Koking i 60 eller 90 min?

Hei. Har forstått det sånn at der det brukes pilsmalt så bør det kokes i 90 min. Satte et juleøl tidligere som var basert på palemalt, der sto det også 90 min kok i oppskriften. Skal sette en pale ale til helgen, bør jeg koke i 60 eller 90 min?
 
Det viktigste er avdampingsraten når du brygger med pilsnermalt. Koker du i 90 min. bør avdampingen være minst 8-9 % per time, altså bør du totalt dampe bort minst 12-13 % under kokingen. Med pale malt er det ikke like viktig.
 
I tillegg til 90 minutter kok ved bruk av pilsmalt, og god avdamping, er det et poeng å kjøle ned så hurtig som mulig til under 60 grader pga faren for DMS. Selv rører jeg forsiktig rundt med kjølespiralen de første 5 minuttene, og kommer kjapt under denne grensa. De to første forsøkene mine med pils var preget av for mye DMS, men med de nevnte tiltakene har jeg ikke vært plaget i ettertid.
 
Tilbake
Topp