSA er nok ikke noen stor trussel.
   
 4. Oddvar Demmo

  Oddvar Demmo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Damp og klabbing på valsene ?
  oksydering, neppe.
   

Del denne siden